Καύσιμα: «Βουτιά» στην τιμή της βενζίνης… λόγω Τραμπ – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα καύσιμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί με τους επιπλέον δασμούς, που ανακοίνωσε, να έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων εντός κι εκτός ΗΠΑ, όμως φαίνεται ότι, τουλάχιστον στο ζήτημα των καυσίμων υπάρχει κέρδος, αφού η μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα έχει αποτέλεσμα και στις τσέπες μας.
Το γεγονός αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, οι μειώσεις αυτές θα εμφανισθούν και στις αντλίες βενζίνης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τη στιγμή που οι Αρχές κάνουν διαρκή «ντου» για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, η εκτίμηση είναι ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί περαιτέρω αλλά και θα κρατήσει για ικανό χρονικό διάστημα, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες φαίνεται ότι είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μειώνοντας τις τιμές του προϊόντος τους. Όπως μάλιστα σημείωσε η τιμή θα μειωθεί και στο πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου η διάθεση φτάνει στο τέλος της μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα πάντως με τον αναλυτή Ορέστη Ομράν, η συγκεκριμένη εξέλιξη προαναγγέλλει παγκόσμια ύφεση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, καθότι προοιωνίζεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου.
Οι προβλέψεις για τη βενζίνη και τα υπόλοιπα καύσιμα
Σε προηγούμενη περίπτωση στο Mega, ο κ. Παπαγεωργίου η τιμή της βενζίνης είχε ξεπεράσει πλέον το 1,80 ευρώ το λίτρο. Και ανέφερε πως και σε πρατήρια της Αττικής, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο.
«Από τις αρχές του έτους υπάρχει μία πολύ περίεργη αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Υπάρχει μία σταθεροποίηση τώρα και αυτό οφείλεται κυρίως στις διεθνείς ανακοινώσεις και ιδιαίτερα στις ανακοινώσεις του Τραμπ. Υπάρχει σταθεροποίηση λόγω και της κατάστασης στον ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Από εκεί δεν βλέπουμε αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου . Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Βλέπουμε κολλημένη την τιμή του πετρελαίου τύπου brent στα 75 δολάρια το βαρέλι να μην κατεβαίνει, ενώ θα έπρεπε να αποκλιμακωθεί και να πέσει στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να δούμε μία μείωση της τάξης περίπου του 10 % με 1 5% και αυτό δεν το βλέπουμε. Είμαστε σε στάση αναμονής και παρακαλάμε να μην τύχει ένα άσχημο γεγονός το οποίο θα εκτινάξει τις τιμές», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η τιμή της βενζίνης θα είναι ίδια με τα σημερινά επίπεδα ενδεχομένως μια ελαφριά μείωση δηλαδή κοντά στα επίπεδα του 1,80 ευρώ το λίτρο, εκτίμησε.
Επίσης αναφέρθηκε στο πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα κινηθεί κάτω από τα επίπεδα του 1,60 ευρώ, τόνισε. Ενώ για το το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως η «μέση τιμή του πανελλαδικά είναι στο 1,26 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι στις απομακρυσμένες περιοχές και στην νησιωτική χώρα είναι πάνω από 1,30 ευρώ/λίτρο. Στην ηπειρωτική χώρα είναι στο 1,24 ευρώ το λίτρο».
Λαθρεμπόριο καυσίμων: «Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε» – Αποκαλυπτικές συνομιλίες από πρατήρια με πειραγμένες αντλίες
“Έχει πάει το ΣΔΟΕ στην Ολ…..ς. (…)Θέλω να πάρετε τον Σ. να μπει στο φορολογικό να ρίξει τον ιό λέει ο Γιάννης για να σβήσει”. Μέλος μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη νόθευση καυσίμων ενημερώνεται για επικείμενο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε συνεργαζόμενο πρατήριο. Άμεσα δίνει εντολή σε συνεργό του να “ρίξει” με ιό το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιεί το κύκλωμα, επιχειρώντας να καλύψει τα ίχνη τους.
Πρόκειται για απόσπασμα συνομιλίας που καταγράφηκε στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης. Το “πειραγμένο” λογισμικό, που είχαν αναπτύξει εξειδικευμένοι προγραμματιστές, αλλοίωνε τις μετρήσεις στα συστήματα καυσίμων, τόσο στις αντλίες όσο και στο λογισμικό του συστήματος εισροών-εκροών. Σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία, μέλος του κυκλώματος δίνει εντολή: “Για σήμερα κλείστα όλα”, σηματοδοτώντας το προσωρινό “πάγωμα” των παράνομων δραστηριοτήτων, υπό τον φόβο εντοπισμού από τις αρχές.
Όπως προκύπτει από αρκετές συνομιλίες, οι υπεύθυνοι των συνεργαζόμενων πρατηρίων συχνά αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω λαθών στη διαχείριση του λογισμικού. Αυτά τα λάθη οδηγούσαν σε εσφαλμένα ισοζύγια στο σύστημα εισροών-εκροών, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα μέλη του κυκλώματος για κατευθύνσεις. «Έχουμε ένα πρόβλημα με το ισοζύγιο της βενζίνης. Ενώ, ας πούμε, έχουμε κλείσει και το πρόγραμμα, τέλος πάντων… δεν μειώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας υπεύθυνος πρατηρίου, περιγράφοντας στη συνέχεια τη δυσκολία διαχείρισης του συστήματος.
Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και σε άλλη συνομιλία που έχει αποτυπωθεί:
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ: Εχθές μπήκε μέσα υπολογιστή, ήταν κολλημένο με αντλία, είχε 40 ευρώ. Βγήκε απόδειξη και από χθες και σήμερα δεν φτιάχνει ισοζύγιο που βάζω βενζίνη. Κατεβαίνει, κατεβαίνει μείον, μπαμ πάλι ανεβαίνει κάνει συν. Δεν ξέρω τι γίνεται. Εμείς δεν μπορώ να κάνω καλό παιχνίδι.
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει γίνει εκεί. Δεν έχει ίντερνετ καταρχάς για να μπω.
“Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε”
Ενδεικτικές είναι οι οδηγίες που δίνει μέλος της οργάνωσης σε συνεργό του:
ΜΕΛΟΣ Α: Και δίνουμε μόνο έτσι.
ΜΕΛΟΣ Β: Και δίνουμε έτσι.
ΜΕΛΟΣ Α: Ναι, για να το πατσίσουμε. Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε.
ΜΕΛΟΣ Β: Δε θα μας ζητήσουν απόδειξη γιατί πολύ απλά θα το τραβήξω θα είναι δικό μου το προϊόν.
ΜΕΛΟΣ Α: Ωραία, η βγάλ’ τους μπιτόνι και ρίξ΄τους στην επόμενη παραγωγή και αυτό γίνεται.
Άλλη συνομιλία αποτυπώνει την εξαπάτηση των πελατών πρατηρίου καθώς στα οχήματα τους κατέληγαν λιγότερα λίτρα από αυτά που έδειχναν οι αντλίες:
ΜΕΛΟΣ Α: Να σου πω κάτι, επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν εδώ μέσα μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι είναι μηδέν;
ΜΕΛΟΣ Β: Για περίμενε, περίμενε λίγο να δω κάτι. Κατοστάρα βάλατε 26 λίτρα, κρατήσατε 17, μείον 137. Είναι μηδέν στις 21/1.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 250 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα τα οποία συνεργάζονταν με το κύκλωμα, έβαζαν 10% έως 30% λιγότερο καύσιμο στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, από αυτό που επιθυμούσε ο κάθε πελάτης.






0 ΣΧΟΛΙΑ