Νόστιμες συνταγές

12 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πιτάκια με παστουρμά, σπανάκι ή τυρί!

Ένα εύκολο, εύθρυπτο και νόστιμο πιτάκι για το γιορτινό τραπέζι σας παρουσιάζει το AthensMagazine.gr. Tα πιτάκια και η συνταγή τους από το περιοδικό Γαστρονομός, που κυκλοφόρησε με την Καθημερινή της Κυριακής. 

 

Αναλυτικά η συνταγή:

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. του γλυκού αλάτι

160 γρ. βούτυρο

130 ml ελαιόλαδο

4-5 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, ζεστό

1 αυγό ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα (για το άλειμμα)

 

 

Για τη γέμιση με παστουρμά

200 γρ. παστουρμάς ψιλοκομμένος

250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο

170 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη γέμιση με σπανάκι

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και λεπτοκομμένο

4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

4 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

40 ml ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση με τυρί

300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη, θρυμματισμένη

3 αυγά

1/3 - 1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

(αλάτι δεν χρειάζεται, γιατί η φέτα είναι αρκετά αλμυρή)

 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο με το λάδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-2 λεπτά, ίσα να λιώσει το βούτερο, και το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20-25 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες.

Γέμιση με παστουρμά: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακτατεύουμε καλά ώστε να σκορπιστούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα.

Γέμιση με σπανάκι: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι με το σπανάκι και αλατοπίπερο για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος του σπανακιού. Ρίχνουμε τον άνηθο, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το μέλι, ανακατεύουμε επιμελώς και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε για λίγο το μείγμα να κρυώσει και γεμίζουμε τα πιτάκια. 

Γέμιση με τυρί: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επιμελώς ώστε να αναμειψθούν ομοιόμορφα.

Πιτάκια: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τα χέρια μας ή με τον πλάστη σε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου περίπου 10 εκ. και πάχους 2-3 χλστ. Βάζουμε περίπου 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση που επιλέξαμε, διπλώνουμε το φύλλο και να εγκλωβίσει τη γέμιση. Αραδιάζουμε τα πιτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού,. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για τα εστιατόρια της πόλης; Κάντε like στην σελίδα της κατηγορίας ΓΕΥΣΗ στο Facebook

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

 

Αυτά είναι: Άνοιξε η πρώτη καφετέρια Nutella! Που βρίσκεται; (video)

 

Αυτά είναι: Άνοιξε η πρώτη καφετέρια Nutella! Που βρίσκεται; (video)

 

Ανάμεσα σε εντυπωσιακά δέντρα, εργαστήρια σοκολάτας και τον... Άι Βασίλη με τα ξωτικά: Τα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Αθήνας!

Ανάμεσα σε εντυπωσιακά δέντρα, εργαστήρια σοκολάτας και τον... Άι Βασίλη με τα ξωτικά: Τα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Αθήνας!

 

 

Ο Τραβόλτα είναι παντός καιρού και... μερακλής: Μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της πόλης

Ο Τραβόλτα είναι παντός καιρού και... μερακλής: Μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της πόλης

 




 
loading...


« Επιστροφή

Πιο δημοφιλή