Γεύση

31 Μαρτίου 2013

Για ψαράκι & θαλασσινά στην πόλη! Ποια είναι τα καλύτερα στέκια για τη Σαρακοστή;;;

Τώρα που ο καιρός φτιάχνει μας ανοίγει ακόμη περισσότερο η όρεξη για γεύσεις της θάλασσας...! Φρέσκο ψαράκι και μεζεδάκια με όστρακα, ή μαλάκια είναι η καλύτερη παρέα για ένα ουζάκι. Το Athens Magazine αναζήτησε τις καλύτερες προτάσεις της πόλης για νόστιμες ψαρολιχουδιές! Δοκιμάστε γεύσεις του βυθού, παραδοσιακές ή μοντέρνες, για όλα τα budget.

 

ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ: FISHΑΛΙΔΑ

Επισκεφθήκαμε μια από τις νεότερες αφίξεις στον τομέα της γεύσης (άνοιξε στα μέσα Φεβρουαρίου). Η Fishαλίδα είναι ένα παρεΐστικο και οικείο fish restaurant, με ζεστό και φωτεινό χώρο, που σε υποδέχεται στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στο Hilton), προσφέροντας γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα! Μας εντυπωσίασε η ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμησή του, που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, χωρίς να είναι στυλιζαρισμένη. Στο μενού υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε λιαστά χταπόδια σχάρας, λακέρδα Θεσσαλονίκης, κακαβιά, φάβα με φινόκιο και κρεμμύδι, σαλάτες με «ζωντανά» λαχανικά, φρέσκα όστρακα και θαλασσινά, ενώ δεν λείπουν και τα σπαρταριστά, ιδανικά για τη σχάρα, ψάρια. Από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το κριθαράκι με πετροσωλήνες: σκέτη αμαρτία! Μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και τσίπουρα.

Κάθε μεσημέρι, 2 επιλογές μενού «καλωσορίσματος»: €20/άτομο (για 7 πιάτα στα 2 άτομα) και €25/άτομο (9 πιάτα στα 2 άτομα). Το τσίπουρο δωρεάν. (Ισχύει καθημερινά από 13:00-18:00, εκτός Σαβ. & Κυρ.) Τιμή: €28-33 (χωρίς κρασί). Ανοιχτά καθημερινά από τις 13:00-00:00. (Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Περιοχή Χίλτον, τηλ. 210 7234551, www.fishalida.gr)


BUDGET: €25 και κάτω

GRILL FISH



Μια ψαροταβέρνα που λειτουργεί κυρίως ως delivery, αλλά διαθέτει και ορισμένους πάγκους με σκαμπό, για όσους θέλουν να απολαύσουν γρήγορο αλλά ποιοτικό και γευστικό φαγητό.
Σπεσιαλιτέ: Ξιφίας σουβλάκι, ψαρόσουπα, φρέσκια τσιπούρα, φιλέτο ψαριού (πέρκας, γλώσσας ή μπακαλιάρου), τυλιγμένο σε πίτα (ελληνική, αραβική ή τορτίγια) με σος, ντομάτα, μαρούλι.
Προτάσεις: Σουπιές σπανάκι, γαριδοπίλαφο, σπαγγέτι με θαλασσινά, σπαγγέτι με γαρίδες, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, γαρίδες σουβλάκι, γαρίδες πανέ, καλαμαράκια, καβουροκεφτέδες.
Highlight: Καλύπτει και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τιμή: €11
Info: Καθημερινά 09:00-22:00 (για τηλεφωνικές παραγγελίες), 12:00-22:00 (για παραλαβή από το κατάστημα). (Λεωφ. Ιωνίας 86, Άλιμος, τηλ. 210 9948699)

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΕΥΣΕΙΣ
Υπό νέα διεύθυνση τα τρία τελευταία χρόνια, η επιχείρηση αυτή, που λειτουργεί ως καφετέρια-ουζερί-εστιατόριο, σας προσκαλεί στο λιμάνι της Ραφήνας, για να ρεμβάσετε την πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό. Γευτείτε ψάρια εποχής και νόστιμους μεζέδες θαλασσινών, σ' ένα λιτό περιβάλλον.
Σπεσιαλιτέ: Σαρδέλα ψητή με αμπελόφυλλα, γαριδομακαρονάδα, θαλασσοκεφτέδες.
Προτάσεις: Σουπιές κρασάτες, καλαμάρι ψητό, μυδοπίλαφο, χταπόδι κρασάτο.
Τιμή: €14-20
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Αραφήνος 19, Ραφήνα, τηλ. 22940 28628)

 

ΤΣΙΟΥζ


Σ' ένα μοντέρνο διώροφο κτίριο, διακοσμημένο με γήινα, χαρούμενα χρώματα, θα συναντήσετε ένα ολοκαίνουριο μεζεδοπωλείο, στο στυλ των βολιώτικων τσιπουράδικων. Έτσι, με κάθε παραγγελία, θα σας έρχονται και διαφορετικά μεζεδάκια. Φυσικά, μπορείτε να παραγγείλετε και μεγάλα ή μικρότερα ψάρια, καθώς και αρκετά θαλασσινά και όστρακα.
Σπεσιαλιτέ: Ποικιλίες οστρακοειδών, που, εκτός των γνωστών, περιλαμβάνουν και πίνες, φούσκες, πορφύρες, φύκια και μεγάλα ψάρια όπως μυλοκόπι, συναγρίδα, ψητούρα, σαργό.
Προτάσεις: Γαρίδα παϊδάκι, καβούρι παϊδάκι, χταπόδι μυκονιάτικο, καλαμάρι γεμιστό, καραβιδομακαρονάδα.
Τιμή: €15
Highlight: Κάθε Παρ. και Σάβ. βράδυ και Κυρ. μεσημέρι ζωντανή λαϊκή-ρεμπέτικη μουσική.
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Πέμ. 10:00-01:00, Παρ. 10:00-02:00, Σάβ. 10:00-03:00, Κυρ. 14:00-21:00. (Ακτή Θεμιστοκλέους 44 & Μακρυγιάννη, Πειραιάς, τηλ. 211 7159354, www.tsiouz.gr)

ΗΛΙΑΣ
Μια ψαροταβέρνα που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της εδώ και 66 χρόνια, καθώς και την αγάπη της στο καλό ψάρι. Εδώ θα φάτε σπαρταριστά ψάρια, θαλασσινά αλλά και κρέας με θέα στη θάλασσα και στο ναό του Ποσειδώνα.
Σπεσιαλιτέ: Κακαβιά, μπαρμπούνι, σκορπίνα, σφυρίδα, φαγκρί αλλά και μικρά ψάρια, όπως μαρίδα, γαύρος, σαρδέλα.
Προτάσεις: Χταποδάκι, καλαμαράκια, γαρίδες και λευκή ταραμοσαλάτα.
Τιμή: Από €15.
Info: Καθημερινά 11:00-19:00 (καλοκαίρι 11:00-02:00). (Παραλία Σουνίου, τηλ. 22920 39114)

 

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ


Δοκιμάστε ικαριώτικες γεύσεις σ' ένα διώροφο μεζεδοπωλείο με ευρύχωρη αυλή. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί από το 1968, ενώ τα ηνία έχουν αναλάβει πλέον τα εγγόνια του μπαρμπα-Σάββα, σερβίροντας ποικιλίες από θαλασσινά, ψαρικά αλλά και κρεατικά.
Σπεσιαλιτέ: Γαρίδες με σάλτσα ούζου, παντζαροσαλάτα με ρέγκα, καλαμάρι στα κάρβουνα γεμιστό με τυριά και λαχανικά, τσιπούρα γεμισμένη με αρωματικά χόρτα.
Προτάσεις: Σχεδόν όλα τα οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, αχινοί), μυδοπίλαφο, ριζότο θαλασσινών, χταπόδι με σκόρδο και ελιές, ικαριώτικη πατατοσαλάτα.
Highlight: Κάποιες Κυριακές ζωντανή λαϊκή και νησιωτική μουσική από την Ικαρία, με βιολί, κιθάρα, μπουζούκι.
Τιμή: €15
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. από τις 14:00-02:00, Κυρ. από τις 11:00-02:00. (25ης Μαρτίου 109 & Πλάτωνος, Χαραυγή-Κερατσίνι, τηλ. 210 4315906, www.tostekitousavva.gr)

ΑΝΕΜΕΣ
Απολαύστε φρέσκο ψάρι στη σχάρα και μεγάλη ποικιλία από σαράντα διαφορετικά μεζεδάκια θαλασσινών, με μοναδική θέα στον Σαρωνικό. Η ψαροταβέρνα αυτή, που λειτουργεί μόλις δύο χρόνια, έχει ήδη γίνει στέκι όσων ξέρουν από καλό φαγητό.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδογιουβετσάδα, τσιπούρα μπουρδέτο, σαρδέλες δίδυμες στη σχάρα, κουτσομούρα τηγανητή με σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς.
Προτάσεις: Πιλάφι του θαλασσόλυκου, χταποδοσαλάτα, σουπιά κρασάτη πάνω σε ρύζι με σαφράν.
Τιμή: €15-20
Info: Καθημερινά 12:00-01:00. (Ακτή Θεμιστοκλέους 228Β, τηλ. 210 4538088, www.anemes.gr)

ΦΑΡΟΣ
Φεύγοντας από το Σούνιο, στη μέση της διαδρομής προς Λαύριο, κάντε μια στάση στο πρώην λιμάνι Πασσά. Ο κος Μηνάς κι η χρυσοχέρα σύζυγός του θα φροντίσουν να μην μείνετε παραπονεμένοι... Θα βρείτε περισσότερους από 60 πεντανόστιμους μεζέδες, κρεατικά σχάρας αλλά και ψαρικά.
Σπεσιαλιτέ: Γεμιστό καλαμάρι με φέτα, γαριδόψιχα και καραβιδόψιχα, μύδια στα κάρβουνα.
Προτάσεις: Φασόλια μαυρομάτικα, γίγαντες, φάβα, γαρίδες, χταπόδι.
Τιμή: €15-20
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Λιμάνι Πασσά, τηλ. 22920 24449)

ΛΙΜΑΝΑΚΙ-ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ


Μια ψαροταβέρνα-ουζερί με παράδοση από το 1968, που βρίσκεται δίπλα στην παραλία. Ακόμα κι από το εσωτερικό της, η θέα προς τη θάλασσα είναι ανεμπόδιστη από όλα τα διαφορετικά της επίπεδα, ενώ στον εξωτερικό χώρο το ύφος είναι νησιωτικό.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδοσαγανάκι, καραβιδόψιχα, κακαβιά, αστακομακαρονάδα. 
Προτάσεις: Γαρίδες, καραβίδες, χταποδοκεφτέδες, χταπόδι στα κάρβουνα, μύδια, κυδώνια, αχινοσαλάτα, φάβα σπιτική.
Highlight: Η καταπληκτική του θέα.
Τιμή: €15-20 με κρασί.
Info: Καθημερινά 11:00-02:00. (Λιμανάκι ΔΕΗ, Πελοποννήσου και Προποντίδος 1, Κερατσίνι, τηλ. 210 4004721)


ΑΠΟΜΕΡΟ
Μια παραδοσιακή ταβέρνα με φόντο τη θάλασσα κι έναν καταπράσινο κήπο με μουριές. Εδώ θα γευτείτε «ζωντανά» ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρέας.
Σπεσιαλιτέ: Μπακαλιάρος σκορδαλιά, σαρδέλα στα κάρβουνα, κολοκυθάκια τηγανητά, ζυμωτό τηγανόψωμο, στείρες, μπαρμπούνια.
Προτάσεις: Χταποδάκι και καλαμάρι στα κάρβουνα, φάβα, χόρτα, ταραμοσαλάτα.
Highlight: Υπάρχει χώρος, όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά.
Τιμή: €15-20
Info: Ανοιχτά Τετ.-Κυρ. 12:00-00:00 (καλοκαίρι καθημερινά). (56ο χλμ. Λ. Σουνίου, Θυμάρι, τηλ. 22910 38855)

ΘΑΛΑΣΣΑ
Μπορεί να μην έχει θέα στη θάλασσα, όμως αυτή η ψαροταβέρνα κάνει ό,τι μπορεί για να τη φέρει πιο κοντά σας, είτε με τις νησιώτικες τοιχογραφίες, είτε με τις θαλασσινές της γεύσεις. Σ' έναν φιλόξενο χώρο θα παρελάσουν στο τραπέζι σας νόστιμα πιάτα με αλιεύματα από την Ικαρία.
Σπεσιαλιτέ: Ποικιλία σε ψάρια εποχής, όπως μπακαλιάρο, φαγκρί, μυλοκόπι, σαργό, στείρα, συναγρίδα, σφυρίδα κ.ά.
Προτάσεις: Σουπιές ψητές, ριζότο θαλασσινών, αστακομακαρονάδα, καλαμάρια γεμιστά.
Τιμή: Από €18.
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Κ. Καραμανλή 2, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9936914)

ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΥΣΕΩΝ
Ένα οικογενειακό ταβερνάκι δίπλα σε μια ήσυχη ακτή του Λαυρίου, με φρέσκο ψάρι ανάλογα με την εποχή. Το περιβάλλον είναι ζεστό, με πέτρα και ξύλο, καθώς και δύο όμορφα δελφίνια, που στολίζουν τον τοίχο του. Οι χορταστικές μερίδες κι οι σπιτικές συνταγές θα σας κερδίσουν.
Σπεσιαλιτέ: Μύδια, μακαρόνια με θαλασσινά, γαριδομακαρονάδα, μελιτζανοσαλάτα.
Προτάσεις: Χταπόδι βραστό, καλαμάρι, γαρίδες, βραστά λαχανικά, πατατοσαλάτα.
Highlight: Η ήρεμη αυλή του με θέα στη θάλασσα και το άνετο πάρκιγκ.
Τιμή: €18-20
Info: Ανοιχτά Παρ.-Κυρ. 12:00-00:00 (καλοκαίρι καθημερινά όπως και αργίες, Κ. Δευτέρα, Μ. Εβδομάδα). (Θορικό Λαυρίου, Αρχαίο Θέατρο, τηλ. 22920 25444)

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ


Με 26 χρόνια εμπειρίας, αυτή η ψαροταβέρνα θα σας υποδεχτεί σ' ένα παραδοσιακό-φιλικό περιβάλλον, με φωτογραφίες νησιών στο σκηνικό να σας ταξιδεύουν.
Σπεσιαλιτέ: Σαρδέλα στα κάρβουνα, καλαμαράκι ψητό σουβλάκι, γαρίδα σαγανάκι.
Προτάσεις: Σπιτική ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, χταπόδι στα κάρβουνα.
Highlight: Τα ψητά στα κάρβουνα και τα τραπεζάκια έξω το καλοκαίρι.
Τιμή: €20
Info: Καθημερινά 14:00-00:00. (Πεισιστράτου 4, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9429317)

ΤΟ ΘΑΛΑΜΙ


Σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, με νησιωτικό διάκοσμο σε άσπρο-μπλε, γευτείτε νόστιμες σπεσιαλιτέ από τη Μύκονο, κι όχι μόνο. Πρόκειται για μια ψαροταβέρνα-ουζερί, με εμπειρία 17 ετών, που φέρνει μόνο σπαρταριστά ψάρια από τη Νάξο.
Σπεσιαλιτέ: Φημίζεται για την κακαβιά και τους ψαρομεζέδες του, όπως τις γαρίδες σαγανάκι και τα αχνιστά μύδια.
Προτάσεις: Γαριδομακαρονάδα, μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι, φάβα, ποικιλία σε οστρακοειδή.
Highlight: Τα πιάτα ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας.
Τιμή: €20
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Παλαιολόγου 1 & Αγίας Τριάδας 5, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9834545)

ΤΟ ΝΗΣΙ


Σε καθαρά νησιώτικο στυλ, όπως προδίδει και το όνομά της, αυτή η ψαροταβέρνα-μεζεδοπωλείο θα σας προσφέρει απίθανους θαλασσομεζέδες, αλλά και φρέσκα ψάρια. Η εσωτερική αίθουσα είναι «ντυμένη» σε άσπρο-μπλε, με γαλάζιο φόντο, ενώ υπάρχει και ευρύχωρη αυλή.
Σπεσιαλιτέ: Σπαρταριστά ψάρια εποχής, όπως φαγκρί, συναγρίδα, σφυρίδα.
Προτάσεις: Σαλάτα θαλασσινών, μύδια σαγανάκι με σος μουστάρδας, γαρίδες πανέ με σος ταρτάρ, ταλιατέλες θαλασσινών, καλαμάρι γεμιστό, όστρακα.
Τιμή: €20
Info: Καθημερινά 13:00-01:00. (Κ. Βάρναλη 62 & Δωδεκανήσου 106, Πετρούπολη, www.tonisi.com.gr)

ΜΠΑΧΑΛΙΚΟ


Μόλις 7 μήνες λειτουργίας έχει αυτό το νέο απόκτημα των ιδιοκτητών των Άμμος και Παράγκα. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά νεανική και κυριαρχείται από έντονα χρώματα σε κόκκινους και πράσινους τόνους. Η κουζίνα του είναι ελληνική, μεσογειακή, με πρωτότυπους μεζέδες.
Προτάσεις: Κριθαρότο με καραβίδες, γαριδάκι συμιακό, πουγκάκια θαλασσινών, μύδια αχνιστά.
Highlight: Κάθε Τρ., Παρ. βράδυ και Κυρ. απόγευμα ζωντανή λαϊκή μουσική στον επάνω χώρο, ενώ Παρ. και Σάβ. μεταμορφώνεται σε club με DJ sets.
Τιμή: €20
Προσφορά: Ειδικά για τους αναγνώστες του Athens Magazine προσφέρεται έκπτωση στην τιμή της φιάλης για το club, από €75 στα €65.
Info: Ανοιχτά Δευτ., Τετ., Πέμ., Κυρ. 12:00-01:00, Τρ. 12:00-05:00, Παρ., Σάβ. 12:00-07:00. (Ακτή Κουμουνδούρου 60, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 4124244)

ΑΡΝΙΝΣΤΑΪΝ BY ΨΑΡΙΝΣΤΑΪΝ


Έχετε χιούμορ; Αποδείξτε το! «Γελάτε να φάτε» στο μοναδικό πατενταρισμένα χιουμοριστικό εστιατόριο στην Ελλάδα, εγκεκριμένο από τη... MASA, και με πολύ ιδιαίτερο concept -που εκτός από καλό φαγητό προσφέρει κι αληθινή ψυχαγωγία. Διαθέτει σερβιτόρους «επιστήμονες στο χιούμορ», που καλείστε να τους... αντιμετωπίσετε. Αποτελείται από δύο τμήματα, το κρεατοφαγικό και το ψαροφαγικό, εξού και το διπλό του όνομα.
Σπεσιαλιτέ: «Χιροσίμα σαγκανάκι» (γαρίδες σαγανάκι), «κβάντωση» (γαβάθα με αχνιστά όστρακα), σαλάτα «fuck-s» (με φακές και μυρωδικά), «το τρίγωνο των θερμίδων» (ποικιλία τυριών).
Προτάσεις: Καβουρομπουκιές, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδι σε extra large εκδοχή, μυδοπίλαφο Ψαρινστάιν, «ταλάντωση» (αφράτη λευκή ταραμοσαλάτα).
Highlight: Κάθε Σάββατο super live με ζωντανή μουσική, stand up comedy, karaoke ψαριfactor-interactive games. Την Ημέρα της Γυναίκας, live έκπληξη!
Τιμή: €20-25
Info: Καθημερινά από τις 19:00-02:00 (Κ. Δευτέρα & Μ. Εβδομάδα ανοιχτά όλη μέρα).
(Λ. Καραμανλή 19 & Γαρδικίου, πρόποδες Πάρνηθας, τηλ. 210 2463333, κιν. 69788 84214, www.psarinstain.gr ή psarinstain στο facebook)

ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ
Απέναντι από ένα γραφικό παρκάκι στη Μεταμόρφωση θα βρείτε αυτή την κλασική ψαροταβέρνα με ψάρια Ευβοϊκού, κατευθείαν από τα δίχτυα. Όλα τα πιάτα που σερβίρονται είναι χειροποίητα και, εκτός από ψάρι, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μαλάκια και όστρακα.
Σπεσιαλιτέ: Ταραμοσαλάτα τηγανητή, μπραντάδα (μπακαλιάρος με κόκκινη σάλτσα και σκορδαλιά), καραβίδες αχνιστές, ψαρόσουπα με μπακαλιάρο ή σφυρίδα.
Προτάσεις: Χταπόδι ψητό ή βραστό, μυδοπίλαφο, γαρίδες/μύδια/κυδώνια σαγανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές σπανάκι, πατατοσαλάτα, σαλάτα «Νικολάρας» με μαρούλι, ντάκο, λιαστή ντομάτα, ελιές, κάππαρη, μυζήθρα.
Highlight: Καμιά πρώτη ύλη δεν είναι κατεψυγμένη, ενώ χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα προϊόντα.
Τιμή: €20-25 με κρασί.
Info: Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 12:00-00:00, Κυρ., Δευτ. 12:00-18:30. (Ι. Ράλλη 9, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2824509)

ΜΑΡΓΑΡΩ
Η γιαγιά Μαργαρώ, από τη Μύκονο, άνοιξε το 1944 μια ταβέρνα στον Πειραιά κι από τότε ως σήμερα, που έχει αναλάβει μάγειρας ο εγγονός της, όλοι μιλούν για τα φρέσκα, πεντανόστιμα ψάρια της. Μην ζητήσετε κατάλογο, αφού τα πιάτα που σερβίρει είναι μόνο τέσσερα. Από ορεκτικά, θα βρείτε μόνο χωριάτικη σαλάτα, ενώ υπάρχει καλό χύμα κρασί και, φυσικά, ούζο.
Σπεσιαλιτέ: Μπαρμπούνι και φαγκρί τηγανητό.
Προτάσεις: Γαρίδες και καραβίδες τηγανητές.
Highlight: Όλα τα πιάτα είναι της ώρας, από φρέσκα υλικά της ιχθυόσκαλας του Κερατσινίου.
Τιμή: €20-25
Info: Aνοιχτά Δευτ.-Σάβ. 12:00-00:00, Κυρ. 12:00-17:30. (Λ. Χατζηκυριακού 126, δίπλα στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Χατζηκυριάκειο, τηλ. 210 4514226)

ΔΡΟΣΟΣ
Ένα ουζερί, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα όρια της Ραφήνας και είναι στέκι όσων αναζητούν ποιοτικό φαγητό. Από το 1982 ειδικεύεται στο ψάρι και τους νόστιμους ουζομεζέδες. Αγνά υλικά και σπιτικές συνταγές είναι τα μυστικά της επιτυχίας.
Σπεσιαλιτέ: Σαρδέλα φιλέτο στα κάρβουνα, σουπιές με μελάνι, καβουροπόδαρα ψητά, φρέσκα μύδια, λιαστό χταπόδι.
Προτάσεις: Γαριδόψιχα, αχινοσαλάτα, θαλασσινό γιουβέτσι, λευκός ταραμάς με αυγοτάραχο, ντολμαδάκια γιαλαντζί με φρέσκα αμπελόφυλλα, σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
Τιμή: €20-30
Info: Καθημερινά 10:00-01:00. (Πλ. Ραφήνας, τηλ. 22940 22111)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ


Ψαροταβέρνα που λειτουργεί από το 1984 σ' ένα περιβάλλον λιτό, με πρωταγωνιστή το μπλε και φωτογραφίες από τη Σύμη, τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών, στους τοίχους. Σερβίρει στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό του χώρο.
Σπεσιαλιτέ: Πεσκανδρίτσα τηγανητή ή ψητή, γαριδάκι συμιακό, πλούσια αχινοσαλάτα, ψαρόσουπα.
Προτάσεις: Καραβιδομακαρονάδα, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδι λιαστό, καραβιδόψιχα, μακαρονάδες, πιλάφι, φρέσκα καλαμαράκια.
Highlight: Φρέσκα ντόπια ψάρια κατόπιν παραγγελίας.
Τιμή: €20-30
Info: Δευτ.- Σάβ. 12:00-00:00, Κυρ. 12:00-18:00 (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 107, Πειραιάς, τηλ. 210 4180160)

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ


Σ' έναν πολύ όμορφο, χαρούμενο χώρο, με πολλά διαφορετικά χρώματα και νησιώτικη διάθεση, σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων -από ορεκτικά και μεζέδες ψαρικών και θαλασσινών, μέχρι μεγάλα ψάρια αλλά και κρεατικά. Το ουζομεζεδοπωλείο αυτό βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Πειραϊκή, σαν «αδερφάκι» του εστιατορίου Ανεμόμυλος, στην ίδια περιοχή.
Σπεσιαλιτέ: Σφυρίδα ψητή, σκουμπρί, τσιπούρα, λυθρίνι, γαύρος ξιδάτος, τσιροσαλάτα, αθερίνα «του φαγά», γαριδοφλογέρα, σολομοσαλάτα.
Πρτοάσεις: Γαριδομακαρονάδα, καραβίδες, γυαλιστερές, χταπόδι Χίου, καβουροσαλάτα, αχινοσαλάτα.
Τιμή: €22
Info: Καθημερινά 11:00-01:00. (Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραϊκή, τηλ. 210 4523382, www.imerovigli.com.gr)

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ


Είναι ένα από τα εστιατόρια που εδώ και είκοσι ένα χρόνια έχουν τιμήσει πολλοί επώνυμοι πελάτες, όπως η Τζένη Καρέζη κι ο Κώστας Καζάκος, όχι μόνο για το φρέσκο ψάρι, αλλά και για την παραδοσιακή κουζίνα, με τις πολίτικες επιρροές και τα σπιτικά ανατολίτικα γλυκά. Ο χώρος μικρός, αλλά με ιδιαίτερο προσωπικό στυλ και μια γραφική αυλή.
Σπεσιαλιτέ: Λαχταριστά ψάρια που έρχονται καθημερινά από τη Μάνη, χέλι ελαφρώς καπνισμένο, ρεγγοσαλάτα, κοκορέτσι με θαλασσινά, σπανακόρυζο με γαρίδες.
Προτάσεις: Λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, σουπιές σπετζοφάι, χταπόδι με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια, καραβίδες, γαρίδες, αχινοσαλάτα, ριζοσαλάτα με θαλασσινά και ρόκα.
Highlight: Ο όμορφος εσωτερικός χώρος κοσμείται από τα έργα της κεραμίστριας Ελένης Κανελλοπούλου.
Τιμή: €24-30
Info: Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 19:00-00:00, Σάβ., Κυρ. 12:00-17:00, Δευτ. κλειστά. (Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9404518)

BUDGET €25 -35


ΟΥΤΕ ΛΕΠΙ


Σ' έναν χώρο λιτό και κομψό, με γήινα απαλά χρώματα, που δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα, θα απολαύσετε γεύσεις από τη θάλασσα, όπως ψάρια ανάλογα με την εποχή, καθώς και θαλασσινά ή όστρακα. Λειτουργεί μόλις έναν χρόνο, όμως η φιλική του εξυπηρέτηση έχει δημιουργήσει ήδη πιστούς θαμώνες, οι οποίοι έχουν γίνει φίλοι του μαγαζιού.
Προτάσεις από το μενού: Τσιπούρα, στείρα, συναγρίδα, σαργός, μπαρμπούνι, κουτσομούρα κι όποιο άλλο ψάρι ενδείκνυται για την εποχή.
Προτάσεις: Αυτοκρατορικό καβούρι Αλάσκας, χταπόδι ψημένο εξολοκλήρου στα κάρβουνα, καλαμάρια τηγανητά, καραβιδόψιχα, μύδια αχνιστά, γαρίδες, καραβίδες και ποικιλία σε όστρακα.
Highlight: Ο εσωτερικός διάκοσμος από το διακοσμητή-ιδιοκτήτη του κι η όμορφη αυλή του για την περίοδο που έχει καλό καιρό.
Τιμή: €25
Info: Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 19:30-01:00, Σάβ, Κυρ. 12:30-01:00. (Αγ. Βαρβάρας 146, σύνορα Π. Φαλήρου με Άγ. Δημήτριο, τηλ. 210 9823526)

ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ


Παραμένει στα γνωστά «γαριδάδικα» για περισσότερα από 30 χρόνια, προσφέροντας στους πιστούς πελάτες της τα φρέσκα ψάρια από την Ελαφόνησο και τους φημισμένους της ουζομεζέδες. Σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, σε θαλασσί φόντο, θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα με αγνά υλικά, ενώ θα σας κεράσουν γλυκό και φρούτο.
Σπεσιαλιτέ: Κακαβιά που γίνεται με μυστική συνταγή, γαρίδα σαγανάκι, διαφορετικές ποικιλίες ούζου για όλα τα γούστα, καβουροσαλάτα.
Προτάσεις: Ριζότο με θαλασσινά, καραβιδομακαρονάδα, χταποδοκεφτέδες, ταραμοσαλάτα σπιτική, πατατοσαλάτα, χταποδάκι λιαστό.
Highlight: Αναλαμβάνει και την κάλυψη κοινωνικών εκδηλώσεων.
Τιμή: €25
Info: Ανοιχτά Παρ.-Κυρ. από τις 13:00-01:00 (την περίοδο της Σαρακοστής κάθε μέρα τις ίδιες ώρες). (Διγενή Ακρίτα 35, Κερατσίνι, τηλ. 210 4319452)

ΑΜΜΟΣ


Ένας πολύ μοντέρνος και καλαίσθητος χώρος, με τραπέζια δίπλα στη θάλασσα. Στο μεζεδοπωλείο, που λειτουργεί στο Μικρολίμανο τα τελευταία επτά χρόνια, θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε, καθώς το μενού περιλαμβάνει 100 διαφορετικά πιάτα με βάση το ψάρι, τα θαλασσινά, κι όχι μόνο!
Σπεσιαλιτέ: Μπακαλιαρομπουκιές, ξιφίας σουβλάκι, κουτσομούρα, σαρδέλα στα κάρβουνα, μακαρονάδα του ψαρά, γαλέος τηγανητός.
Προτάσεις: Γαριδοπίλαφο, καλαμάρι γεμιστό, σουπιά κοκκινιστή, ριζότο θαλασσινών, όστρακα, μύδια «μπεκρή».
Τιμή: €25
Info: Καθημερινά 11:00-01:00. (Ακτή Κουμουνδούρου 44, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4224633, www.ammosmikrolimano.gr)

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ


Απολαύστε ελληνικά φρέσκα ψάρια μικρά ή μεγάλα, καθώς και ποικιλία σε θαλασσινούς μεζέδες σ' έναν χώρο με παράδοση από το 1977 και μοναδικό σκηνικό τον ίδιο τον Αργοσαρωνικό. Ακόμα κι αν δεν καθίσετε στο αίθριο με την τζαμαρία, αλλά στον εσωτερικό του χώρο, θα «ταξιδέψετε» με τα τόσα ναυτικά αντικείμενα που σας περιτριγυρίζουν, όπως αντίκες πλοίων, κατάρτια και πυξίδες!
Σπεσιαλιτέ: Ποικιλία ψαρικών, γαρίδες γιουβέτσι, μακαρονάδα θαλασσινών.
Προτάσεις: Μύδια με πιλάφι, σουπιά με σπανάκι, σπανακόπιτα νηστίσιμη με χειροποίητο φύλλο, σπιτικός λευκός ταραμάς, ντολμάδες γιαλαντζί.
Highlight: Ο χώρος λειτουργεί από νωρίς το πρωί για καφέ και γλυκό έως αργά τη νύχτα για ποτά και cocktails.
Τιμή: €25
Info: Καθημερινά 08:30-02:00. (Πλατεία Αλεξάνδρας 5, Καστέλλα, τηλ. 210 4131367)

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Μπορεί να βρίσκεται στον Καρέα, ωστόσο η καρδιά του... χτυπά στις Κυκλάδες! Απολαύστε ψάρια και μαλάκια που έρχονται από τις Mικρές Κυκλάδες, σ' έναν χώρο με κομψό styling, έμφαση στο λευκό και στην αιγαιοπελαγίτικη αύρα.
Σπεσιαλιτέ: Μακαρονάδα με αστακό, στείρα, μπαρμπούνι, φαγκρί, συναγρίδα, ξιφίας σχάρας, ψαρόσουπα.
Προτάσεις: Γαριδάκι συμιακό, γάμπαρη Αμβρακικού, μύδια αχνιστά, ριζότο με σπάνιους πετροσωλήνες, φαβατοκεφτέδες, καραβιδόψυχα, κεφτέδες θαλασσινών, γαρίδα σαγανάκι (με ούζο, φρέσκια ντομάτα και φέτα).
Highlight: Η βεράντα που έχει στα πόδια της όλη την Αθήνα κι η κάβα με τις εξαιρετικές ετικέτες.
Τιμή: €25-30
Info: Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 17:00-00:30, Σάβ., Κυρ. 12:00-00:30, Δευτ. κλειστά. (Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, τηλ. 210 7640240, www.balcony-kyklades.gr)

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Γευστικό ταξίδι από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων - τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών- στις αυλές και τις γειτονιές του Αιγαίου... Θαλασσινή, αιγαιοπελαγίτικη, παραδοσιακή αλλά και δημιουργική, φρέσκια κουζίνα. Εδώ μπορεί κανείς να γευτεί γνήσια τοπικά προϊόντα σε αυθεντικές συνταγές, αλλά και δημιουργικές συνθέσεις με σεβασμό στην κυκλαδίτικη παράδοση. Ένας ευχάριστος χώρος, άνετος, σε γαλάζιο φόντο, που τον χαρακτηρίζει η νησιώτικη απλότητα.
Σπεσιαλιτέ: Ψάρια σχάρας, ριζότο πεταλίδας με φύκια, παστακομακαρονάδα, μακαρονάδες οστράκων, ψαρόσουπα, πετροσωλήνες, μύδια "σαφράν", καπνιστό χέλι και από γλυκά μελιτίνι με μους ταχίνι και μους ξινομυζήθρα με σάλτσα ρακόμελου.
Προτάσεις: Αχινοσαλάτα, λαχανοντολμάδες θαλασσινών, φάβα Σχοινούσας βιολογικής καλλιέργειας, γαριδάκι συμιακό, ολόφρεσκα καλαμάρια, γαρίδες, χταπόδι, χειροποίητη λευκή ταραμοσαλάτα.
Highlight: Προϊόντα ονομασίας προέλευσης κι ως επί το πλείστον από τις Μικρές Κυκλάδες.
Τιμή: €25-30
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 17:00-00:30, Σάβ. 12:00-00:30, Κυρ. 12:00-19:00. (Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9709150, www.mikres-cyclades.gr)

FISH ACADEMY


Ένας ολοκαίνουριος χώρος σάς υποδέχεται στον Άλιμο, δίνοντας έμφαση στο φρέσκο ψάρι που έρχεται από τη Μάνη. Η διακόσμηση είναι αρκετά μοντέρνα, σε μαυρόασπρα μοτίβα. Μια επίσκεψη θα σας πείσει για την ποιότητα των πρώτων υλών και τις ιδιαίτερες, αλλά ενδιαφέρουσες, γεύσεις, που θα εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας.
Σπεσιαλιτέ: Καπνιστό σκουμπρί, μαύρες ταλιατέλες με καραβιδόψιχα, σαρδέλα γεμιστή, ψαροσαλάτα, παέγια με φρέσκα θαλασσινά, χταπόδι με κάρδαμο, μαγειρίτσα θαλασσινών.
Προτάσεις: Λαχανοντολμάδες με γέμιση γαρίδας, κριθαράκι με καραβίδες, χόρτα με μύδια και γαρίδες, ριζότο θαλασσινών, σπανάκι με καραβίδα, φάβα και μεγάλη ποικιλία σε οστρακοειδή, λιγκουίνι με σουπιές και λαχταριστοί λουκουμάδες.
Highlight: Η ανοιγόμενη οροφή που μετατρέπει σε δευτερόλεπτα το μαγαζί σε αίθριο χώρο.
Τιμή: Από €25-30 με κρασί.
Info: Καθημερινά από τις 13:00-01:00. (Λεωφ. Καλαμακίου 52, Άλιμος, τηλ. 210 9883530, κιν. 6973 696799)

ΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ


Για περισσότερα από 20 χρόνια στα Βριλήσσια, έχει γίνει γνωστή για το καλό ψάρι. Η ατμόσφαιρα στη σάλα του είναι ζεστή, κυρίως από το μπλε τζάκι και το ξύλινο ταβάνι. Αν έχει καλό καιρό, προτιμήστε όμως την υπέροχη αυλή του.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδάκι συμιακό, καραβιδόψιχα, σφυρίδες, γλώσσες, γαύροι, σαρδέλα ψητή.
Προτάσεις: Αχινοσαλάτα, χταποδοκεφτέδες, λευκή ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ποικιλία έξι διαφορετικών βραστών λαχανικών.
Highlight: Η πλούσια κάβα με επώνυμες ετικέτες κρασιού κι οι πολλές επιλογές σε ούζο.
Τιμή: €25-35
Info: Καθημερινά 12:00-01:00. (Λ. Πεντέλης 168, Άνω Βριλήσσια, τηλ. 210 8032957)

ΨΑΡΙΣΤΟΝ
Ψαροταβέρνα με οικογενειακή ατμόσφαιρα και παραδοσιακό, νησιώτικο στυλ. Λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια στο Ν. Ηράκλειο με αρκετή επιτυχία και πιστούς πελάτες. Εκτός από φρέσκο ψάρι διαθέτει και μεγάλη ποικιλία σε οστρακοειδή.
Σπεσιαλιτέ: Ο «Οργασμός θαλασσινών», που περιλαμβάνει πολλά οστρακοειδή μαγειρεμένα με φρέσκια ντομάτα, η «μπραντάδα», μπακαλιάρος δηλαδή με φρέσκια ντομάτα, μαϊντανό και σκορδαλιά, κι οι καυτερές γαρίδες σβησμένες με κρασί.
Προτάσεις: Ταραμοσαλάτα τηγανητή, χταπόδι μπουγιουρντί με καυτερή πιπεριά, ντομάτα και φέτα, γαύρος μαρινάτος, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμάρι τηγανητό, ψητό ή γεμιστό, καβουροπόδαρα.
Highlight: Όλη η μεγάλη γκάμα των ψαριών του έρχεται από τη Νάξο και την Κάλυμνο.
Τιμή: €25-35 με κρασί.
Info: Ανοιχτά Δευτ. 19:00-01:30, Τρ.-Σάβ. 13:30-01:30, Κυρ. 13:30-18:00. (Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, www.psariston.gr)

ΠΙΠΕΡΙΑ
Όλοι ξέρουν πως εδώ θα έρθουν για θαλασσινές γεύσεις με ελληνικές και εξωτικές επιρροές, συνοδευόμενες από ούζο ή ρακή. Σ' έναν λιτό και μοντέρνο χώρο στο Ψυχικό, ο οποίος λειτουργεί 10 χρόνια, θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες σε αρκετά πρωτότυπες εκδοχές.
Σπεσιαλιτέ: Πεσκανδρίτσα σε κανταΐφι με γλυκόξινη σάλτσα, φρέσκος σολομός σχάρας με σάλτσα teriyaki, φρέσκα μύδια σε τρεις παραλλαγές: αχνιστά με λευκό κρασί, μαϊντανό και σκόρδο, με φινόκιο σβησμένα με ούζο και για τους πιο τολμηρούς με σόγια σος, φρέσκο τζίντζερ και πικάντικη σάλτσα τσίλι.
Προτάσεις: Γαριδομακαρονάδα με μάραθο και ούζο, κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο, καλαμάρι με πέστο και τσιπς πατάτας.
Τιμή: €25-35
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 15:00-01:00, Σάβ. 13:00-01:00, Κυρ. 13:00-18:00. (Αγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6729114)

ΤΣΑΚΟΣ
Με φόντο το πανέμορφο λιμανάκι της Αφροδίτης στη γνωστή αυτή ψαροταβέρνα της Πειραϊκής, θα απολαύσετε ψάρι, διάφορες θαλασσινές παραλλαγές καθώς και κρέας, υπό τη συνοδεία πιάνου.
Σπεσιαλιτέ: «Δημιουργία του σεφ» (γαρίδες και καραβίδες σε γαλλική κρέμα γάλακτος), μπομπάκια θαλασσινών, συναγρίδες, τσιπούρες, σφυρίδες, σαργοί.
Προτάσεις: Γαριδοπίλαφο, μυδοπίλαφο, καλαμάρι γεμιστό με φέτα και πιπεριές, καραβιδόψιχα με whiskey sauce.
Τιμή: €27
Highlight: Διαθέτει ειδική αίθουσα για διοργάνωση εκδηλώσεων.
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Ακτή Θεμιστοκλέους 244, Πειραϊκή, τηλ. 210 4518070, www.tsakos.gr)

ΑΙΓΑΙΟ


Είκοσι χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας έκλεισε αυτή η ψαροταβέρνα-μεζεδοπωλείο, που δημιουργήθηκε για να ικανοποιεί κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Με τη γνωστή ποιότητα και το μεράκι για παραδοσιακά πιάτα, θα το βρείτε με ελληνικά ψάρια σε νέο χώρο, με όμορφη κλειστή βεράντα, που θερμαίνεται, καθώς και καλαίσθητο εσωτερικό, με πέτρα και ξύλο.
Σπεσιαλιτέ: Ψαρόσουπα, φρέσκια σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της, σφυρίδα αλά Σπετσιώτα και ποικιλία σε μικρά ή μεγάλα ψάρια -τηγανητά ή ψητά στα κάρβουνα.
Προτάσεις: Ριζότο θαλασσινών με φρέσκια γαρίδα και καραβιδοουρά, μαρινάδα με θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, μύδια αχνιστά, γαρίδες (όχι κατεψυγμένες), πετροσωλήνες σαγανάκι, χταπόδι στα κάρβουνα, ταραμοσαλάτα από άσπρο ταραμά.
Highlight: Η πολύ μεγάλη επιλογή σε ούζο, που ξεπερνά τις 35 ετικέτες. Την περίοδο της Σαρακοστής, το κατάστημα προσφέρει σε όλους τους φίλους του Athens Magazine το κρασί που θα καταναλώσουν δωρεάν!
Τιμή: Από €28.
Info: Καθημερινά 12:30-00:30. (Λ. Πεντέλης 150, Άνω Βριλήσσια, τηλ. 210 8101051, 8102051, www.to-aigaio.gr)


ΤΟ 25ΑΡΑΚΙ


Ξεκίνησε το 2007 ως τσιπουράδικο, που ήθελε να διαφοροποιηθεί από τα γνωστά του Βόλου, με τον διαρκή εμπλουτισμό του μενού και για να καλύψει όλα τα γούστα, ωστόσο, μετατράπηκε σε ψαροταβέρνα. Εδώ θα βρείτε μόνο ελληνικά ψάρια και θαλασσινά, που έρχονται καθημερινά από τους ψαράδες, μαγειρεμένα με κάποια ιδιαιτερότητα.
Σπεσιαλιτέ: Ψαρόσουπα με τρία είδη ψαριού και λάδι τρούφας, καρπάτσιο ξιφία, μαριναρισμένου σε λευκό ξίδι και τζίντζερ, με τη συνοδεία πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, φιλέτο σφυρίδας με μους καρότου και χειροποίητο πουρέ πατάτας, ταρτάρ σολομού.
Προτάσεις: Σαλάτα χτένια με σπαγγέτι λαχανικών και λάδι τρούφας, σπαγγέτι με ποικιλία οστρακοειδών, μύδια, κυδώνια, αχινοί, καραβίδες, γαρίδες, βασιλικά καβούρια, γόνος.
Τιμή: €28-40
Info: Ανοιχτά Τρ.-Πέμ. 14:00-00:00, Παρ., Σάβ. 13:00-00:00, Κυρ. 13:00-18:00, Δευτ. κλειστά. (Μάρκου Μπότσαρη 8, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944112)

ΣΤΡΕΙΔΙ-ΜΥΔΙ


Σ' έναν μοντέρνο, ανακαινισμένο χώρο, όπου εναλλάσσεται το θαλασσί με το λευκό, θα βρείτε ένα εστιατόριο που δίνει έμφαση στο φρέσκο ψάρι και στους μεζέδες για πάνω από 30 χρόνια.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδομακαρονάδα, σαγανάκι γαρίδας-χταποδιού με σος μουστάρδας, καβουρόψιχα με φύκια.
Προτάσεις: Μύδια αχνιστά, καλαμάρι γόνος, καβουράκια Χαλκίδας, κυδώνια και πολλά άλλα οστρακοειδή, γαριδάκι από τη Σύμη.
Highlight: Κάθε Κυριακή μεσημέρι ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
Τιμή: €30-35
Info: Καθημερινά 17:00-00:00, Σάβ.-Κυρ. 13:30-00:00 (για την περίοδο της Σαρακοστής κάθε μέρα 13:30-00:00). (Αριστοτέλους 70, Δραπετσώνα, τηλ. 210 4614355)

ΤΑ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙΑ
Από το 1956 ο παππούς Γαβριηλίδης, μεγάλος ψαράς του Πειραιά, σέρβιρε την ψαριά της ημέρας, μαγειρεμένη με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Με τις ίδιες συνταγές, από το 2001, ο εγγονός συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικά πιάτα, εμπλουτίζοντας το μενού και με κάποια καινούρια, πιο δημιουργικής προσέγγισης. Ο σεφ Γιάννης Δαρμπάσης έχει βραβευτεί δύο φορές σε διαγωνισμούς του Πειραιά.
Σπεσιαλιτέ: Ψάρι ημέρας αναλόγως την εποχή, όπως σφυρίδα, συναγρίδα, τσιπούρα.
Προτάσεις: Γαριδομακαρονάδα, μυδοπίλαφο, ριζότο σουπιάς, γαριδοπίλαφο.
Highlight: Ο εξωτερικός χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς κλείνει με τζαμαρία, δίπλα ακριβώς στη μαρίνα, ενώ διαθέτει και θέρμανση. Ο εσωτερικός χώρος προσφέρεται για εκδηλώσεις.
Τιμή: €30
Info: Καθημερινά 12:00-00:00, εκτός Δευτ. (Κ. Δευτέρα ανοιχτά). (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4175643, 4127900, www.trehantiria.gr)

ΣΜΑΡΑΓΔΑ


Ταξιδέψτε στο Αιγαίο με οδηγό τη Σμαράγδα, που από το 2004 έχει φέρει την Τήνο στα βόρεια προάστια. Σ' έναν φιλόξενο χώρο, όπου δεσπόζουν τα γήινα χρώματα και το ξύλο, μπορείτε να απολαύσετε ονειρεμένα ψάρια και μοναδικά πιάτα με θαλασσινά, που έχουν γίνει διάσημα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το εστιατόριο επιλέγουν αρκετοί επώνυμοι.
Σπεσιαλιτέ: Ψαρόσουπα, μπακαλιάρος τηγανητός σκορδαλιά, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, στείρες, ροφοί, σαργοί, γλώσσες τηγανητές ή ψητές.
Προτάσεις: Σουπιά στο μελάνι της με ρύζι, χταποδοσαλάτα, γαρίδες σαγανάκι, φρέσκο καλαμάρι ψητό, μύδια αχνιστά, μακαρονάδα με θαλασσινά, καβουροκεφτέδες, κυδώνια, αχινοσαλάτα, χταπόδι ψητό.
Highlight: Το εστιατόριο μπορείτε να το βρείτε ανοιχτό και το Σάβ. μεσημέρι.
Τιμή: €30
Info: Καθημερινά, εκτός Δευτ., 19:00-00:30, Σάβ. 12:00-00:30, Κυρ. 12:00-17:30. (Πίνδου 24 & Ν. Πλαστήρα, τηλ. 210 8056379)

ΨΑΡΩΜΑ
Ακόμα κι αν δεν καθίσετε στην όμορφη αυλή με το πηγάδι, αλλά στον εσωτερικό χώρο αυτού του ουζομεζεδοπωλείου -που είναι ανοιχτό μόλις δύο χρόνια- θα νιώθετε σαν να είστε σε μια παλιά γειτονιά. Σ' έναν αμιγώς παραδοσιακό χώρο θα γευτείτε μια μεγάλη γκάμα από φρέσκα ψάρια αλλά κι όστρακα.
Σπεσιαλιτέ: Μπακαλιάρος σοφρίτο, αστακομακαρονάδα, γαύρος τηγανιά με λεμόνι και σκόρδο.
Προτάσεις: Κανταΐφι θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, γαρίδες πίρι πίρι (καυτερές), ριζότο με καβούρι, μουστάρδα και λεμόνι, μύδια στη λαδόκολα.
Highlight: Η μεγάλη ποικιλία του σε σαλάτες, αλλά και σπιτικά γλυκά.
Τιμή: €30
Info: Καθημερινά 13:00-01:00. (Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6839348, www.psaroma.gr)


ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Όποιο από τα τρία εστιατόρια του ομώνυμου ομίλου κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσετε «ζωντανό» ψάρι και θαλασσινά σε αρκετά πρωτότυπες συνθέσεις. Για περισσότερα από 25 χρόνια σάς υποδέχονται σε φιλικούς χώρους με προσιτή πολυτέλεια.
Σπεσιαλιτέ: Καρμπονάρα θαλασσινών με κριθαράκι, ντολμαδάκια ψαριών με μαρουλόφυλλα, φινόκιο & άνηθο σε σάλτσα ταρτάρ, αρωματικό ριζότο με γαρίδες, τζίντζερ και πορτοκάλι.
Προτάσεις: Πικάντικο χταπόδι με πατάτες Νέας Γης, βλίτα και λάιμ, μπουρεκάκια γαρίδας με λαχανικά, χταποδοκεφτέδες, ψίχα αχινού.
Highlight: Η πανέμορφη θέα του εστιατορίου της Βάρκιζας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κύμα κι ενισχύει την αίσθηση νησιού.
Τιμή: Από €30.
Info: Καθημερινά 12:00-01:00. (Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, τηλ. 210 9655022/Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ. 210 9429027/Πλατάνων 2, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 8001057, www.kastelorizo.com.gr)

ΟΜΙΛΟΣ
Στον μαγευτικό όρμο της Βουλιαγμένης, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, θα βρείτε αυτό το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο με τη συναρπαστική θέα, το ανανεωμένο στυλ και τις πεντανόστιμες προτάσεις σε ψάρι, θαλασσινά αλλά και κρέας.
Σπεσιαλιτέ: Κριθαρότο με καραβίδες, συναγρίδα, σφυρίδα, τσιπούρα πελαγίσια, σαρδέλα ψητή, μπακαλιαρομπουκιές, μακαρονάδα με βασιλικά καβουροπόδαρα, μαστέλο Χίου, μπακαλιάρος αλά Σπετσιώτα.
Προτάσεις: Καλαμάρι γεμιστό, ριζότο θαλασσινών, μύδια σαγανάκι, καραβιδόψιχα, κυδώνια, γυαλιστερές, χταπόδι στη σχάρα.
Highlight: Κάθε Παρ. και Σάβ. ζωντανή μουσική με τη Σοφία Βόσσου.
Τιμή: €30-35
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Λαιμός, τηλ. 210 8961274, www.omilos-nov.gr)


ΖΟΥΜΠΕΡΗΣ
Μια ψαροταβέρνα με ιστορία, καθώς με τη φήμη της έδωσε το όνομά της στη γνωστή περιοχή της Νέας Μάκρης. Το 1908 ο Αντώνης Ζούμπερης άνοιξε την ομώνυμη ταβέρνα κι από τότε η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση σ' έναν καλαίσθητο χώρο, δίπλα στη θάλασσα.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα, γλώσσα με φρέσκο βούτυρο.
Προτάσεις: Καλαμάρι γεμιστό με τυρί, πιπεριά και ντομάτα, σουπιές στο φούρνο, χταπόδι ψητό, βραστό, κατσαρόλας, ποικιλία σε οστρακοειδή (κυδώνια, γυαλιστερές, κ.ά.).
Highlight: Δοκιμάστε το χύμα κρασί, δικής τους παραγωγής.
Τιμή: €30-35 με κρασί.
Info: Καθημερινά 10:00-18:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-00:00. (Παραλία Ζούμπερη, Ν. Μάκρη, τηλ. 22940 96866)


ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ


Μια κλασική ψαροταβέρνα με μεγάλη παράδοση από το 1968, η οποία βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, δίνοντας την αίσθηση του νησιού. Ακόμα κι από το εσωτερικό η θέα αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, καθώς ο χώρος περιβάλλεται από τζαμαρία. Φημίζεται για το καλό ψάρι, το οποίο σερβίρεται απλό, με λεμονάκι, χωρίς περίτεχνες σάλτσες.
Σπεσιαλιτέ: Ψαρόσουπα, μπαρμπούνι τηγανητό, γαρίδες, γαύρος μαρινάτος, ψάρια στα κάρβουνα.
Προτάσεις: Καραβίδες, καβούρια, πολλά οστρακοειδή, σπιτική ταραμοσαλάτα και χαλβάς.
Highlight: Οι ιδιοκτήτες ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια ψαράδων, οπότε μπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητα του ψαριού.
Τιμές: €30-35
Info: Καθημερινά από τις 18:00-00:00, Σ-Κ 11:00-00:00. (Τέρμα 25ης Μαρτίου, Άγ. Νικόλαος Αρτέμιδας, τηλ. 22940 28342)

ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ
Μπορεί οι επιλογές να είναι λίγες, ωστόσο, όλες είναι εξαιρετικά νόστιμες. Σ' αυτό το παραδοσιακό ταβερνάκι, που λειτουργεί από το 1965, δεν θα βρείτε χταπόδι, θαλασσινά, ορεκτικά ή μεζέδες. Μόνο ντόπιο ψάρι και γάμπαρη Πλαταμώνα, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια.
Σπεσιαλιτέ: Συναγρίδες, φαγκριά, τσιπούρες πελαγίσιες, σκαθάρια, μπαρμπούνια και άλλα πολλά, ανάλογα με την ψαριά Προτάσεις: Γαρίδα γάμπαρη, με μυστική συνταγή που την έχει κάνει διάσημη.
Τιμή: €30-40
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 20:00-00:00, Κυρ. 13:00-18:00. (Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119)

BUDGET €35 KAI ΠΑΝΩ


ΖΕΦΥΡΟΣ
Σ' ένα γραφικό σκηνικό στο Μικρολίμανο, τόσο ο εσωτερικός του χώρος με τα μεγάλα φινιστρίνια -αντί για παράθυρα- που θυμίζουν κρουαζιερόπλοιο, όσο κι ο εξωτερικός με το ξύλινο deck, σας δίνουν την αίσθηση πως ταξιδεύετε στη θάλασσα. Με εμπειρία άνω των 60 ετών, είναι βέβαιο πως θα σας ικανοποιήσει γευστικά.
Σπεσιαλιτέ: Λεμονάτη σφυρίδα στο φούρνο, γαύρος μαρινάτος, τηγανητός ή λεμονάτος, αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα.
Προτάσεις: Καλαμάρι ψητό γεμιστό, ριζότο γαρίδας, μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά, μύδια σαγανάκι, αχινοσαλάτα από αυγά φρέσκου αχινού, καραβιδοουρές.
Highlight: Η αξιόλογη λίστα κρασιών, κυρίως από ελληνικούς αμπελώνες.
Τιμή: Από €35 με κρασί.
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Ακτή Κουμουνδούρου 48, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4127919, www.restaurant-zefiros.gr)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Ο ιδιοκτήτης αυτού του εστιατορίου θέλησε να φέρει τη γαστρονομική παράδοση της αγαπημένης του Καστροπολιτείας στην Αθήνα. Έτσι, δημιούργησε έναν γεμάτο θαλπωρή χώρο, όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο, ενώ φόρος τιμής αποδίδεται στα αγνά, παραδοσιακά υλικά της Μονεμβασιάς.
Σπεσιαλιτέ: Αστακός με ντόπια, χειροποίητα ζυμαρικά, χορτόπιτα στα κάρβουνα (παραδοσιακή συνταγή της Μονεμβασιάς), παέγια, πεσκανδρίτσα στιφάδο, πέστροφα καπνιστή.
Προτάσεις: Σουπιές με σπανάκι μέσα σε μελάνι, κεφτέδες θαλασσινών, χταπόδι με πένες, γιουβέτσι με γαρίδες, πετροσωλήνες αχνιστές, οστρακοειδή.
Highlight: Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τη Μονεμβασιά.
Τιμή: €35-40 χωρίς κρασί.
Info: Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 12:30-00:00, Κυρ. 12:30-19:00. (Ιλισίων 13, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 6253644, www.monembasia.gr)

ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ
Με παράδοση στο ψάρι από το 1932, το εστιατόριο αυτό είναι συνώνυμο των φρέσκων προϊόντων που φέρνει από το Αιγαίο. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά, καθώς και μοναδικά σπιτικά γλυκά κουταλιού.
Σπεσιαλιτέ: Γαριδόσουπα με γαρίδες γάμπαρη, πεσκανδρίτσα, φαγκρί, συναγρίδα, χριστόψαρο, μπαρμπούνι, σκαθάρι, αστακός, καραβίδα, ψάρι αλά Σπετσιώτα.
Προτάσεις: Στρείδια τηγανητά με σος κάρδαμου, ταραμοσαλάτα με γνήσιο ταραμά, ψητή καραβιδόψιχα με ψητή ντομάτα, μεγάλη ποικιλία σε όστρακα.
Τιμές: €35-45
Info: Καθημερινά 12:00-00:30. (Ακτή Δηλαβέρη 29, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4122092)

ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ


Από το 1999 για «ζωντανό» ψάρι, σε μια ταβέρνα-ουζερί με μοναδική φόντο τον Σαρωνικό. Ο χώρος εκπέμπει θαλπωρή, ενώ είναι λιτά διακοσμημένος, με απαλά χρώματα και σε τόνους του θαλασσί.
Σπεσιαλιτέ: Μελιτζάνα με τυρί και θαλασσινά, γαριδομακαρονάδα, ψάρι στα κάρβουνα.
Προτάσεις: Καλαμαράκι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, καλαμαράκι ψητό με ντομάτα-τυρί-πιπεριά, γαύρος ξιδάτος, χέλι καπνιστό, καραβιδόψιχα, χταπόδι.
Τιμή: €40
Info: Καθημερινά 12:00-00:00. (Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραιάς, τηλ. 210 4511231)

 






 


(προαιρετικό)

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το Athens Magazine. Σχόλια άσχετα με το θέμα θα διαγράφονται. Τα σχόλια δικά σας.

« Επιστροφή

Πιο δημοφιλή


 


  • Happy Spritz, Happy Summer!

    Βρες τη γεύση που αξίζει το καλοκαίρι σου!

     

  • Aγαπημένες γεύσεις παρέα με νέες, αυτή την Άνοιξη στα...

    Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, ένα απολαυστικό Starbucks Macchiato είναι η τέλεια επιλογή για να καλωσορίσεις την άνοιξη.

  • Λύστε το Campari Calendar Puzzle!

    Το Campari παρουσιάζει το Calendar Puzzle Contest σε όλους τους λάτρεις των συλλεκτικών ημερολογίων Campari αλλά και στους φανατικούς θαυμαστές των puzzles!

  • MAT FASHION: Τώρα... νέο κατάστημα και στην Κηφισιά!...

    Τέσσερα νέα αποκλειστικά καταστήματα έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα...

  • Οδηγήστε τις αισθήσεις στα άκρα!

    Εντυπωσιακά αρρενωπό, έμφυτα χαρισματικό... ο οίκος  BVLGARI παρουσιάζει το νέο αντρικό άρωμα BVLGARI MAN EXTREME.

     

     

    [Alt-Text]

  • Moët… on the rocks!

    Η Moët Ice Impérial έρχεται να ταράξει τα νερά στον κόσμο της σαμπάνιας! Στη λάμψη και τηνπολυτέλεια της κλασικής ετικέτας προστίθεται πλέον ο πάγος από τον Chef De Cave, Benoît Gouez,προσδίδοντας έτσι μια «τραγανή», αναζωογονητική φρεσκάδα που εκπλήσσει ευχάριστα στο φως τηςημέρας.