Metropinion

Athens Metro: Άγιος Δημήτριος

16 Δεκεμβρίου 2010

Athens Metro: Άγιος Δημήτριος

Κάνοντας «πρεμιέρα» στο χάρτη του Μετρό τον Ιούνιο του 2004, ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί το τέρμα της κόκκινης γραμμής προς τα νότια. Βρίσκεται κάτω από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης και το όνομά του είναι εμπνευσμένο φυσικά από την περιοχή στην οποία βρίσκεται και εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο. Ωστόσο έχει και δεύτερο όνομα: αυτό του Αλέξανδρου Παναγούλη, προς τιμή του συγκεκριμένου αγωνιστή κατά του δικτατορικού καθεστώτος την περίοδο 1967-1974, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την 1η Μαΐου 1976, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο σταθμός. Αξίζει να αναφερθεί πως η ονομασία  αυτή αλλάχθηκε πολλές φορές, καθώς αρχικά αναφερόταν ως «Ηλιούπολη», προερχόμενη από τον ομώνυμο γειτονικό δήμο. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής «Δάφνη-Άγιος Δημήτριος» αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού σε «Αλέξανδρος Παναγούλης». Λίγο πριν τα εγκαίνιά του ωστόσο, ορίστηκε εκ νέου η τωρινή μετονομασία του, ώστε να προστεθεί στην ιστορική επωνυμία και αυτή του δήμου που εξυπηρετεί.

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Σύνταγμα

24 Νοεμβρίου 2010

Next Station: Σύνταγμα

Ο σταθμός όπου η Κόκκινη συναντά την Μπλε γραμμή είναι ίσως η πιο διάσημη «βουλίτσα» στον χάρτη του μετρό. Ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο... χριστουγεννιάτικη, καθώς, όπως και να το κάνουμε, αυτές τις ημέρες όλοι θα περάσουμε μια βόλτα από εκεί. Ακριβώς κάτω από τη Λεωφόρο Αμαλίας, προ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και την ομώνυμη πλατεία (απ' όπου πήρε και τ' όνομά του), είναι ο πιο πολυσύχναστος σταθμός και... πρωτοείδε το φως  τον Ιανουάριο του 2000. Βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, περικυκλωμένος από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης και μες στην καρδιά των εμπορικών δρόμων της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα που μπορείς να δεις σε διάφορους χώρους του σταθμού. Σ' αυτούς  φιλοξενούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι αρκετές εκδηλώσεις: από φιλανθρωπικά bazaar μέχρι συναυλίες. Ο συγκοινωνιακός κόμβος αποτελεί παράλληλα και... καλλιτεχνικό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Next station... Σύνταγμα λοιπόν!

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Αμπελόκηποι

04 Νοεμβρίου 2010

Next Station: Αμπελόκηποι

Ο σταθμός των Αμπελοκήπων βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης. Μια ανάσα από τα cozy μπαράκια της πλατείας Μαβίλη (μέσω Σούτσου), άλλη μια από την πολυσύχναστη Πανόρμου και στο συνήθως «πηγμένο» τρίγωνο των λεωφόρων Μεσογείων, Αλεξάνδρας και Κηφισίας όπου ο Πύργος των Αθηνών εποπτεύει την πρωτεύουσα από ψηλά.

Διαβάστε περισσότερα

New Station: Χολαργός

11 Οκτωβρίου 2010

New Station: Χολαργός

Ακόμα μία μπλε βουλίτσα, στα βόρεια αυτή τη φορά, ήρθε για να προστεθεί στο χάρτη του μετρό και να διευκολύνει τη ζωή σου στην πόλη. Ο σταθμός του Χολαργού εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουλίου και εξυπηρετεί τη γραμμή 3, Αιγάλεω-Αεροδρόμιο.

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: 2η Αγίου Κοσμά

08 Ιουλίου 2010

Next Station: 2η Αγίου Κοσμά

Η πιο hot καλοκαιρινή στάση δεν είναι άλλη από αυτή της 2ης Αγ. Κοσμά, με ορισμένα από τα πιο φημισμένα clubs, καφετέριες και εστιατόρια της Παραλιακής να «παρατάσσονται» το ένα δίπλα στο άλλο! Επειδή όμως η βενζίνη έχει φτάσει στα ύψη, μπορείς να επιλέξεις το τραμ για την μετακίνησή σου, με μόλις €1.

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Πανόρμου

11 Ιουνίου 2010

Next Station: Πανόρμου

Γύρω από το μετρό της Πανόρμου υπάρχουν πολλά μαγαζιά στα οποία μπορείς είτε να πιεις έναν γρήγορο καφέ στο δρόμο για τη δουλειά, είτε να απολαύσεις το βραδινό σου ποτό. Βγήκαμε, είδαμε και σου παρουσιάζουμε όλα εκείνα που μπορείς να βρεις σε απόσταση μόλις 100 μέτρων!

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Ακρόπολη

04 Ιουνίου 2010

Next Station: Ακρόπολη

O σταθμός της Ακρόπολης «πατάει» με θράσος πάνω στις αρχαίες κατοικίες των Αθηναίων, έχοντας καταφέρει ωστόσο να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Στις αποβάθρες μάς χαιρετάει η «αθάνατη» Μελίνα με το όραμα της ακόμα ανεκπλήρωτο...

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Δάφνη

03 Ιουνίου 2010

Next Station: Δάφνη

Ο άλλοτε γνωστός ως δήμος Αλωπεκής (Δάφνη) κατοικείται από τον 10 αιώνα π.Χ. Χιλιάδες χρόνια μετά, εν έτει 2010, ξανθές αιθέριες υπάρξεις , δίμετροι ΤΕΦΑΑτζήδες -σε απόσταση αναπνοής άλλωστε βρίσκεται η Γυμναστική Ακαδημία- αλλά και... μεγάλα παιδιά συνθέτουν το παζλ στην Πλατεία Καλογήρων και στους κάθετους πεζόδρομους, γύρω από το Μετρό.

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Μοναστηράκι

31 Μαΐου 2010

Next Station: Μοναστηράκι

Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες στάσεις και θεωρείται κομβικό σημείο, αφού παρέχει πρόσβαση σε Ψυρρή, Πλάκα και Μοναστηράκι. Ο σταθμός είναι από τους πιο ιστορικούς, μιας και η γραμμή 1του ηλεκτρικού εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895!

Διαβάστε περισσότερα

Next Station: Πανεπιστήμιο

28 Μαΐου 2010

Next Station: Πανεπιστήμιο

Από το μεγάφωνο του συρμού ακούγεται η ανακοίνωση: «επόμενη στάση Πανεπιστήμιο». Κατεβαίνεις. Και τώρα;

Διαβάστε περισσότερα

Previous Σελίδα
από 1 Next

Πιο δημοφιλή