Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου και η Alpha Bank μας «ανοίγει« την βιβλιοθήκη της!

23 Απριλίου 2018 - 31 Δεκεμβρίου 2018
Παγκόσμια ημέρα βιβλίου και η Alpha Bank μας «ανοίγει« την βιβλιοθήκη της!

Μπορεί η μελάνη να έχει μία ιστορία περίπου 5.000 ετών και για την εφεύρεσή της να «διαγκωνίζονται» Αιγύπτιοι και Κινέζοι, όσον αφορά όμως μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, το χαρτί, τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην πρώτη του μορφή που πλησιάζει αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, το χαρτί χρονολογείται από τους Κινέζους ότι εφευρέθηκε κοντά στο 105 μ.Χ., όταν ο Τσάι Λουν, αξιωματούχος της Αυλής, εμπνεύστηκε και μοιράστηκε την ιδέα του με τον αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν και κατασκεύασε χαρτί αναμειγνύοντας φλοιούς δέντρων, ίνες κάνναβης, κουρέλια και μετάξι.

Και μπορεί να χρειάστηκαν ακόμη 1350 χρόνια μέχρι την πρώτη υλοποίηση της σύγχρονης τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, αλλά ο συγκερασμός όλων αυτών των στοιχείων, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη έμπνευση, οδήγησαν σε χιλιάδες δημιουργίες που μαγεύουν, εξιστορούν, καταγράφουν γεγονότα, γεμίζουν συναισθήματα και μοιράζουν γνώση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε μία μοναδική, μικρή αλλά καταπληκτική λέξη:Βιβλίο!

Την αξία αυτή των βιβλίων έχει αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, και η UNESCO, έχοντας καθιερώσει από το 2001 τον θεσμό της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου. Φέτος ήρθε η σειρά της Αθήνας, η οποία από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 θα φέρει το εν λόγω χρίσμα. Με κεντρικό μήνυμα το «Βιβλία Παντού», η ελληνική πρωτεύουσα καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανακαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της.

Το παρών σε αυτή την μεγάλη γιορτή θα δώσει και η Alpha Bank, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της Βιβλιοθήκης της στο κοινό της! Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της το 1984 και μέχρι και σήμερα απαριθμεί πάνω από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και 578 τίτλους οικονομικών περιοδικών.

Από τις 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και για όλο το 2018 η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας διοργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεκινώντας με ξεναγήσεις στον χώρο της και με προσφορά έκπτωσης 40% σε όλες τις Εκδόσεις της Alpha Bank. Καθ'ολη την διάρκεια του χρόνου θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Σπάνιων Εκδόσεων από τη Συλλογή της Τράπεζας, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού της κτηρίου (Σταδίου 40 και Πεσμαζόγλου 12), η οποία θα περιλαμβάνει εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα με έργα κλασικών συγγραφέων, έργα Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, αλλά και εκδόσεις εικονογραφημένες από γνωστούς ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα. Παράλληλα, στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Alpha Bank (Πανεπιστημίου 41, 4ος όροφος) θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις επιλεγμένων εκδόσεων τόσο της Alpha Bank όσο και άλλων οίκων, οι οποίες θα απευθύνονται στο κοινό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δράσεις θα έχουν και τα παιδιά. Ειδικότερα, εγκαινιάζεται φέτος ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη, ενώ συνοδεύεται και από σχετικό έντυπο υλικό.

Επιπλέον, ως συνιδρυτής και μέλος του Δικτύου συνεργασίας των Οικονομικών Βιβλιοθηκών, με την επωνυμία «ΔΙ.Ο.ΒΙ. – Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών», η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank έχει ενεργή συμμετοχή και στις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2018. Σε αυτές περιλαμβάνονται παρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του Δικτύου, μία ημερίδα με τίτλο «Οικονομικές Βιβλιοθήκες: Δεξαμενές Πληροφόρησης και Κατάρτισης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2018 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία εντάχθηκε πρόσφατα ως νέο μέλος στο ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Άξιο αναφοράς είναι πως η Συλλογή της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελληνικά και ξενόγλωσσα εγκυκλοπαιδικά και λεξικογραφικά έργα, βιβλία αρχαιολογικού, λαογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών της νεώτερης και της σύγχρονης εποχής, έργα αρχαίας, μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστοριογραφίας, έργα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, καθώς και μία, μοναδική στην Ελλάδα, πλήρη συλλογή ιστορικών και γεωγραφικών χαρτών της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, έκδοσης του Χαρτογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Tubingen. Ακόμη, διαθέτει το Φωτογραφικό Αρχείο των εκδόσεων της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο αριθμεί περίπου 10.500 αρνητικά και διαφάνειες με ποικίλα θέματα από την ελληνική ιστορία και τέχνη, και φωτογραφικό αρχείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με περίπου 3.800 αρνητικά και φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται γενικές και μερικές απόψεις πόλεων, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, μνημεία, τοιχογραφίες, γλυπτά και άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Τέλος, η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται και τις εκδόσεις της Alpha Bank που αριθμούν πλέον των 178 τίτλων βιβλίων, καθώς και 46 έντυπα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων. Πρόκειται για εκδόσεις οικονομικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου που αναφέρονται σε ποικίλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share