Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκδοση χαρτονομίσματος 0 Ευρώ για τα διακοσιοστά γενέθλια του Μαρξ

Ως μέρος των εορτασμών

25 Απριλίου 2018 18:16
Έκδοση χαρτονομίσματος 0 Ευρώ για τα διακοσιοστά γενέθλια του Μαρξ

Η γερμανική πόλη Τρίερ, γενέτειρα του Καρλ Μαρξ, πασχίζει να ανταποκριθεί στη ζήτηση για τα επετειακά χαρτονομίσματα των «0 ευρώ», ως μέρος των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του. Τα πιο γνωστά έργα του Μαρξ είναι το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», το οποίο συνέγραψαν με τον Φρίντριχ Ένγκελς και κυκλοφόρησε το 1848 και «το Κεφάλαιο», η καυστική ανάλυση για τον καπιταλισμό που εκδόθηκε 20 χρόνια αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Power of Love: Άλλο ένα λεξιλόγιο «αυτοκτόνησε»! Το νέο μαργαριτάρι που δεν το πέταξε η Αθηνά!

«Τα αναμνηστικά χαρτονομίσματα ειρωνεύονται μάλλον την κριτική του Μαρξ για τον καπιταλισμό και βεβαίως η αξία των “0 ευρώ” ταιριάζει απόλυτα με τον Μάρξ ως μοτίβο» δήλωσε ο Νορμπερτ Κέτλερ, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Τουρισμού του Τρίερ. Άλλωστε, όπως προσέθεσε ο ίδιος, ο Μαρξ δεν κέρδισε πολλά από τις θεωρίες του και έπρεπε να ζήσει στη φτώχεια για αρκετά χρόνια της ζωής του.

Ο Τουριστικός Οργανισμός του Τρίερ έχει ήδη πουλήσει 5.000 από τα μωβ χαρτονομίσματα, τα οποία μοιάζουν με αυθεντικά ευρώ, αλλά φέρουν την ένδειξη «σουβενίρ» ενώ εκτυπώνονται επιπλέον 20.000 κομμάτια. Τα χαρτονομίσματα του Μαρξ μπορεί κάποιος να τα βρει στην «Πόρτα Νίγκρα», μία από τις μεγαλύτερες ρωμαϊκές πύλες βόρεια των Άλπεων, και παράλληλα το πιο διάσημο μνημείο της πόλης του Τριερ, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Ο Μαρξ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο καπιταλισμός τελικά θα αντικατασταθεί από τον σοσιαλισμό, πέρασε τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής του στη πόλη Τρίερ. Η πόλη είναι περήφανη για τον πιο διάσημο κάτοικο της, αν και δεν λείπουν όσοι αντιμετωπίζουν τις ιδέες του ως εφαλτήριο για την άνοδο των κομουνιστικών δικτατοριών στη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα και τη διαίρεση της ίδιας της Γερμανίας κατά τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η πόλη επιδιώκει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των επέτειο της γέννησης του Μάρξ. Εκτός του χαρτονομίσματος των «0 ευρώ», στη λίστα των αναμνηστικών περιλαμβάνεται και μια γενειοφόρος πάπια από καουτσούκ που κρατάει κάτω από το φτερό της το «Κεφάλαιο».

Πηγή: newpost.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share