Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τρόμος στην πρωτεύουσα: Άγνωστα μέρη φρικτών βασανιστηρίων στην πρωτεύουσα, υπεράνω πάσης υποψίας! (Photos)

21 Απριλίου 2017 11:26
Τρόμος στην πρωτεύουσα: Άγνωστα μέρη φρικτών βασανιστηρίων στην πρωτεύουσα, υπεράνω πάσης υποψίας! (Photos)

Ανάμεσα στα κτίρια που χτιστήκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στην Αθήνα και πήραν την θέση ιστορικών κτισμάτων στα οποία διαδραματιστήκαν γεγονότα που επηρέασαν το ρου της ιστορίας, κάποια κατάφεραν και μείναν όρθια ωστε να μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές που ο Ελληνικός λαός υπέφερε και βασανίστηκε. Στην παρακάτω «βόλτα» που θα κάνουμε μαζί θα αφηγηθούμε την ιστορία τεσσάρων εξ’ αυτών. Για το κολαστήριο της οδού Μέρλιν στο Κολωνάκι στο οποίο είχε στήσει την έδρα της η ναζιστική Γκεστάπο κατά την περίοδο της Κατοχής, τα κρατητήρια της οδού Κοραή στον αριθμό 4 όπου χιλιάδες αγωνιστές φυλακίστηκαν κ βασανίστηκαν από τον ναζιστικό ζυγό, πριν οδηγηθούν είτε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, είτε στον εκτελεστικό απόσπασμα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Θα συνεχίσουμε στο αρχηγείο της περιβόητης ΕΑΤ-ΕΣΑ πάνω από το Πάρκο Ελευθερίας στην Βασιλίσσης Σοφίας, όπου κατά την επταετία της Χούντας λειτούργησε ως φυλακή, χώρος βασανιστηρίων και εκτελέσεων από την στρατιωτική αστυνομία της δικτατορίας του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της ΕΣΑ.

Τέλος, η ιδιότυπη αυτή βόλτα στα σημεία που γράφτηκε η πιο μαύρη και ντροπιαστική σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, θα κλείσει στην αιματοβαμμένη «Ταράτσα της Μπουμπουλίνας», στο κτήριο δηλαδή στην οδό Μπουμπουλίνας 18 στα Εξάρχεια, που την δεκαετία του ’50 στέγασε την Κ.Υ.Π. (Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών) και μετά τη Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και υπήρξε το μέρος που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες Έλληνες κατά την διάρκεια της δολοφονικής δικτατορίας των Συνταγματαρχών την περιόδο 1967-1974.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η Ελλάδα εισέρχεται στην μαύρη περίοδο της δικτατορίας!

Ξεκινάμε λοιπόν.

1. Το αρχηγείο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν στον αριθμό 6

Κατεβαίνοντας την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πριν συναντήσουμε την λεωφόρο Ακαδημίας, στο στενό δεξιά βρίσκουμε την οδό Μέρλιν. (Το όνομά της δεν δόθηκε από τον θρυλικό μάγο Μέρλιν του μύθου του βασιλιά Αρθρούρου και του Κάμελοτ, αλλά από τη βρετανική οικογένεια Τσαρλς Ουίλιαμ Λουί Μέρλιν (1821-96), ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1839 ως γραμματέας του αγγλικού προξενείου και αργότερα ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Ιονικής Τράπεζας. Η οικογένεια επέστρεψε αργότερα στην Αγγλία, αλλά έμεινε εδώ ο γιος του, ο Τσαρλς Πράιορ (1850-98), και η οδός Μέρλιν χαράχτηκε για να χωρίσει κληρονομικά μερίδια οικοπέδου των Μέρλιν στο Κολωνάκι. Ο γιός του Τσάρλς Πράιορ, Σίδνει Μέρλιν, ο οποίος ήταν γεωπόνος ανέπτυξε πρώτος την γνωστή ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών Μέρλιν αλλά ήταν και ο πρώτος που έφερε από την Ιαπωνία και τα κουμκουάτ, από τα οποία παρασκευάζεται το γνωστό κερκυραικό ηδύποτο).

Στην οδό Μέρλιν βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες, μεταξύ αυτών και ο γνωστός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης, του οποίου η μαρτυρία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της κτηνωδίας που συντελέστηκε κατά του ελληνικού λαού από τα στρατεύματα κατοχής της Ναζιστικής Γερμανίας.

Το κτήριο που στέγασε την Γκεστάπο στην Αθήνα κατά την διάρκεια της Κατοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στον αριθμό 6 λοιπόν της οδού Μέρλιν, που σήμερα στεγάζει τα γραφεία μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας και στο ισόγειο κατάστημα καλλυντικών γνωστής αλυσίδας, κατά την διάρκεια της Κατοχής, την περίοδο 1941-1944, σε αυτό το οικόπεδο ήταν η έδρα της περιβόητης Γκεστάπο (συντομογραφία του Geheime Staatspolizei, «μυστική κρατική αστυνομία») λεγόταν η κρατική μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας), και όπως έμεινε γνώστη η φοβερή «Κομαντατούρ».

Η Γερμανική αυτή υπηρεσία ιδρύθηκε πρo του χιτλερικού καθεστώτος, ως αντίστοιχη των μυστικών υπηρεσιών ειδικής ασφαλείας άλλων ξένων χωρών. Ύστερα, όμως, από την ανάληψη της αρχής από τον Χίτλερ, η Γκεστάπο μετατράπηκε σε τρομοκρατική οργάνωση, στρεφόμενη κατά παντός ενάντιου, εμφανώς δεδηλωμένου, στο καθεστώς ή και υποτιθέμενου «εχθρού» του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. Επικεφαλής της Γκεστάπο επί σειρά ετών ήταν ο Ράινχαρντ Χάινριχ, ένας από τους πλέον αφοσιωμένους αλλά και απάνθρωπους οπαδούς του Χίτλερ, ο οποίος τελικά δολοφονήθηκε το 1942 στην Πράγα. Υπό την ηγεσία του αλλά και την έμπνευση του Αρχηγού των Σωμάτων Ασφαλείας του Ράιχ Χίμλερ, η Γκεστάπο εκτέλεσε σωρεία μεμονωμένων και ομαδικών εγκλημάτων καθώς και την εξόντωση των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων, όχι μόνον εντός της Γερμανίας αλλά και στις χώρες της Ευρώπης που είχαν περιέλθει υπό γερμανική κατοχή.

Στο «κολαστήριο» λοιπόν, της οδού Μέρλιν οδηγούνταν οι συλληφθέντες από τα δολοφονικά τάγματα των SS (Σούτσστάφελ (γερμανικά: Schutzstaffel, που σημαίνει »μοίρα ασφαλείας») όπου και γινόταν η ανάκριση και τα βασανιστήρια, πριν οδηγηθούν είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, ή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για αμεση εκτέλεση. Στην Κομαντατούρ σημειώθηκαν και επιτόπου εκτελέσεις που υπολογίζονται γύρω στις 300.

Στην οδό Μέρλιν βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες, μεταξύ αυτών και ο γνωστός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης, του οποίου η μαρτυρία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της κτηνωδίας που συντελέστηκε κατά του ελληνικού λαού από τα στρατεύματα κατοχής της Ναζιστικής Γερμανίας.

Το κτήριο δεν υπάρχει πια και στην θέση του έχει χτιστεί ένα σύγχρονο σύμπλεγμα γραφείων γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας. Στην είσοδο όμως του κτηρίου έχει τοποθετηθεί ένα μικρό μνημείο να μας θυμίζει την δολοφονική βιαιότητα των Ναζιστικών στρατευμάτων. Το μνημείο αποτελείται από μια πόρτα των κρατητηρίων της Κομαντατούρ και ένα γλυπτό που επιμελήθηκε ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης που συμβολίζει τον Έλληνα αγωνιστή που πολέμησε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από την Ναζιστική θηριωδία για την ελευθερία της Ελλάδος.

Δείτε τη συνέχεια στο TRAVELSTYLE

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share