Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μια σπουδαία ανακάλυψη: Βαρυτικά κύματα από σύγκρουση άστρων νετρονίων! (Video)

17 Οκτωβρίου 2017 09:45
Μια σπουδαία ανακάλυψη: Βαρυτικά κύματα από σύγκρουση άστρων νετρονίων! (Video)

Βαρυτικά κύματα από το διάστημα, τα οποία προέρχονται από τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων (πάλσαρ) και όχι μαύρων τρυπών – όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες περιπτώσεις – ανίχνευσαν για πρώτη φορά επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι επιστήμονες επιπλέον εντόπισαν και παρατήρησαν με τηλεσκόπια την ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που συνόδευε το κοσμικό αυτό φαινόμενο.

Το γεγονός θεωρήθηκε πολύ σημαντικό, για αυτό και ανακοινώθηκε με ταυτόχρονες συνεντεύξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Γκάρτσινγκ Γερμανίας.

Οι ερευνητές των δύο αμερικανικών ανιχνευτών LIGO και του ευρωπαϊκού Virgo έκαναν την ανίχνευση των ίδιων των βαρυτικών κυμάτων, ενώ στη συνέχεια 70 επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια κατέγραψαν το φως που εκπέμφθηκε από τη πηγή των βαρυτικών κυμάτων τις επόμενες ώρες, μέρες και εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΕΔΩ": Τι νούμερα τηλεθέασης σημείωσε η νέα εκπομπή της Ντορέττας Παπαδημητρίου με τον Κωνσταντίνο Βασάλο;

Τι σηματοδοτεί η νέα ανακάλυψη

Το επίτευγμα αυτό, όπως τονίσθηκε από τους επιστήμονες, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέου τύπου αστρονομίας. Ήδη, χάρη στις νέες παρατηρήσεις, προέκυψαν μια σειρά από άλλες ανακαλύψεις, όπως η λύση στο μυστήριο των εκρήξεων ακτίνων γάμα (Gamma-Ray Bursts – GRBs), καθώς από την ίδια πηγή των βαρυτικών κυμάτων, τη συγχώνευση των δύο άστρων νετρονίων, καταγράφηκε μια τέτοια έκρηξη ισχυρής ακτινοβολίας.

Αυτό, κατά τους αστροφυσικούς, σημαίνει ότι τουλάχιστον μερικές εκρήξεις ακτίνων γάμα γεννιούνται, παράλληλα με τα βαρυτικά κύματα (τις «ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου), από τέτοια κατακλυσμικά κοσμικά φαινόμενα.

Ακόμη, άλλοι επιστήμονες μπόρεσαν να ρίξουν φως στην προέλευση των βαρύτερων χημικών στοιχείων (μολύβδου, χρυσού, πλατίνας κα), αλλά και να κάνουν μια νέα εκτίμηση του ρυθμού επέκτασης του σύμπαντος.

Πώς ξεκίνησε η ανίχνευση της πηγής

Η ανακάλυψη είχε ως αφετηρία την αρχική ανίχνευση, στις 17 Αυγούστου φέτος, ενός νέου τύπου σήματος βαρυτικών κυμάτων, το οποίο διήρκεσε πολύ περισσότερο (περίπου 100 δευτερόλεπτα) από ό,τι τα προηγούμενα βαρυτικά κύματα από μαύρες τρύπες (μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου), κάνοντας τους επιστήμονες να καταλάβουν ότι η πηγή του σήματος ήταν διαφορετική αυτή τη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα - 17 Οκτωβρίου 1814: Η απίστευτη τραγωδία του Λονδίνου! Πνίγηκαν 9 άνθρωποι από... μπύρα! (photos)

Τι είναι τα άστρα νετρονίων

Τα άστρα νετρονίων είναι απομεινάρια τεράστιων άστρων, που στο τέλος της ζωής τους εκρήγνυνται ως σούπερ-νόβα. Μετά την έκρηξη παραμένει μόνο ένας -περιστρεφόμενος σαν σβούρα- τρομερά πυκνός πυρήνας αποτελούμενος, σχεδόν, μόνο από νετρόνια. Το άστρο αυτό, που δεν είναι μεγαλύτερο από μια πόλη, έχει τόση πυκνότητα, ώστε ένα κουταλάκι της ύλης του ζυγίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Όπως και τα κανονικά άστρα, τα άστρα νετρονίων συχνά υπάρχουν σε ζευγάρια, με το ένα άστρο σε ολοένα πιο κοντινή τροχιά γύρω από το άλλο, χάνοντας σταδιακά ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, έως ότου τελικά συγχωνεύονται.

Όταν αυτό συμβεί -όπως αντίστοιχα και με τις μαύρες τρύπες- τρομερά ποσά ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ορατής και μη (ορατό φως, υπέρυθρο, ακτίνες-Χ κά), εκτοξεύονται στο διάστημα μαζί με τα βαρυτικά κύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογενειακό έγκλημα στο Περιστέρι: Χτυπούσε δίχως οίκτο την γυναίκα του και τελικά σκότωσε τον γιο του!

Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Αμέσως μετά τις πρώτες ανιχνεύσεις των βαρυτικών κυμάτων, οι αναλύσεις έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη σούπερ – νόβα αλλά για ένα φαινόμενο που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Το φαινόμενο είχε αρχικά μπλε χρώμα και μετά κόκκινο, ώσπου έγινε πολύ αχνό για να είναι ορατό, κάνοντας φανερό ότι μια πολύ καυτή ύλη ψυχράνθηκε γρήγορα και έχασε τη φωτεινότητά της.

Πρόκειται για μια διαδικασία γνωστή ως «κιλονόβα», όταν καυτή ραδιενεργή ύλη διαχέεται στο διάστημα και εκπέμπει φως σε πολλά μήκη κύματος. Αυτή η διαδικασία μέσω της οποίας παράγονται βαριά στοιχεία, είχε διατυπωθεί μέχρι στιγμής θεωρητικά, ενώ πλέον θεωρείται ότι επιβεβαιώνεται.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share