Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χρυσές Σφαίρες: Ποιοι ξεχώρισαν στην 75η απονομή! - Το... μαύρο χαλί και τα καρφιά για τον Γουάινσταιν

8 Ιανουαρίου 2018 09:25
Χρυσές Σφαίρες: Ποιοι ξεχώρισαν στην 75η απονομή! - Το... μαύρο χαλί και τα καρφιά για τον Γουάινσταιν

Η φετινή 75η απονομή των Χρυσών Σφαιρών ήταν ιδιαίτερη. Όλα όσα έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες στον λαμπερό, όχι όμως και τόσο καθαρό, χώρο του Χόλιγουντ προμήνυε ότι μόνο συνηθισμένη δεν θα ήταν η αποψινή τελετή.

Οι επώνυμοι του Χόλιγουντ, έπειτα από την «καταιγίδα με ονοματεπώνυμο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν» και ό,τι επακολούθησε, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια συλλογής πόρων και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα.

Η αρχή έγινε με την απόφαση όλων, κυρίως όμως των γυναικών, να απαρνηθούν τις φανταχτερές τουαλέτες τους και να περιοριστούν στο μαύρο χρώμα, δίνοντας κι εκείνες με τον τρόπο τους το σύνθημα ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει χώρο ανάμεσά τους. Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια ήταν αρωγοί και οι άντρες αστέρες που τίμησαν κι εκείνοι την προσπάθεια αυτή, επιλέγοντας άπαντες μαύρα κοστούμια και σμόκιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογενειακό έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους: Η κίνηση της οικογένειας των θυμάτων, ένα μήνα μετά το μακελειό, που θα συζητηθεί!

Το στίγμα της βραδιάς φρόντισε να δώσει από νωρίς ο παρουσιαστής Σεθ Μάγιερς, ο οποιος απευθυνόμενος στο κοινό, καλωσόρισε τις κυρίες και τους... εναπομείναντες κυρίους!
«Είμαστε στο 2018, η μαριχουάνα είναι επιτέλους νόμιμη και η σεξουαλική παρενόχληση όχι! Για τους άντρες υποψήφιους, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που θα ακούσουν το όνομά τους και δεν θα τρομάξουν. Ισως θα έπρεπε να είναι μια γυναίκα στην σκηνή απόψε, αλλά είμαι ένας άντρας που δεν έχει καθόλου δύναμη στο Χόλιγουντ. O Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν δεν είναι στην αίθουσα απόψε γιατί απ' ότι λένε είναι δύσκολος να δουλέψει κανείς μαζί του, αλλά δεν πειράζει, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα γιουχαϊστεί όταν το όνομά του θα ακουστεί στις νεκρολογίες», είπε ο Μάγιερς.

Παράλληλα οχτώ ηθοποιοί - ανάμεσα στις οποίες η Μέριλ Στριπ, η Έμμα Γουάτσον και η Μισέλ Γουίλιαμς - επέλεξαν να φέρουν μαζί τους ως καλεσμένες οχτώ ακτιβίστριες κατά των φυλετικών και γενετικών διακρίσεων.

Στο ίδιο κλίμα και ο λόγος της Όπρα Γουίνφρεϊ στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ. Αρχικά η παρουσιάστρια θυμήθηκε το Όσκαρ που δόθηκε το 1964 στον Σίντνεϊ Πουατιέ για την ταινία Lilies of the Field και το οποίο η ίδια παρακολούθησε στο σπίτι της μητέρας της. «Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονείμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός. Η Γουίνφρεϊ έκανε και ειδική αναφορά στην Ρέισι Τέιλορ μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες. «Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε» συμπλήρωσε.

Ήταν η Νικόλ Κίντμαν αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά (τη Big Little Lies), στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Ουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη προσοχή: Γιατί πρέπει να πάτε όλοι οι άνεργοι σήμερα στον πλησιέστερο ΟΑΕΔ;

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) που επίσης παίζει στη σειρά.

Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα The Handmaid's Tale, που θέλει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες. Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν έκπληξη το ότι η πρωταγωνίστρια, η Ελίζαμπεθ Μος, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά, το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (...) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».

Η Ελίζαμπεθ Μος

Η ταινία In the Fade του τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν—γαλλική συμπαραγωγή—κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα.

Χρυσή σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία έλαβε ο Γκιγιέρμο δελ Τόρο (The Shape of Water), καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το Lady Bird, το βραβείο πρώτου ρόλου σε δραματική ταινία πήγε στον Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour), το βραβείο δεύτερου ρόλου σε δραματική ταινία πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι (I, Tonya), βραβείο καλύτερου ρόλου σε κωμωδία ο Τζέιμς Φράνκο (The Disaster Artist) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου έλαβε ο Μάρτιν Μακντόνα (Three Billboards...). Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ έλαβε ο Αλεξάντρ Ντεπλά (The Shape of Water).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Έκλεισε η πολύ δυνατή ομάδα των Διασήμων! Ποιοι πάνε Άγιο Δομίνικο; Πρεμιέρα σε 2 εβδομάδες

Η Άλισον Μπρι

Η Κόνι Μπρίτον

Η Ντακότα Τζόνσον

Η Τζίνα Ντέιβις

Οι Τζέισον Μπέιτμαν - Αμάντα Άνκα

Η Αντζελίνα Τζολί

Η Κέιτ Χάντσον

Η Κέρι Ουάσινγκτον

Η Μάγκι Τζίλενχααλ

Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν

Η Βαϊόλα Ντέιβις

Ο Γουίλεμ Νταφό με την Τζιάντα Κολαγκράντε

Νωρίτερα, η Μέριλ Στριπ περνώντας από το κόκκινο χαλί δεν δίστασε να μιλήσει: «Συμβαίνει στη δική μας βιομηχανία. Συμβαίνει στα εργοστάσια. Συμβαίνει στο στρατό. Συμβαίνει στο Κογκρέσο. Δεν υπάρχει ισότητα. Τουλάχιστον τώρα μιλάμε. Και τώρα ο κόσμος ακούει».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Hollywood Foreign Press Association, Μεχέρ Τάτνα δήλωσε ενθουσιασμένη που γιορτάζει την 75η επέτειο των Χρυσών Σφαιρών τονίζοντας: «Και φυσικά στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γέννησε η Μαριέττα Χρουσαλά! - Η πρώτη φωτογραφία με το νεογέννητο και η αποκάλυψη για το φύλο του μωρού

Το HFPA ιδρύθηκε από δημοσιογράφους και όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστηρίξει μια σειρά από οργανισμούς υπέρ των δημοσιογράφων. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Τάτνα: «Σήμερα ανακοινώνουμε δύο επιδόματα ύψους ενός εκατομμυρίου το καθένα για την υποστήριξη δημοσιογράφων και της δουλειάς τους, που σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν συχνά σε δύσκολη θέση και φέτος. Εσείς οι καλλιτέχνες λέτε με θάρρος ιστορίες που μας επιτρέπουν να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων. Αυτές οι ιστορίες είναι η ελπίδα μας να φανταστούμε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε. Είναι προνόμιο να μοιραζόμαστε τη δουλειά σας με τον κόσμο».

Τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό του πρώτου γυναικείου ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι σειρά απονεμήθηκε στην Νικόλ Κίντμαν για το Big Little Lies.
Η Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού ρόλου κατέληξε στον Σαμ Ρόκγουελ για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Το βραβείο του Α' Γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική κωμική σειρά πήγε στην Ρέιτσελ Ρόσνεχαν για το The Marvelous Mrs. Maisel.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε δραματική σειρά πηγαίνει στον Στέρλινγκ Κ. Μπράουν για το This is Us.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Σειράς πηγαίνει στο The Handmaid’s Tale.

Το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά απονέμεται στον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ για το Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής δίνεται στον Αλεξάντρ Ντεσπλά για το The Shape of Water, ενώ η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου τραγουδιού στο “This Is Me” από το The Greatest Showman.

Η Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ πηγαίνει στον Τζέιμς Φράνκο για το The Disaster Artist.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία απονέμεται στην Λόρα Ντερν για το Big Little Lies.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά πόσο χρονών είναι η Ευρυδίκη Βαλαβάνη; Το ψέμα για την ηλικία της και το ντοκουμέντο του ΣΚΑΙ που την "καίει"!

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων απονέμεται στο Coco των Λι Ανκριτς και Εϊντριαν Μολίνα.

Η Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου καταλήγει στην Αλισον Τζάνεϊ για το Ι, Tonya.

Καταχειροκροτείται ο Κερκ Ντάγκλας ο οποίος μαζί με την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς παρουσιάζουν την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου η οποία απονέμεται στον Μάρτιν Μακ Ντόνα για το Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας απονέμεται στο In the Fade του Φατίκ Ακίν.

Στον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ για το Fargo η Χρυσή Σφαίρα Ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι σειρά.

Η Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη κωμική τηλεοπτική σειρά απονέμεται στο The Marvelous Mrs. Maisel.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε κωμική σειρά καταλήγει στον Αζίζ Ανζάρι για το Master of None.

Η Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας απονέμεται στον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για το The Shape of Water.

Η Χρυσή Σφαίρα Μίνι Σειράς πηγαίνει στο Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ απονέμεται στην Σίρσα Ρόναν για το Lady Bird.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ πηγαίνει στο Lady Bird.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε δραματική ταινία απονεμήθηκε στον Γκάρι Όλντμαν για το Darkest Hour

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία απονεμήθηκε στην Φράνσις ΜακΝτέρμοντ για την ταινία Three Billboards Outside Ebbing Missouri

H Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας δόθηκε στην ταινία Three Billboards Outside Ebbing Missouri

Πηγή: protothema.gr

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share