Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

5 πράγματα για το «Passengers» του Μόρτεν Τίλντουμ που δεν γνώριζες!

28 Σεπτεμβρίου 2017 13:12
5 πράγματα για το «Passengers» του Μόρτεν Τίλντουμ που δεν γνώριζες!

Κάτι περισσότερο από το τυπικό ρομάντζο ανάμεσα στην Τζένιφερ Λόρενς και τον Κρις Πρατ. Κάτι πολύ πιο μεταφυσικό από ένα action sci-fi του μέλλοντός μας. Διαβάστε 5 trivia για το «Passengers».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος πρωκτού: Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, όσο η Γη καταστρέφεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι πόροι ενέργειας εξαφανίζονται, ο άνθρωπος ανακαλύπτει περισσότερους βιώσιμους πλανήτες. Για παράδειγμα, ο Homestead II είναι ένας προορισμός 120 χρόνων μακριά, αλλά υπόσχεται μία νέα αρχή – τόσο προσωπική, όσο κι ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληρώσεις αδρά και να επιβιβαστείς στο «Avalon», ένα διαστημόπλοιο-κρουαζιερόπλοιο (όπως και το αντίστοιχο «Axiom» του «Wall-E» αν θυμάστε). Εκεί, επιστήμονες υποβάλλουν εσένα, τους 4.999 ακόμα επιβάτες και το πλήρωμα σε κρυογενική ύπνωση – διατηρούν το σώμα σου νέο κι άθικτο σε ειδικές κοιτίδες, με ξυπνητήρι ρυθμισμένο 4 μήνες πριν την άφιξη στο Homestead II. Μόνο που ο Τζο, ένας μηχανικός ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο να ακολουθήσει αυτή την πρώτη ανθρώπινη αποστολή, ξυπνά 90 χρόνια πριν από την ώρα του. Λίγο αργότερα ξυπνά και η Ορόρα, μία φιλόδοξη δημοσιογράφος-συγγραφέας που ήθελε να κάνει το ταξίδι για να το καταγράψει σ’ ένα βιβλίο-κληροδότημα για τις μελλοντικές γενιές. Οι δυο τους, ένα πρωτόπλαστο ζευγάρι σ’ έναν θαυμαστό νέο κόσμο, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν και να ανακαλύψουν τη ζημιά στο σκάφος. Ή, τουλάχιστον, τους εαυτούς τους και το νόημα της ζωής – μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι θα πεθάνουν εκεί, μόνοι, εγκλωβισμένοι στην απεραντοσύνη του συμπαντος.

Διαβάστε 5 trivia για την ταινία και δείτε την πρεμιέρα της στα κανάλια novacinema:

Tαξίδι… χρόνων. Παρόμοια η Οδύσσεια της παραγωγής της ταινίας με την υπόθεσή της. Για χρόνια το σενάριο βρισκόταν στα συρτάρια του Χόλιγουντ, ενώ άλλαζε και χέρια από στούντιο σε στούντιο. Κάποια στιγμή ακουγόντουσαν τα ονόματα του Κιάνου Ριβς για τον αντρικό ρόλο, και των Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ριζ Γουίδερσπουν και Εμιλι Μπλαντ για το γυναικείο, ενώ στη σκηνοθεσία είχαν προταθεί οι Ντέιβιντ Φίντσερ και Ντάρεν Αρονόφσκι.

Ποιος είναι ο Μόρτεν Τίλντουμ; Τελικά, επικράτησε το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Κρις Πρατ και Τζένιφερ Λόρενς (η οποία δήλωσε ότι ήταν εξαιρετικά αγχωμένη με την ερωτική σκηνή της ταινίας, καθώς θα ήταν και η πρώτη της καριέρας της), ενώ στη σκηνοθετική καρέκλα έκατσε ο Μόρτεν Τίλντουμ. Τον Νορβηγό σκηνοθέτη τον ξέρουμε από το break through του «Κυνηγοί Κεφαλών» (2011) και, φυσικά, το «Imitation Game» με τον Μπένεντικ Κάμπερμπατς, για το οποίο είχε προταθεί για Οσκαρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη βόμβα: Πέθανε ο πατέρας πασίγνωστου Έλληνα ηθοποιού μέσα στην φυλακή! Ήταν από τους μεγαλύτερους κακοποιούς στην χώρα!

Φόρος τιμής στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία έχει στοιχεία και στιγμές που κλείνουν το μάτι στο σύμπαν του Κιούμπρικ. Οχι μόνο γιατί το αποστειρωμένο σκηνικό του διαστημόπλοιου και η συνομιλία με τα ρομποτικά συστήματα φυσικά και πατάει πάνω στην «Οδύσσεια του Διαστήματος». Αλλά και γιατί το γύρισμα ακολουθεί τη μέθοδο του Δασκάλου: όταν οι χαρακτήρες τρέχουν μέσα στο χώρο με έλλειψη βαρύτητας, το σκηνικό κινείται κυκλικά κάτω από τα πόδια τους (μέθοδος «ρόδας χάμστερ»). Ομως υπάρχουν στοιχεία κι από τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ: όλο το στήσιμο του μπαρ (από το αρτ ντεκό σκηνικό, τα πλάνα στην μπάρα, το φωτισμό που έρχεται από το πάτωμα κι όχι ταβάνι, μέχρι την κόκκινη στολή του «μπάρμαν»), αλλά και το σπάσιμο της πόρτας του control room με τσεκούρι, είναι στοιχεία που αναφέρονται στο αριστουργηματικό «Shining».

Mind the Gap! Μικρή, αλλά εξαιρετική, λεπτομέρεια: η φωνή του «Avalon» (του διαστημόπλοιου) ανήκει στην Εμα Κλαρκ, τη γυναίκα που ντύνει με τις οδηγίες της το μετρό του Λονδίνου.

SOS! Στο πόστερ της ταινίας, κάτω από τον τίτλο υπάρχουν σύμβολα που δεν είναι διακοσμητικά: τελεία, τελεία, τελεία, παύλα, παύλα, παύλα, τελεία, τελεία, τελεία. Το διεθνές σήμα κινδύνου.

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share