Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τελικά τι είναι το Nations League;

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη διοργάνωση της UEFA

6 Σεπτεμβρίου 2018 14:41
Τελικά τι είναι το Nations League;

Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη (6/9) η νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, το Nations League, το οποίο ήρθε για να αντικαταστήσει τα φιλικά παιχνίδια που έδιναν οι εθνικές ομάδες στο κενό πριν από την έναρξη των προκριματικών του EURO και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι 55 ομάδες-μέλη της UEFA, έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες, με βάση τη βαθμολογία τους στη γενική κατάταξη της FIFA.

Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει τις 12 καλύτερες ομάδες και η 2η τις επόμενες δώδεκα. Η 3η κατηγορία αποτελείται από τις 15 ομάδες που ακολουθούν, ενώ η 4η από τις τελευταίες 16.

Στην κλήρωση που έγινε στις 24 Ιανουαρίου, προέκυψαν τέσσερις όμιλοι των τριών ομάδων στην 1η κατηγορία, όπως και στη 2η, ενώ στην 3η υπάρχει ένας όμιλος με τρεις ομάδες και τρεις όμιλοι με τέσσερις. Τέλος στην 4η κατηγορία σχηματίστηκαν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή βόμβα στον θάνατο της Τζέσυς Παπουτσή! Δεν πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο αλλά...

Οι αγώνες της φάσης των ομίλων είναι προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018, ενώ οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση στους ομίλους της 1ης κατηγορίας, θα διεκδικήσουν το τρόπαιο τον Ιούνιο του 2019 σε φάιναλ φορ (δύο ημιτελικοί, μικρός και μεγάλος τελικός) που θα διεξαχθεί σε μία χώρα που θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2018.

Για τις υπόλοιπες ομάδες υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός για να παλέψουν. Οι τέσσερις τελευταίες των ομίλων στην 1η, 2η και 3η κατηγορία, θα υποβιβαστούν, ενώ οι τέσσερις πρώτες των ομίλων σε 2η, 3η και 4η κατηγορία θα κερδίσουν την άνοδο.

Και φτάνουμε στα τέσσερα εισιτήρια που θα δίνονται μέσω του Nations League για τα τελικά του EURO, όπου τα πράγματα μπερδεύονται λίγο.

Πλέον με 24 ομάδες να συμμετέχουν στα τελικά του EURO, οι πρώτες δύο από καθέναν από τους δέκα ομίλους της προκριματικής φάσης, θα εξασφαλίζουν απευθείας την πρόκρισή τους. Τα πλέι οφ για τις τέσσερις θέσεις που θα απομένουν, θα συμπληρώνονται από ομάδες μέσα από το Nations League.

Κάθε μία κατηγορία από τις τέσσερις του Nations League, θα δίνει και ένα εισιτήριο για τα τελικά του EURO και έτσι ακόμα και οι χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες που συμμετέχουν στην 4η κατηγορία (Λευκορωσία, Μολδαβία, Λετονία, Καζακστάν, Γεωργία, Αρμενία κλπ), θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία θέση στο EURO.

Οι νικητές των τεσσάρων ομίλων σε κάθε κατηγορία θα παίρνουν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του EURO, όπου θα γίνονται δύο ημιτελικοί και ένα τελικός, με το νικητή να παίρνει την πρόκριση (τα ματς αυτά θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020, μετά την ολοκλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του EURO).

Εκεί που αρχίζουν να μπερδεύονται τα πράγματα είναι στην περίπτωση που κάποιες από τις ομάδες που έχουν τερματίσει στην 1η θέση ενός ομίλου τους Nations League, έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο EURO, μέσω της προκριματικής φάσης που θα ακολουθήσει.

Τότε, τη θέση τους στα πλέι οφ, θα παίρνει η επόμενη καλύτερη ομάδα της κατηγορίας του Nations League στην οποία βρίσκονταν. Αν πάλι έχουν προκριθεί στο EURO όλες οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας (υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στην 1η κατηγορία όπου βρίσκονται τα… μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου), τότε τη θέση στο φάιναλ φορ θα συμπληρώνει μία ομάδα από χαμηλότερη κατηγορία. Όμως για να μην αδικηθούν οι τέσσερις ομάδες που θα έχουν πάρει τις καλύτερες θέσεις στη χαμηλότερη κατηγορία, τη θέση στο φάιναλ φορ της πιο πάνω κατηγορίας θα παίρνει η επόμενη καλύτερη ομάδα που δεν θα έχει προκριθεί.

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν μόνο τρεις ομάδες από την 1η κατηγορία για το φάιναλ φορ για μία θέση στο EURO, την τέταρτη θέση θα παίρνει η 5η καλύτερη ομάδα της 2ης κατηγορίας που δεν θα έχει προκριθεί και όχι κάποια από τις τέσσερις καλύτερες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο φάιναλ φορ της δικής τους κατηγορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η χρόνια και σπάνια ασθένεια της Ρούλας Κορομηλά που την κρατάει εκτός showbiz!

Οι όμιλοι-ανά κατηγορία-και το πρόγραμμα του UEFA Nations League…

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γερμανία – Γαλλία (6/9)

Γαλλία – Ολλανδία (9/9)

Ολλανδία – Γερμανία (13/10)

Γαλλία – Γερμανία (16/10)

Ολλανδία – Γαλλία (16/11)

Γερμανία – Ολλανδία (19/11)

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share