Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - 02 Μαΐου 2009: Ο τελικός των τελικών στο ΟΑΚΑ που συνεχίζεται μέχρι και... σήμερα (photos+video)

Ο τελικός ΑΕΚ - Ολυμπιακός που καθήλωσε τους πάντες!

2 Μαΐου 2018 09:48
Σαν σήμερα - 02 Μαΐου 2009: Ο τελικός των τελικών στο ΟΑΚΑ που συνεχίζεται μέχρι και... σήμερα (photos+video)

Στις 2 Μαΐου του 2009, Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ σε έναν τελικό Κυπέλλου που έμελλε να εξελιχθεί στον πιο συγκλονιστικό στην Ιστορία...

τόπος, ο χρόνος, το διακύβευμα: Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, σαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια (2 Μαΐου 2009), ο -ήδη πρωταθλητής- Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε εναντίον της ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με έπαθλο το 67ο Κύπελλο Έλλαδας, μπροστά σε περισσότερους από 50.000 φιλάθλους.

Πώς έφτασαν στον τελικό: Ο Ολυμπιακός, που κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν αλλά υπέστη παράλληλα δύο απροσδόκητους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς από Ανόρθωση & Σεντ Ετιέν σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο UEFA αντιστοίχως, δυσκολεύθηκε ουσιαστικά μόνο στους διπλούς προημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 στην Τούμπα και επικρατώντας με 2-0 στην παράταση του επαναληπτικού, όταν η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε μένει με 9 ποδοσφαιριστές έπειτα από τις αποβολές των Πάμπλο Κοντρέρας και Βλάνταν Ίβιτς από τον διαιτητή Μιχάλη Κουκουλάκη.


Αντιθέτως η ΑΕΚ, παρότι το Κύπελλο ήταν η μοναδική διέξοδος για να «σωθεί» η χρονιά, λόγω του αποκλεισμού από την Ομόνοια τον Αύγουστο και της κάκιστης πορείας στο πρωτάθλημα, «έφτυσε αίμα» για να φτάσει στον τελικό και να συναντήσει ξανά εκεί τους Πειραιώτες, για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια. Κατά σειρά, απέκλεισε τον Ηλυσιακό στην παράταση της μεταξύ τους αναμέτρησης στο Αιγάλεω, την Κέρκυρα με ένα γκολ του Νάτσο Σκόκο στην εκπνοή του αγώνα του ΟΑΚΑ, πολύ δύσκολα την Ξάνθη ανατρέποντας την ήττα της με 2-1 στα Πηγάδια (1-0) και τον Πανσερραϊκό στα ημιτελικά (3-1, 0-0).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει η ηλικία για τα διπλώματα οδήγησης: Δεν θα το παίρνεις στα 18 αλλά...


Τα πλάνα των προπονητών: Έχοντας ήδη επικρατήσει δύο φορές της Ένωσης στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν θεωρητικά το φαβορί του τελικού και ο Βάσκος προπονητής επέλεξε ένα «καθαρό» 4-2-3-1 με τους Νικοπολίδη, Τοροσίδη, Άντζα, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Ντούντου, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι, Μπελούτσι, Λέτο και Ντιόγκο. Από την πλευρά του, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε αντικαταστήσει στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου τον Γιώργο Δώνη τον Δεκέμβριο, ρίσκαρε αρκετά «κατεβάζοντας» ουσιαστικά την ΑΕΚ με 4-2-4 και τους Σάχα, Γεωργέα, Κυργιάκο, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο Άλβες, Ενσαλίβα, Καφέ, Σκόκο, Μαντούκα, Τζιμπούρ, Μπλάνκο στην βασική ενδεκάδα.


«Καταιγίδα» η ΑΕΚ στο πρώτο δεκάλεπτο: Οι «κιτρινόμαυροι» πραγματοποιούν καταπληκτικό ξεκίνημα στο ματς και μόλις στο 8ο λεπτό προηγούνται με 2-0, χάρη σε δύο τέρματα του Ίσμαελ Μπλάνκο, το πρώτο από θέση οφσάιντ, προκαλώντας πραγματικό ντελίριο ενθουσιασμού στους υποστηρικτές τους. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι θα ισορροπήσουν την κατάσταση μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και θα χρειαστεί μια δύσκολη επέμβαση του Σεμπάστιαν Σάχα με τα πόδια σε μακρινό σουτ του συμπατριώτη του, Σεμπάστιαν Λέτο, στο 38ο λεπτό για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ με προβάδισμα δύο τερμάτων για την Ένωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα - ανάσα: 1.400 ευρώ από τις 07 Μαΐου!


Αντεπίθεση του Ολυμπιακού: Ο Βαλβέρδε είναι υποχρεωμένος να ρισκάρει και στην ανάπαυλα αντικαθιστά τον Χρήστο Πατσατζόγλου με τον παίκτη που θα έκρινε τον τελικό, τον δανεικό από την Μπλάκμπερν Άγγλο επιθετικό Ματ Ντάρμπισιρ, ο οποίος στο 47' θα μειώσει με κοντινή κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ντιντιέ Ντομί. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το 90' ο Ολυμπιακός κυριαρχεί, ειδικά μετά την αντικατάσταση του αρνητικού Λέτο με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 62', χάνει τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση με τον Ντάρμπισιρ και τελικά «φτάνει» στο 2-2 με σκόρερ τον Ντούντου Σεαρένσε (και ξεκάθαρη ευθύνη του Σάχα, που απομάκρυνε λανθασμένα), γκολ το οποίο πανηγύρισε με πάθος ο Βραζιλιάνος μέσος, στο 70ο λεπτό.


Η ώρα του δράματος: Η ΑΕΚ αμύνεται για να στείλει τον τελικό στην παράταση, έχοντας «χάσει» με τραυματισμό τον Σωτήρη Κυργιάκο στο 62' (αντικαταστάθηκε από τον «σκουριασμένο» Γιώργο Αλεξόπουλο) και με τον μοιραίο τελικά Αγκουστίν Πελετιέρι να παίρνει τη θέση του Γκουστάβο Μαντούκα λίγο αργότερα. Στο 90ο λεπτό όμως, ο καλλιτέχνης της μπάλας Νάτσο Σκόκο παίρνει την κατάσταση στα πόδια του, αποφεύγει όποιον βρίσκει μπροστά του, πλασάρει τον Αντώνη Νικοπολίδη και με ένα καθαρά προσωπικό τέρμα δίνει ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του, οι υποστηρικτές της οποίας μπαίνουν μέσα στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν! Ακολουθεί ένα χάος, ο Κυργιακός αποβάλλεται από τον διαιτητή Τάσο Κάκο για χειρονομία στην εξέδρα και τελικά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισιρ, πιάνοντας παλικαρίσια κεφαλιά και ενώ έχει υποστεί διάσειση, έπειτα από γέμισμα της απελπισίας του Βασίλη Τοροσίδη και κεφαλιά - πάσα του Ντιόγκο, ισοφαρίζει σε 3-3 και στέλνει τον τελικό στην παράταση με ένα ιστορικό γκολ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στην Κύπρο: Έτσι γνωρίστηκαν με τον δολοφόνο η Τζούλια Αλεξανδράτου και ο "Αγάπη Μόνο"!

Γκολ και αποβολές στην παράταση: Η ψυχολογία είναι ξεκάθαρα υπέρ του Ολυμπιακού στο επιπλέον ημίωρο και η ομάδα του Βαλβέρδε παίρνει προβάδισμα στο σκορ με διαγώνιο σουτ του Λουτσιάνο Γκαλέτι μετά από έξυπνη κάθετη πάσα του Τζόρτζεβιτς στο 102', ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός όμως βλέπει την δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έβγαλε τη φανέλα του πανηγυρίζοντας. Τρία λεπτά αργότερα οι «ερυθρόλευκοι» θα μείνουν με 9 ποδοσφαιριστές, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος «κλαδεύει» τον επελαύνοντα Παντελή Καφέ στη σέντρα, και τελικά στο 107' ο Σκόκο «ψαρώνει» τον Νικοπολίδη, με ψηλοκρεμαστό σουτ από πλάγια θέση, «γράφει» το 4-4 και ο συγκλονιστικός αυτός τελικός Κυπέλλου οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι, που έμελλε να σπάσει καρδιές...


Η μπίλια στο κόκκινο: Τα πρώτα οκτώ πέναλτι, στην εστία προς τη μεριά των φιλάθλων της ΑΕΚ, εκτελούνται εύστοχα, με τους Καφέ, Μπλάνκο, Σκόκο, Εντίνιο να νικούν τον Νικοπολίδη και τους Όσκαρ, Ντουντού, Ντιόγκο, Ντομί (με αρκετή δόση τύχης) να απαντούν, πριν ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στείλει την μπάλα στο δεξί δοκάρι και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στο τελευταίο του ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στήσει την μπάλα στα έντεκα βήματα για να χαρίσει το τρόπαιο στον σύλλογο που υπηρετούσε από το 1996. Ο Σάχα θα σταματήσει την εκτέλεση του 37χρονου Σέρβου και το δράμα θα συνεχιστεί...

Ακολουθεί ο «ξαφνικός θάνατος», Ενσαλίβα, Σάχα, Πελετιέρι είναι εύστοχοι, όπως και οι Τοροσίδης, Μπελούτσι, Νικοπολίδης, για να αποκρούσει ο βετεράνος διεθνής τερματοφύλακας στην προσπάθεια του Νίκου Γεωργέα, στο 9ο πέναλτι της ΑΕΚ, και να δώσει την ευκαιρία στον Παρασκευά Άντζα να γίνει ο ήρωας του τελικού. Ο Δραμινός στόπερ όμως σουτάρει πάνω στον Σάχα και η διαδικασία αρχίζει ξανά από την αρχή, με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να επιδεικνύουν παροιμιώδη ψυχραιμία: Καφές / Όσκαρ, Μπλάνκο / Ντούντου, Σκόκο / Ντιόγκο, Εντίνιο / Ντομί, Μαϊστόροβιτς / Τζόρτζεβιτς, Ενσαλίβα / Τοροσίδης, Σάχα / Μπελούτσι, άπαντες εύστοχοι πριν τελικά ο Νικοπολίδης σταματήσει τον Πελετιέρι και αμέσως μετά στείλει ο ίδιος την μπάλα στα δίχτυα του Σάχα (μια εύστοχη εκτέλεση που πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στους οπαδούς της Ένωσης), για να κάτσει οριστικά η μπίλια στο... κόκκινο, να γραφτεί το τελικό 14-15 υπέρ των Πειραιωτών στη διαδικασία των πέναλτι και να κατακτήσει το 24ο Κύπελλο της Ιστορίας του ο Ολυμπιακός, στον πιο συγκλονιστικό τελικό της διοργάνωσης που καθήλωσε ολόκληρη την Ελλάδα για πάνω από 4 ώρες...

Πηγή: sdna.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share