Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Διαβολοβδομάδες: Άνετες Φενέρ & ισπανικές, τα μίλια Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (πίνακες)

22 Μαρτίου 2018 18:23
Διαβολοβδομάδες: Άνετες Φενέρ & ισπανικές, τα μίλια Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (πίνακες)

Από την ημέρα αλλαγής στο σύστημα διεξαγωγής το 2016, το ενδιαφέρον στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας όχι απλώς έχει αυξηθεί, αλλά περισσεύει. Το ίδιο περισσεύουν και τα ταξίδια, όχι μόνο λόγω της ένωσης της κανονικής περιόδου και του Top 16 σε μία κανονική περίοδο των 30 αγωνιστικών με εντός-εκτός έδρας παιχνίδια μεταξύ όλων των ομάδων. Οι εβδομάδες με δύο αγωνιστικές σε διάστημα σχεδόν 48 ωρών στα πρότυπα του ΝΒΑ έχουν προσδώσει έναν διαφορετικό τόνο στη διοργάνωση, η οποία μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη με την επιλογή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Πανόραμα: Απίστευτη ατάκα από τον Κώστα Φραγκολιά! «Η Μελίνα είναι σιγανοπαπαδιά...» (video)

Αλλά πόσο ισορροπημένη ή όχι είναι κάθε διαβολοβδομάδα σε ό,τι αφορά την ενέργεια που ξοδεύουν οι ομάδες στις μετακινήσεις τους;

Με αφορμή την προσεχή και τελευταία της χρονιάς, το Eurohoops υπολόγισε τα ταξίδια των 16 ομάδων στις φετινές πέντε εβδομάδες των δύο αγωνιστικών (3η-4η, 7η-8η, 13η-14η, 18η-19η, 27η-28η).

Το συμπέρασμα; Μία ματιά στα χιλιόμετρα καθεμίας αρκεί για περισσότερα από ένα συμπεράσματα.


Η πολλαπλή παρουσία σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και το πρόγραμμα έχουν βολέψει φέτος τις ισπανικές ομάδες στα ταξίδια στις διπλές αγωνιστικές. Παρόλα αυτά, τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το εν λόγω πρόγραμμα της κατόχου του τίτλου Φενέρμπαχτσε, η οποία έχει το μικρότερο αριθμό ταξιδιών στη διάρκεια των διαβολοεβδομάδων.

Οι δύο ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός, των 9 τίτλων από το 1996, των 15 συμμετοχών σε τελικό και των 21 σε Final Four βρίσκονται περίπου στη μέση της λίστας. Όχι πως δεν υπάρχουν και χειρότερα, γιατί τι να πουν οι δύο ρωσικές, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι η Χίμκι, πολύ περισσότερο η Ζαλγκίρις…


Ρίξτε μία αναλυτική ματιά στο πώς έχει η κατάσταση για κάθε ομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αποστάσεις μεταξύ των πόλεων-εδρών των 16 ομάδων έχει υπολογιστεί με βάση το ναυτικό όρο “ορθοδρομία” (=”great-circle distance”), ο οποίος χαρακτηρίζει τον πλου εκείνο που πραγματοποιείται σε τόξο μικρότερο των 180° επί του μεγίστου κύκλου (της επιφάνειας της Γης-θάλασσας) που ενώνει δύο τόπους και που τελικά είναι η μικρότερη μεταξύ αυτών των τόπων απόσταση. Από την άλλη, για την οικονομία του θέματος, έχουν ληφθεί ως μηδενικές οι ούτως ή άλλως μικρές αποστάσεις μεταξύ εδρών της Εφές και της Φενέρμπαχτσε, της ΤΣΣΚΑ και της Χίμκι και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Όλα αυτά για τον περιορισμό λάθους ως προς τις φορές που τα ταξίδια αφορούν πτήση με ανταπόκριση ή πτήση με τσάρτερ ή ιδιωτικό αεροπλάνο, επιπρόσθετη συγκοινωνία ή μόνο άλλη συγκοινωνία.

#16 Ζαλγκίρις Κάουνας

Η Ζαλγκίρις δεν έχει τις μεγαλύτερες αποστάσεις με τις πόλεις-έδρες των υπόλοιπων ομάδων, παρόλα αυτά, με τρεις από τις διαβολοβδομάδες να αρχίζουν εκτός έδρας και με συνολικά 7 από τα 10 πιθανά ταξίδια από και προς το Κάουνας, έχει την ατυχία να μετρά τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλη. Ευτυχώς τα μετρά μέσα στο ιδιωτικό της αεροπλάνο.

#15 Χίμκι
Τα ταξίδια από και προς τη Μόσχα είναι αυτά με τις μεγαλύτερες αποστάσεις κι η Χίμκι το ξέρει από… πρώτη θέση. Η τρίτη διαβολοβδομάδα με το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας κι εν συνεχεία με τη βόλτα από τα περίχωρα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας δεν έφτανε για να την τοποθετήσει σε καλύτερη θέση από την προτελευταία.

#14 ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Το ιδιωτικό αεροπλάνο έχει κάνει λιγότερο δύσκολη τη ζωή της ΤΣΣΚΑ, αφού οι αποστάσεις από και προς τη Μόσχα κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την κατάσταση. Τουλάχιστον μόνο οι πρώτες τέσσερις διαβολοβδομάδες περιλάμβαναν ταξίδια εκτός ρωσικής πρωτεύουσας.

#13 Μακάμπι Τελ Αβίβ
Και μόνο που το Τελ Αβίβ δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη φτάνει και περισσεύει για στοιχειοθετηθεί υπόθεση για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Βάλτε μέσα και τα 8/10 ταξίδια…

#12 Ολυμπιακός
Η πρεμιέρα στο Ηράκλειο αντί της φυσικής του έδρας ήταν το λιγότερο μπροστά στα χιλιόμετρα που έχει καταγράψει στις διαβολοβδομάδες το κοντέρ του Ολυμπιακού. Αποκορύφωμα η τελευταία με το πρώτο παιχνίδι στη Μόσχα.

#11 Μπάμπεργκ
Με 8/10 ταξίδια και τρεις διαβολοβδομάδες με το πρώτο παιχνίδι μακριά από την έδρα της η Μπάμπεργκ είναι μαθημένη στις αποστάσεις. Το να πετάγεται ενίοτε στη γειτονική Νυρεμβέρη, όπως με τη Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων, είναι σαν να πηγαίνει μέχρι το περίπτερο.

#10 Αρμάνι Μιλάνο
Η γεωγραφική θέση του Μιλάνου έχει περιορίσει τα επίπονα ταξίδια για την Αρμάνι κι όλα είναι λίγο-πολύ ίδια. Παραδόξως η τελευταία διαβολοβδομάδα περιλαμβάνει και τα περισσότερα χιλιόμετρα για την ομάδα του ιταλικού βορρά.

#9 Αναντολού Εφές
Αν η τελευταία γεύση είναι αυτή που μένει, η οποία θα μπορούσε και καλύτερα, αν ήταν σαν την πρώτη, οι διαβολοβδομάδες δεν ήταν και τόσο “διαβολο” για την Αναντολού Εφές, παρότι οι τέσσερις πρώτες με πρεμιέρα εκτός έδρας από το Τελ Αβίβ μέχρι τη Μόσχα (δις). Να ‘ναι καλά η συμπολίτισσα Φενέρμπαχτσε κι η γειτόνισσα Ελλάδα.

#8 Ερυθρός Αστέρας
Μπροστά στα εκάστοτε παιχνίδια, τα ταξίδια στις διαβολοβδομάδες ήταν σκέτος παράδεισος για τον Ερυθρό Αστέρα. Η τελευταία με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας και τη Φενέρμπαχτσε εκτός δεν αποτελεί εξαίρεση…

#7 Παναθηναϊκός
Τα ταξίδια στις διαβολοβδομάδες για το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας ήταν ελάχιστα για τον Παναθηναϊκό, αλλά με back to back παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Φενέρμπαχτσε και μάλιστα x2 σίγουρα θα προτιμούσε να είχε περάσει περισσότερες ώρες στο αεροπλάνο παρά να έχει αυτό το πρόγραμμα.

#6 Ουνικάχα
Η Ουνικάχα όχι μόνο έφυγε δύο φορές όλες κι όλες από τη Μάλαγα σε πρεμιέρα διαβολοβδομάδας, δεν πέρασε τα ισπανικά σύνορα σε δύο από τις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις.

#5 Μπασκόνια
Ποιος είπε πως γενικά το πρόγραμμά στις τελευταίες έξι αγωνιστικές με μόνο δύο εξόδους από τη χώρα (@ Βαλένθια, vs. Ζαλγκίρις, vs. Μπάμπεργκ, @ Μπαρτσελόνα, vs. Μακάμπι Τελ Αβίβ, vs. Αναντολού Εφές) είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει τύχει στη Μπασκόνια; Δεν πήγε και πολύ πιο μακριά στις διαβολοβδομάδες.

#3 Μπαρτσελόνα
Με δύο από τις τρεις διαβολοβδομάδες ναι μεν εκτός έδρας, αλλά εντός συνόρων, το ταξίδι στη Νυρεμβέργη (@ Μπάμπεργκ) στην τρίτη εξ αυτών ήταν το μοναδικό που μπορεί να υπολογίζει ως κάπως μακρινό η Μπαρτσελόνα.

#2 Βαλένθια
Η Βαλένθια μπορεί να είναι από τις τελευταίες ομάδες στην κατάταξη, αλλά είναι από τις πρώτες στη λίστα με τα λιγότερα χιλιόμετρα στις διαβολοβδομάδες. Μόνο οι δύο άρχισαν εκτός έδρας κι ήταν σαν μην απομακρύνθηκε ποτέ.

#1 Φενέρμπαχτσε
Πρωταθλήτρια στα παρκέ, Πρωταθλήτρια και στο… έδαφος η Φενέρμπαχτσε, η οποία στις διαβολοβδομάδες δεν ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα σε θέματα πτήσεων με όλες τις διπλές αγωνιστικές να αρχίζουν εντός έδρας! Μέσα σε όλα, οι δύο εξ αυτών συνεχίστηκαν στην κοντινή Αθήνα και στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
Ζαλγκίρις – 17.446
Χίμκι – 13.634
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – 11.886
Μακάμπι Τελ Αβίβ – 11.617
Ολυμπιακός – 10.781
Μπάμπεργκ – 10.188
Ολίμπια Μιλάνο – 9.883
Αναντολού Εφές – 9.839
Ερυθρός Αστέρας – 9.308
Παναθηναϊκός – 7.905
Ουνικάχα – 7.334
Μπασκόνια – 6.625
Ρεάλ Μαδρίτης – 5.740
Μπαρτσελόνα – 5.637
Βαλένθια – 5.278
Φενέρμπαχτσε – 4.239

Πηγή: eurohoops.net

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share