Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ετοιμαστείτε για τα ματς του... αιώνα: Προ των πυλών Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στα play off της Euroleague

22 Μαρτίου 2017 10:23
Ετοιμαστείτε για τα ματς του... αιώνα: Προ των πυλών Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στα play off της Euroleague

Η Φενέρ γνώρισε εντός έδρας ήττα- σοκ από την Μακάμπι που σε συνδυασμό με την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Αρμάνι Μιλάνο στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αναπτέρωσε τις ελπίδες των πρασίνων για κατάληψη της τέταρτης θέσης.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως η «σύγκρουση» μεταξύ των «αιωνίων» στα προημιτελικά της διοργάνωσης είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το «τρελό» καλάθι του Λάντεσμπεργκ στην εκπνοή της αναμέτρησης της Φενέρμπαχτσέ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Πόλη χάρισε στην «ομάδα του λαού» μία ανέλπιστη νίκη, βάζοντας σε «περιπέτειες» τους Τούρκους όσον αφορά την κατάληψη της τέταρτης θέσης που ισοδυναμεί με πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά και σκόρπισε χαμόγελα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το τραγικό λάθος του ΣΚΑΙ στο Survivor και η αλλαγή που δεν παρατήρησε κανείς! (video)



Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 18-8 και αγωνίζονται απόψε το βράδυ απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Σε περίπτωση που οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα θα φτάσουν στο 19-8, με την Φενέρ να μένει στο 17-10, έχοντας μάλιστα και αβαντάζ σε περίπτωση ισοβαθμίας. Συνεπώς θα αρκεί μόλις μία νίκη των Πειραιωτών στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές (έχοντας να αντιμετωπίσουν κατά σειρά Ρεάλ μέσα, Εφές εκτός και ΤΣΣΚΑ εκτός) ακόμα και αν η ομάδα του Ζοτς πετύχει το απόλυτο επικρατώντας των Εφές (εκτός), Ρεάλ (εκτός) και Μπαρτσελόνα (εντός).

Να αναφέρουμε πως η Ρεάλ Μαδρίτης έχει, μαζί με τον Παναθηναϊκό, το καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας έχοντας γνωρίσει την ήττα στο «σπίτι» της μόλις μία φορά και πανηγυρίζοντας μετά το άκουσμα της κόρνας της λήξης του παιχνιδιού δεκατρείς, κάτι που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Φενέρ, η οποία εκτός έδρας μετράει επτά νίκες και έξι ήττες.

Αντιθέτως, μιας και επίκειται η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ, η «βασίλισσα» έχει μέχρι τώρα απολογισμό όταν αγωνίζεται μακριά από την Μαδρίτη έξι νίκες και ισάριθμες ήττες και θα δοκιμαστεί στο «κάστρο» των πρωταθλητών Ελλάδος οι οποίοι έχουν φύγει με σκυμμένο το κεφάλι παίζοντας σε αυτό 3 μόλις φορές σε 14 αναμετρήσεις.

Ακόμα και σε περίπτωση ήττας όμως στο Βελιγράδι η εκτός προγράμματος ήττα της Φενερμπαχτσέ σε αυτό το χρονικό σημείο μοιάζει να μην γίνεται να καλυφθεί, κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό την τρίτη θέση της κατάταξης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φρίκη στην Θεσσαλονίκη: Άνδρας βίαζε κατ' εξακολούθηση δύο ανήλικα αγόρια

Παναθηναϊκός

Με την εύκολη νίκη επί της Μιλάνο στο ΟΑΚΑ το τριφύλλι έφτασε στο 16-11 και στοχεύοντας στην τέταρτη θέση, πέραν του ότι θα πρέπει να κερδίσει εκτός έδρας την Μπασκόνια, εντός την ΤΣΣΚΑ και εκτός την Μακάμπι, θα χρειάζεται η Φενέρ (17-10) να χάσει σίγουρα όχι ένα αλλά δύο παιχνίδια, καθώς υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Υπάρχει βέβαια και σενάριο που θέλει τους κυπελλούχους Ελλάδος για το 2017 να μπορούν α βρεθούν στην 4η θέση ακόμα και με δύο νίκες στα τρία τελευταία παιχνίδια, αρκεί σε πρώτη φάση την Πέμπτη να κερδίσουν στη Βιτόρια. Κάνοντας μία ακόμα νίκη ή με ΤΣΣΚΑ ή με τη Μακάμπι στο Ισραήλ, θα φτάσουν στο 18-12, απολογισμός που μπορεί και να χαρίσει το πλεονέκτημα στα πλέι-οφ εφόσον η Μπασκόνια ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες και η Φενέρ πάρει μόλις ένα ροζ φύλλο μέχρι το τέλος. Τότε θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία από την οποία ευνοείται ο Παναθηναϊκός.

ΑΛΛΑ!

Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Η Μπασκόνια έφτασε και αυτή στο 16-11, όπως ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας της Μπάμπεργκ στη Γερμανία και μάλιστα με εμφατικό τρόπο (+25, 96-71), με την παρέα του Νίκου Ζήση κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα να θεωρείται.

Οι Βάσκοι αν και είχαν κάνει «κοιλιά» για ένα διάστημα, φαίνεται να ξαναβρίσκουν την φόρμα τους την κατάλληλη γι'αυτούς στιγμή (τέσσερις διαδοχικές νίκες μεταξύ των οποίων εντός έδρας επικράτηση επί της ΤΣΣΚΑ και εκτός έδρας επί της Φενέρ, δεύτερη στα μεταξύ τους μετά το +34 του πρώτου γύρου στη Βιτόρια) και με άγριες διαθέσεις περιμένουν την Πέμπτη τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης σε μία πρόβα εν όψει πλέι-οφ.

Η ομάδα της Βιτόρια έχει εντός έδρας επίδοση 10-3 και μετά το παιχνίδι με το τριφύλλι θα ταξιδέψει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Γαλατά, ενώ ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της υποδεχόμενη τη Ζαλγκίρις, με το πρόγραμμά της να μοιάζει το λιγότερο βατό.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει καταφέρει να φύγει με χαμόγελο από το γήπεδο ως φιλοξενούμενος μόνο σε τρεις περιπτώσεις από τους 13 εκτός έδρας αγώνες που έδωσε. Πολλά παιχνίδια δε, αν και φάνηκε ανταγωνιστικός, τα έχασε στις λεπτομέρειες δείχνοντας πως δεν αρκεί να παίξει αύριο τον αγώνα στα ίσα αλλά πρέπει, αν θέλει να κερδίσει, να είναι εμφανώς καλύτερος.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν Μπασκόνια, η οποία μάλιστα, από τη στιγμή που είχε χάσει στην Αθήνα με την μικρότερη δυνατή διαφορά (ένα πόντο), εάν κερδίσει παίρνει και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και με σύμμαχο το ευνοϊκό πρόγραμμα θα περιμένει μία ήττα της Φενέρ για να της κλέψει την τέταρτη θέση, αφού υπερισχύει στα μεταξύ τους ματς, με τους Τούρκους να πέφτουν πέμπτοι και αφού υπερτερούν στην ισοβαθμία των πράσινων να τερματίζουν σε αυτή την θέση και την ομάδα της Αθήνας να περιορίζεται στην έκτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: SOS: Ένα μήνα πριν το σώμα σου θα σου στείλει αυτά τα σημάδια. Μην τα αγνοήσεις!

Ο παράγοντας Χ

Από την «εξίσωση» δεν θα πρέπει να μην υπολογίζουμε τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος με εντός έδρας ρεκόρ 9-4 φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, έχοντας συνολικά 15-11 και υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Μπασκόνια (ήττα 63-70 εντός, νίκη 87-69 εκτός!). Σε περίπτωση νίκης των Σέρβων τα δεδομένα αλλάζουν καθώς θα ανέβουν στο 16-11 «πιάνοντας» Παναθηναϊκό και Βάσκους, με τους δύο να κοντράρονται στην 28η αγωνιστική, και με το πρόγραμμα των τριών τελευταίων «στροφών» να περιλαμβάνει για τον αποψινό αντίπαλο του Ολυμπιακού: Μπαρτσελόνα εκτός, Ούνιξ εντός και Νταρουσάφακα εκτός.

«Σύγκρουση» χωρίς προγνωστικά

Το αντάμωμα με τον «αιώνιο» αντίπαλο μοιάζει το καλύτερο σενάριο για τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας.

Με μειονέκτημα, μία μάχη απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης ή ΤΣΣΚΑ θα έμοιαζε ως αποστολή αυτοκτονίας, ενώ η Φενέρ διοργανώνοντας το Final-4 δεν φαίνεται να είναι μία καλή περίπτωση, όπως και η Μπασκόνια που δείχνει πιο δυνατή και ώριμη από ποτέ.

Αναμφισβήτητα μπαίνοντας στη «μάχη» των προημιτελικών με πλεονέκτημα έδρας, ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα, τα παιχνίδια όμως με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα «ειδικών συνθηκών» και το «σπάσιμο» της έδρας δεν καθίσταται απαγορευτικό ούτε σαν σκέψη ούτε σαν πράξη. Το ΣΕΦ δεν τρομάζει τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ που μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον μία νίκη στον Πειραιά και να ελπίζουν σε πρόκριση με «όπλο» την έδρα, το ΟΑΚΑ που δίνει «φτερά» στα πράσινα πόδια.

Το οποίο ΟΑΚΑ έχει «αλωθεί» τη φετινή σεζόν στην euroleague μία και μοναδική φορά σε 14 περιπτώσεις. Από τον Ολυμπιακό! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάνοντας σπουδαία δουλειά στον ερυθρόλευκο πάγκο τα χρόνια που κρατά το τιμόνι της ομάδας, κατάφερε μεταξύ άλλων να αποτινάξει το σύμπλεγμα που υπήρχε κάθε φορά που ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και να αισθάνεται, σχεδόν, σαν το σπίτι του. Άρα, το μία σου και μία μου μπορεί να το δούμε ακόμα και περισσότερες από μία φορά, σε μία σειρά αγώνων η οποία εάν προκύψει θα είναι εντελώς «ανοιχτή» και θα μας χαρίσει παιχνίδια απίστευτης ομορφιάς τα οποία σίγουρα θα μνημονεύουμε τα επόμενα χρόνια. Καλώς να ορίσουν..!

Πηγή: sport-fm.gr


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share