Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου το 1922, πέθανε ο Μαρσέλ Προυστ!

Κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας

18 Νοεμβρίου 2018 13:20
Σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου το 1922, πέθανε ο Μαρσέλ Προυστ!

Σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου το 1922, πέθανε ο Μαρσέλ Προυστ!

Ο Μαρσέλ Προυστ ήταν Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός. Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (αρχικός τίτλος: Ανάμνηση των περασμένων γεγονότων), το οποίο κυκλοφόρησε σε επτά μέρη από το 1913 έως το 1927. Οι κριτικοί και οι συγγραφείς θεωρούν ότι ο Προυστ είναι ένας από τους συγγραφείς του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Προυστ ήταν ομοφυλόφιλος. Η σεξουαλικότητά του και η σχέση του με τους άνδρες αποτελούν συχνό θέμα συζήτησης από τους βιογράφους του. Αν και η οικονόμος του αρνείται αυτή την σεξουαλικότητα του Προυστ στα απομνημονεύματά της, η άρνησή της αντιβαίνει στις δηλώσεις πολλών φίλων και σύγχρονων του Προυστ, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα Αντρέ Ζιντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Έχει καρκίνο, δεν θα ζήσει πολύ, έπαθα σοκ": Χαμός με την Τατιάνα Στεφανίδου

Ο Προυστ δεν παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, παρόλο που η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του είτε το υποπτεύονταν είτε το γνώριζαν. Το 1897 ήρθε σε κόντρα με τον Ζαν Λωραίν, ο οποίος αμφισβήτησε δημοσίως τη φύση της σχέσης του Προυστ με τον Ντωντέ. Παρά την δημόσια άρνηση του Προυστ, η ρομαντική σχέση του με τον συνθέτη Ρεϋνάλντο Χαν και ο έρωτάς του με τον σωφέρ και γραμματέα του Άλφρεντ Αγκοστινέλι είναι καλά τεκμηριωμένες.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share