Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα στις 25 Σεπτεμβρίου το 1987 η Εθνική Ελλάδας κατακτά το 2ο «Ευρωπαϊκό» στο Βελιγράδι!

Ο δεύτερος θρίαμβος της Ελλάδας σε Ευρωμπάσκετ

25 Σεπτεμβρίου 2018 06:49
Σαν σήμερα στις 25 Σεπτεμβρίου το 1987 η Εθνική Ελλάδας κατακτά το 2ο «Ευρωπαϊκό» στο Βελιγράδι!

Στις 25 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού και σίγουρα η σημαντικότερη, μαζί με το Ευρωμπάσκετ του ’87, για την «Επίσημη Αγαπημένη», την Εθνική Μπάσκετ.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Το Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα είχε ταξιδέψει με όνειρο να βρεθεί στο βάθρο. Αν και κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο, η Εθνική ήταν πλήρης, έχοντας στις τάξεις της τον Παπαλουκά, τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη, τον Ζήση, τον Φώτση, τον Κακιούζη κ.α. και φυσικά προπονητή τον ήδη πρωταθλητή Ευρώπης, ως παίκτη, Παναγιώτη Γιαννάκη.

Στον όμιλό της η Ελλάδα βρήκε την Γαλλία, την Σλοβενία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Στην πρεμιέρα της κέρδισε εύκολα την Γαλλία με 64-50, δίνοντας ρεσιτάλ στην άμυνά της. Η ήττα ήρθε στο δεύτερο παιχνίδι, όταν η Εθνική ηττήθηκε με 68-56 από την Σλοβενία. Στο τρίτο κρίσιμο ματς απέναντι στους Βόσνιους, η Εθνική δεν βρήκε μεγάλη αντίσταση και κέρδισε 67-50 και πέρασε στην επόμενη φάση ως δεύτερη από τον Γ’ όμιλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου;

Στα πλέι – οφ για τα προημιτελικά, η Ελλάδα βρήκε απέναντί της το Ισραήλ. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική μας, η οποία προηγήθηκε 25-14. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο το Ισραήλ επέστρεψε και μείωσε σε 62-58. Με δυο εύστοχες βολές του Ζήση, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος εκείνο το βράδυ, και ένα κλέψιμο του Διαμαντίδη, η Εθνική έφυγε για τα προημιτελικά όπου θα αντιμετώπιζε την Ρωσία. Όπως ακριβώς το είχε ζητήσει ο Αντρέι Κιριλένκο...

Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα. Η Ρωσία προηγήθηκε με 13-2, όμως η Εθνική αργά αλλά σταθερά μάζευε την διαφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ και με έναν συγκλονιστικό Παπαλουκά, που πέτυχε 23 πόντους, η Εθνική πήρε το ροζ φύλλο αγώνα και μπήκε στην «ζώνη των μεταλλίων».

Αντίπαλός της στον ημιτελικό, η Γαλλία του Πάρκερ, που την είχε κερδίσει εύκολα στην πρεμιέρα. Το ματς αυτό θεωρείται από τους περισσότερους, ως ο αληθινός τελικός της διοργάνωσης για την Ελλάδα. Αυτό το παιχνίδι θυμόμαστε κι εμείς και οι Γάλλοι, κυρίως για το τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Η Γαλλία στο τελευταίο δεκάλεπτο κατάφερε να ξεφύγει με 7 πόντους. Η διαφορά παρέμενε στα ίδια επίπεδα, με τον αγώνα να θέλει λίγο περισσότερο από ένα λεπτό για την λήξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο

Η Εθνική τα κατάφερε. Με εκπληκτική άμυνα και λίγη τύχη, η ανατροπή ήρθε στην τελευταία επίθεση με το τρίποντο του Διαμαντίδη, που όλοι το θυμούνται πακέτο με την φράση «Βάλ’ το αγόρι μου», του Βασίλη Σκουντή. Η Ελλάδα κέρδισε 67-66 και έφυγε για τελικό.

Ο τελικός

Στον τελικό οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη βρήκε απέναντί της την Γερμανία του Ντίρκ Νοβίτσκι, ο οποίος είχε κάνει υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό, κερδίζοντας σχεδόν μόνος του την Ισπανία με 74-73. Η «Μπεογκράτσκα Αρένα» ήταν η σκηνή για αυτήν την εκπληκτική Εθνική του 2005. Πήρε κεφάλι στο σκορ από την αρχή και δεν επέτρεψε ποτέ στην Γερμανία να την πλησιάσει. Το τελικό σκορ στο ταμπλό έγραφε 78-62, με τον Νοβίτσκι να πετάει αρκετά νωρίτερα την λευκή πετσέτα. Η «Επίσημη Αγαπημένη», 18 χρόνια μετά το έπος του 1987, επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης και έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share