Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τι έγινε σαν σήμερα, Δευτέρα 09 Ιουλίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Οι θάνατοι που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

9 Ιουλίου 2018 07:47
Τι έγινε σαν σήμερα, Δευτέρα 09 Ιουλίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

1357

ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Δ, βοηθάει στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

1540

ακυρώνεται ο γάμος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου 8ου με την 4η σύζυγό του Αν Ντε Κλεβ, επειδή πλανήθηκε για την ομορφιά της. Ο γάμος διήρκεσε μόλις 6 μήνες.

1595

ο Γιοχάνες Κέπλερ περιγράφει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1651

ο βενετικός στόλος συντρίβει τον τουρκικό, σε ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου.

1762

η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ', χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

1771

πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακνανάς, κηπουρός από την Αθήνα. Θανατώθηκε από τους Τούρκους και έγινε νεομάρτυς από την Εκκλησία. [γεν. 1753]

1789

στις Βερσαλλίες, σχηματίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Συντάγματος και ξεκινάει εργασίες για τη δημιουργία του γαλλικού Συντάγματος.

1790

κατά τη διάρκεια του Ρωσοσουηδικού πολέμου γίνεται η δεύτερη μάχη του Σβένσκσουντ στη Βαλτική Θάλασσα κατά την οποία το σουηδικό ναυτικό συλλαμβάνει το ένα τρίτο του ρώσικου στρατού.

1793

στο βόρειο Καναδά ψηφίζεται ο νόμος για το δουλεμπόριο και στο νότιο Καναδά απαγορεύεται η εισαγωγή σκλάβων.

1797

πεθαίνει ο Έντμουντ Μπερκ, Άγγλος φιλόσοφος, από τους βασικούς εκπροσώπους του ιδεαλισμού, απολογητής της μοναρχίας και πολέμιος της Γαλλικής Επανάστασης. [γεν. 12/1/1729]

1815

ο Ταλεϊράνδος γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1816

η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1819

γεννιέται ο Ελίας Χόου, εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής.

1821

οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1832

υπογράφεται ο Διακανονισμός της Κωνσταντινούπολης ή Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ, με την οποία ρυθμίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

1856

πεθαίνει ο Ιταλός χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο, που έδωσε το όνομά του στο νόμο Αβογκάντρο, που χρησιμοποιείται για τα αέρια.

1856

γεννιέται ο Νίκολα Τέσλα, Κροάτης ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. [θαν. 7/9/1943]


1867

ιδρύεται η θρυλική ομάδα της Queens Park της Γλασκόβης, η οποία θα παραμείνει αήττητη επί 9 χρόνια και θα αποτελέσει τον κορμό της Εθνικής Σκότιας.

1875

ξεκινά η επανάσταση της Ερζεγοβίνης κατά των Οθωμανών. Θα κρατήσει περίπου τρία χρόνια και θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην περιοχή.

1877

αρχίζει το πρώτο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Ο μοναδικός αγώνας, που διεξάγεται αναδεικνύει νικητή τον Σπένσερ Γκορ, που αντιμετωπίζει τον Γ. Σ. Μάρσαλ (6-1, 6-2, 6-4). Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν ένα σελίνι, δηλαδή πέντε σημερινές πέννες. Οι αγώνες των γυναικών ξεκινούν το 1884 με πρώτη νικήτρια την Μοντ Γουάτσον. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μόνο δύο Βρετανοί καταφέρνουν να κερδίσουν το τρόπαιο: ο Άρθουρ Γκορ και ο Φρέντ Πέρι. Ο πρώτος δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο νικητή, ενώ ο Φρεντ Πέρι φέρνει τον τίτλο στην Αγγλία 3 ημέρες μετά από την επέτειο των 57 χρόνων του πρώτου αγώνα.

1879

γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Οτορίνο Ρεσπίγκι.

1893

ο δόκτωρ Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία σε νοσοκομείο του Σικάγου.

1900

η Αυστραλία γίνεται ομόσπονδο κράτος.

1901

παραιτείται ο ναύαρχος Σαχτούρης.

1910

στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.

1912

έκρηξη σε ορυχείο της Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων.

1915

κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου, οι νοτιοαφρικανικές δυνάμεις υπό τον Λούις Μπότα εξαναγκάζουν σε υποχώρηση τις γερμανικές δυνάμεις στη Νοτιοδυτική Αφρική.

1918

στο Τενεσσί των ΗΠΑ, 101 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σύγκρουση τρένων.

1919

η γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1922

ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, Ολυμπιονίκης κολυμβητής και αργότερα ηθοποιός, που ερμήνευσε τον Ταρζάν, γίνεται ο πρώτος αθλητής, που κολυμπά 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με χρόνο 58,6 δευτερόλεπτα.

1929

γεννιέται ο βασιλιάς του Μαρόκου, Χασάν Β.

1931

στη Γερμανία, ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ συναντάται στο Βερολίνο με τον Χίτλερ.

1932

ο Αμερικανός Πρόεδρος Χούβερ δηλώνει ότι, δε συμφωνεί με την ακύρωση των πολεμικών χρεών, που όφειλαν τρίτες χώρες στις ΗΠΑ, απόφαση, που ελήφθη στη Διάσκεψη της Λοζάννης.

1932

πεθαίνει ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». [γεν. 5/1/1855]

1942

η οικογένεια της Άννας Φρανκ κρύβεται στη σοφίτα του γραφείου του πατέρα της οικογένειας Ότο, που στεγάζεται σε μια αποθήκη στο Άμστερνταμ.

1943

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν στη Σικελία την αμφίβια επιχείρηση Χάσκι.

1944

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανοκαναδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

1946

γεννιέται ο τραγουδιστής του συγκροτήματος AC/DC, Μπον Σκοτ.

1947

γεννιέται ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής και ηθοποιός, Ο. Τζ. Σίμπσον, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του συντρόφου της αλλά το νομικό του επιτελείο κατάφερε να τον αθωώσει.. Και η σύλληψη αλλά και η δίκη που ακολούθησε υπήρξε επεισοδιακή. Τελικά κατέληξε στη φυλακή για άλλη υπόθεση.

1949

ανακαλύπτονται μέσα σε κρύπτη στην Παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

1954

ο γκόλφερ Πίτερ Τόμσον κερδίζει τον πρώτο από τους πέντε τίτλους του στο βρετανικό Open.

1955

εννέα επιστήμονες διεθνούς κύρους ύψωσαν τη φωνή τους κατά των κινδύνων ενός ατομικού πολέμου. Μεταξύ αυτών, που υπέγραψαν την έκκληση περιλαμβάνονταν ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που πέθανε τον περασμένο Απρίλιο. Τρεις ημέρες αργότερα, υπογράφηκε παρόμοια έκκληση από μια σύνοδο προσωπικοτήτων που είχαν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

1955

το τραγούδι «Rock Around Clock» του Μπιλ Χάλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

1956

ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκλήθηκε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώθηκε στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.

1956

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς.

1958

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζίμι Σμιτς, που ενσάρκωσε τον Μπέιλ Οργκάνα, στον Πόλεμο των Άστρων.

1958

η ακτή Λιτούγια στην Αλάσκα χτυπιέται από το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ύψος των κυμάτων έφτασε τα 524 μέτρα.

1960

ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση, που επενέβαιναν στην Κούβα, ότι ο σοβιετικός στρατός θα υποστήριζε τον κουβανικό λαό.

1961

μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

1964

γεννιέται ο Τζιανλούκα Βιάλι, Ιταλός ποδοσφαιριστής και τεχνικός.

1965

γεννιέται η τραγουδίστρια και σύζυγος του Κερτ Κομπέιν, τραγουδιστή των Nirvana, Κόρτνεϊ Λαβ.

1966

τεχνητός χλοοτάπητας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Χιούστον Άστροντομ αλλάζοντας τα σπορ για πάντα.

1968

διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ σε κλειστό γήπεδο, το All-Star Game μεταξύ National League- American League (1-0) στο Χιούστον Άστροντομ.

1968

γεννιέται ο εκκεντρικός Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής Πάολο Ντι Κάνιο.

1977

εγκαινιάζεται το μουσείο του Γουίμπλεντον Λόουν Τένις Κλαμπ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον πρώτο αγώνα.

1979

μετά τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού καθεστώτος, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αποφασίζει να δώσει γενική αμνηστία προς όλους τους Ιρανούς, που είχαν διαπράξει διάφορα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σάχη.

1981

δυνάμεις ασφαλείας του Ελ Σαλβαδόρ δολοφονούν χωρικούς.

1982

ένα Μπόινγκ 727 της εταιρείας Pan Am συντρίβεται στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ στοιχίζοντας τη ζωή σε 154 άτομα.

1983

ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ιταλικές φυλακές για την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β το Μάιο του 1981, δηλώνει ότι, στο σχέδιο δολοφονίας του Ποντίφικα έχουν αναμιχθεί σοβιετικές και βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.

1984

ρεκόρ θεατών για αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ (67.596) σημειώνεται στο Hoosier Dome της Ινδιανάπολη για την αναμέτρηση της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και μιας ομάδας επίλεκτων από το ΝΒΑ (97-82). Το απόλυτο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ σημειώθηκε το 1951, όταν 71.000 άτομα παρακολούθησαν τους Χάρλεμς Γκλομπτρότερς στο Δυτικό Βερολίνο.

1989

για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στο Γουίμπλεντον, οι τελικοί των ανδρών και των γυναικών διεξάγονται την ίδια ημέρα. Ο Μπόρις Μπέκερ κερδίζει με 6-0, 7-6, 6-4 τον Στέφαν Έντμπεργκ και η Στέφι Γκραφ με 6-2, 6-7, 6-1 την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

1990

αρχίζουν στη Ουάσινγκτον οι εργασίες του 30ου Κληρικολαϊκού Συνεδρίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. το 1991... ο Σταύρος Νιάρχος, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένεια Γουλανδρή συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους της υφηλίου, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει αμερικανικό περιοδικό.

1990

γεννιούνται οι Βραζιλιάνοι δίδυμοι Φάμπιο και Ράφαελ που αγωνίστηκαν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

1992

ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιλέγει τον Αλ Γκορ για υποψήφιο αντιπρόεδρο του.

1993

για παράνομη χρηματοδότηση της παράταξής του, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Βουλής, Ανρί Εμανουελί.

1994

νέος Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Διονύσης Καλογερόπουλος.

1995

στο Ιράκ, ο Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν επανεκλέγεται στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

1996

στη Βόρεια Ιρλανδία, έκρυθμη είναι η κατάσταση με τις βίαιες διαδηλώσεις των προτεσταντών, που συγκρούονται καθημερινά με την αστυνομία.

1997

ανακαλείται για τουλάχιστον ένα χρόνο η άδεια πυγμαχίας του Μάικ Τάισον και του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δάγκωσε το αυτί του πυγμάχου Εβάντερ Χόλιφιλντ.

1999

ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open, που διεξάγεται στο Βέλγιο.

2000

ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας κερδίζει στον τελικό τον Πατ Ράφτερ με 3-1 σετ και κατακτά το Γουίμπλεντον για έβδομη φορά σε 8 χρόνια. Ο Σάμπρας με τη νίκη του φτάνει τους 13 τίτλους σε Γκραντ Σλαμ και σπάει το ρεκόρ των 12 του Ρόι Έμερσον.

2002

πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Ροντ Στάιγκερ.

2003

στο νοτιανατολικό Μπαγκλαντές, 400 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, όταν το πλοίο, που τους μετέφερε βυθίζεται στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα.

2006

στη Σιβηρία ένα αεροσκάφος κατά την προσγείωση ξεφεύγει από τον διάδρομο και καταστρέφεται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 122 από τους 200 επιβάτες.

2011

ανεξαρτητοποιείται ο Νότιο Σουδάν από την υπόλοιπη χώρα.

2013

στο Τέξας ο Ρόναλντ Λι Χάσκελ σκοτώνει έξι άτομα μεταξύ των οποίων τέσσερα από τα παιδιά του.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share