Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα στις 23 Ιουνίου το 1996 πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου!

Πριν από 22 χρόνια

23 Ιουνίου 2018 13:38
Σαν σήμερα στις 23 Ιουνίου το 1996 πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου!

Στις 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου «έφυγε» από τη ζωή σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες ίσως αντιφάσεις που γνώρισε η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Υπήρξε ένας ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή και λάμψη που άγγιζε ακόμα και τους «εχθρούς» του. Σε έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή το 2007, η πρώτη κυβέρνησή του αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου. Ομοίως, σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Real News το 2010 και σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974. Από την άλλη δημιούργησε πολλούς φανατικούς εχθρούς στο εσωτερικό, και προκάλεσε συχνά την αγανάκτηση της δυτικής κοινής γνώμης και σωρεία επικριτικών κειμένων στα δυτικά ΜΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα; Δείτε πόσο κοστίζει το νέο σκάφος του Πάνου Καμμένου και θα μείνετε! (photos)

Ηταν ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα φίλοι και εχθροί. Το 1974 ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ αψηφώντας το παλιό κόμμα του πατέρα του. Άλλες σημαντικές τομές των κυβερνήσεών του ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής (1982), η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας (1982), η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.




 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share