Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Μπάτσος": Γνωρίζεις από που προέρχεται η λέξη;

Σίγουρα, πάντως, την χρησιμοποιείς!

24 Μαρτίου 2018 18:33

Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας δεν κρύβεται μόνο στη γλώσσα της διανόησης,
αλλά και στη γλώσσα των απλών ανθρώπων, όπως καταγράφονται στη λαϊκή τραγουδοποιία είτε είναι ανώνυμη (δημοτικά τραγούδια) είτε επώνυμη (λαϊκά τραγούδια).

Μελετώντας το ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930 θα ακούσετε
σπάνια τη λέξη μπάτσος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα αέριά μου πάντα μυρίζουν χειρότερα από των άλλων ανθρώπων. Όταν ανακάλυψα το λόγο, έμεινα άφωνη!»

«Μπάτσος»

Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό bac (αστυνόμος, φοροεισπράκτορας), την οποία χρησιμοποιούσαν πάντα με υποτιμητική χροιά, ενώ αρχικά δήλωνε τον τούρκο φοροεισπράκτορα, που έπαιρνε αυθαίρετα και δια της βίας χαράτσια από τους υπηκόους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι γονείς της Σπυροπούλου στο πλευρό της Κωνσταντίνας! Οι δηλώσεις με δάκρυα στα μάτια και η αποκατάσταση της αλήθειας! «Ήταν παρεξηγημένη γιατί…»

Η λέξη «μπάτσος» αναφέρεται, μάλλον, για πρώτη φορά στο τραγούδι: «Τούτοι οι μπάτσοι που ήρθαν τώρα», το οποίο είναι ηχογραφημένο το1928 στη Νέα Υόρκη από τον Γιαννάκη Ιωαννίδη και στο μπουζούκι τον Μανώλη Καραπιπέρη.

Υπάρχει και ένα άλλο τραγούδι αρκετά πιο αθυρόστομο και με την πασίγνωστη κατάληξη «μάγκες πιάστε τα γιοφύρια…». Από τα παραπάνω συνάδει ότι ο «μπάτσος» δεν συνδέεται άμεσα με τον χωροφύλακα γι’ αυτό και το «μπάτσοι και χωροφυλάκοι», έχοντας -ίσως- πιο παρακρατική έννοια.

Το 1934 η λέξη «μπάτσος» αναφέρεται και στο τραγούδι με τίτλο: «Μάγκες» του Μπάτη (αναφέρεται ως ερμηνευτής του τραγουδιού, αλλά στην πραγματικότητα τραγουδά ο Παγιουμτζής). Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για παλιά μουρμούρικα δίστιχα της φυλακής.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share