Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τι έγινε σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

19 Φεβρουαρίου 2018 09:01
Τι έγινε σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

1473

γεννιέται στην Πολωνία ο πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος, που υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος επιστήμονας των νεότερων χρόνων, που υποστήριξε ότι, οι Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.

1600

εκρήγνυται το ηφαίστειο Ουαϊναπιυτίνα στο Περού. Θεωρείται η βίαια έκρηξη ηφαιστείου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

1660

γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός γιατρός και χημικός Φρειδερίκος Χόφμαν. Έγραψε μελέτες για θέματα παιδιατρικής και μετεωρολογίας ενώ ήταν ο πρώτος, που περιέγραψε τον ρυθμιστικό ρόλο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.

1674

Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Westminster, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο Άμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη.

1800

ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρήζει τον εαυτό του Πρώτο Ύπατο της Γαλλίας.

1807

συλλαμβάνεται στην Αλαμπάμα για προδοσία ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Άαρον Μπερ

1861

η Ρωσία καταργεί με νόμο το τελευταίο προπύργιο της φεουδαρχίας, την δουλοπαροικία.

1876

γεννιέται ο διάσημος Ρουμάνος γλύπτης Κονσταντίν Μπρανούσι.

1877

γεννιέται ο Γερμανός πρωτοπόρος ζωγράφος Γκάμπριελ Μούντερ, που μαζί με τον Βασίλι Καντίνσκι και άλλους ζωγράφους ιδρύσαν την ομάδα Blue Riders.

1878

ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του φωνόγραφου.

1878

υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας». Μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, η συνθήκη θα ανατραπεί από αυτή του Βερολίνου, στις 13 Ιουλίου 1878.

1880

πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Γεν. 26/7/1805)

1881

η πολιτεία Κάνσας των ΗΠΑ, απαγορεύει την χρήση αλκοόλ.

1902

καθίσταται υποχρεωτικός στη Γαλλία ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς.

1908

εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.

1909

παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Δημήτριος Γούναρης, μετά την αποδοκιμασία των απόψεων του για την οικονομική πολιτική. Τον διαδέχεται ο Νίκος Καλογερόπουλος.

1910

εγκαινιάζεται το Old Trafford με τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ (3-4).

1911

Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί συναντώνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα με σκοπό να εξετάσουν τα πρόσφατα συνοριακά επεισόδια.

1912

γεννιέται στο Κάνσας των ΗΠΑ ο πρωτοπόρος της τζαζ μουσικής Σταν Κέντον.

1913

εκδηλώνεται απόπειρα, με έκρηξη βόμβας στο εξοχικό του Λόυντ Τζόρτζ, αρχηγού του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων από σουφραζέτες.

1915

κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανικός και γαλλικός στόλος βομβαρδίζει τα τουρκικά οχυρά της Καλλίπολης, που φρουρούν την είσοδο στη θάλασσα του Μαρμαρά και την δίοδο προς την Κωνσταντινούπολη.

1916

πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική. Το επώνυμό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της υπερηχητικής ταχύτητας. (Γεν. 18/2/1838)

1919

σημειώνεται στη Γαλλία, αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού Κλεμανσό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου;

1924

γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Λι Μάρβιν.

1928

ολοκληρώνονται οι 2οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεν Μόριτς, όπου πήραν μέρος 468 αθλητές και 27 αθλήτριες από 25 χώρες σε 13 αθλήματα. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11 του μήνα.

1932

ανεξαρτητοποιείται η Μαντζουρία.

1936

ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου Στ. Σκλάβαινας υπογράφουν μυστικό σύμφωνο, με το οποίο το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, ενώ οι Φιλελεύθεροι με τη σειρά τους να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Όταν λίγο αργότερα το σύμφωνο δημοσιοποιείται, μάλλον από το ίδιο το ΚΚΕ, αφού η ηγεσία του θεωρεί ότι υπαναχώρησε ο Σοφούλης, προκαλείται θύελλα αντιδράσεων από όλα τα αστικά κόμματα. Ο Σκλάβαινας σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι ανάλογο συζητούσε και με το Λαϊκό Κόμμα.

1940

γεννιέται στο Ντιτρόιτ ο τραγουδιστής της σόουλ Σμόκυ Ρόμπινσον.

1942

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίζεται από τους Ιάπωνες το Πορτ Ντάρβιν, στα βόρεια παράλια της Αυστραλίας.

1943

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου κλέβονται έργα τέχνης από την Ολλανδία με προορισμό την πινακοθήκη του Χίτλερ, στο Λιντς της Αυστρίας.

1945

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει η μάχη μεταξύ Αμερικανών και Γιαπωνέζων, για το νησί του Ειρηνικού Ιβοζίμα. Η μάχη λήγει με νίκη των Αμερικανών πεζοναυτών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς φέρνει τις συμμαχικές δυνάμεις, ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη της Ιαπωνίας και στο τέλος του πολέμου.

1946

γεννιέται η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Κάρεν Σίλκγουντ. Πεθαίνει το 1974 κάτω από περίεργες συνθήκες σε αυτοκινητικό δυστύχημα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της για σημαντικές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας στο πυρηνικό εργαστήριο, που δούλευε ως εργάτρια. Η ζωή της έγινε ταινία το 1983.

1949

ο Εζρα Πάουντ, αν και έγκλειστος σε φυλακή κατηγορούμενος για προδοσία, κερδίζει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή, που εκδόθηκε το 1948.

1951

πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, Αντρέ Ζιντ.

1953

γεννιέται η πρωην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.

1954

γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες. (Θαν.: 2011)

1956

εκλογές στην Ελλάδα: Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και λαμβάνει 26.000 ψήφους λιγότερες από το συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Ένωση, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος (τριφασικό). Αυτές είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ψηφίζουν και οι Ελληνίδες.

1957

γεννιέται ο Αυστριακός ροκ τραγουδιστής Φάλκο.

1959

υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας η συμφωνία για την Κύπρο, με την οποία ιδρύεται ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο.

1961

στο Κάιρο της Αιγύπτου, φοιτητές λεηλατούν τη βελγική πρεσβεία, μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Λουμούμπα στο Κονγκό.

1962

πεθαίνει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο διάσημος γιατρός - ογκολόγος Γεώργιος Παπανικολάου, δημιουργός του Τεστ-Παπ, που ανιχνεύει τις αλλοιώσεις, που προκαλεί ο καρκίνος της μήτρας.

1963

ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι δηλώνει ότι, η Σοβιετική Ένωση είχε συμφωνήσει να αποσύρει αρκετούς από τους στρατιώτες της, που βρίσκονται στην Κούβα μέχρι τις 15 Μαρτίου.

1963

γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής Seal.

1964

πεθαίνει ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

1967

γεννιέται στο Πουέρτο Ρίκο ο ηθοποιός Μπενίσιο ντελ Τόρο.

1969

στο Ιράκ, εκτελούνται επτά άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ.

1970

πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων.

1973

πεθαίνει ο ποδοσφαιριστής Κώστας Νεγρεπόντης.

1977

ο Στίβι Γουόντερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι.

1978

μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν 2 άραβες τρομοκράτες σε ένα αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία σκοτώνουν 15 από τους κομάντος και καταστρέφουν το C-130 που τους μεταφέρει.

1978

γεννιέται ο Κύπριος ποδοσφαιριστής Μιχάλης Κωνσταντίνου.

1980

πεθαίνει ο Αυστραλός τραγουδιστής και κιθαρίστας του Hard rock συγκροτήματος AC/DC Μπον Σκοτ.

1982

το κόμμα Φιάνα Φέιλ κερδίζει τις εκλογές στην Ιρλανδία.

1984

τα δίδυμα αδέρφια Phil και Steve Maher από τις ΗΠΑ γίνονται τα πρώτα αδέρφια, που ανεβαίνουν στο βάθρο του ίδιου ολυμπιακού αγωνίσματος, όταν κατακτούν το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο slalom στο Σεράγεβο.

1985

το NFL (ράγκμπι) προσθέτει 6ο διαιτητή.

1986

η αμερικανική Γερουσία μετά από 37 χρόνια αναμονής ψηφίζει τη συνθήκη, που απαγορεύει τις γενοκτονίες.

1986

η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό Mir που έμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη για 15 χρόνια.

1990

πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης λαμβάνει 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν «Παρών».

1992

ο Άλαν Σίρερ σκοράρει στο ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας εναντίον της Γαλλίας στο Γουέμπλεϊ. Η Αγγλία θα κερδίσει με 2-0 και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της Γαλλίας σε 20 αγώνες.

1993

τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

1994

η Αμερικανίδα Bonny Blair κατακτά το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της όταν κερδίζει την κούρσα των 500μ speed-skating σε χρόνο ρεκόρ 39.25" στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας

1995

στο Μεξικό, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Ζαπατίστας.

1996

πεθαίνει στις ΗΠΑ ο μουσικός των μπλουζ, Γουόλτερ Μπράουνι ΜακΓκι, σε ηλικία 80 ετών.

1997

στην Κίνα, πεθαίνει σε ηλικία 93 χρονών ο γ.γ. του ΚΚ της Κίνας Ντενγκ Ξιαοπίνγκ.

2000

περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη ζωντανή μετάδοση 3 πρώτων ευρωπαϊκών ιπποδρομιών του Άσκοτ μέσω διαδικτύου.

2002

αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις, μεταξύ άλλων αφορούν τη διενέργεια κατασκοπείας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωση του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.

2006

έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο στο Μεξικό σκοτώνει 65 άτομα.

2012

σε φυλακή του Μεξικού 44 σκοτώνονται μετά από σύγκρουση συμμοριών.

2014

στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέφτει νεκρή από σφαίρα στο κεφάλι η Χένεσις Καρμόνα, 22χρονο μοντέλο και εστεμμένη.

2016

φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας, Ουμπέρτο Έκο σε ηλικία 84 ετών!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share