Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η απαγωγή του εγγονού, η τσιγκουνιά του παππού μεγιστάνα και η κατάρα των Γκέτι!

10 Δεκεμβρίου 2017 15:22
Η απαγωγή του εγγονού, η τσιγκουνιά του παππού μεγιστάνα και η κατάρα των Γκέτι!

Μια απαγωγή που συγκλόνισε τον κόσμο και έγινε πρόσφατα ταινία

Η οικογένεια των Γκέτι, υπήρξε για μια μακρά περίοδο η πιο πλούσια οικογένεια στον κόσμο. Η ζωή των μελών της ήταν πολυτάραχη και πολλοί θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν ακόμα και καταραμένη. Η απαγωγή του ενός εγγονού, η ξέφρενη ζωή του πατέρα του και η τσιγγουνιά του παππού και πατριάρχη της οικογένειας, έμειναν στην ιστορία, στην πολύπαθη για την οικογένεια των Γκέτι δεκαετία του ’70.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Αμερικανός δικηγόρος Τζον Γκέτι, θα ακούσει τον δαιμόνιο γιο του Ζαν Πολ και θα επενδύσουν μαζί χρήματα σε πετρελαιοπηγές. Το 1916 ίδρυσαν μαζί την Getty Oil Company. Ο Ζαν Πολ επένδυσε τα λεφτά του σε μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και κατάφερε να βγάλει και δικά του λεφτά. Για τρία χρόνια μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έζησε μια ξέφρενη ζωή. Το 1919, όταν τα ξόδεψε όλα, επέστρεψε στο πλευρό του πατέρα του. Και μαζί έφτιαξαν μια πετρελαϊκή αυτοκρατορία. Το κραχ έκανε την οικογένεια Γκέτι ακόμα πιο πλούσια.

Στην προσωπική του ζωή, ο Ζαν Πολ Γκέτι ήταν άστατος. Παντρεύτηκε πέντε φορές και έκανε πέντε γιους. Ένας από αυτούς ήταν ο Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ. Ο «Μεγάλος Πολ» όπως ήταν γνωστός, ήταν ο πατέρας του Τζον Πολ Γκέτι Γ’ και άλλων τριών παιδιών, τα οποία είχε αποκτήσει με την ηθοποιό Γκέιλ Χάρις. Διοικούσε το παράρτημα της εταιρείας του πατέρα του στην Ρώμη.

Το 1965 θα γνωρίσει τη σeξοβόμβα Ταλίθα Ντίνα Πολ που ακόμα και ο Νουρέγιεφ, που μέχρι τότε δεν είχε ποτέ νιώσει έλξη για γυναίκα, ήθελε να την παντρευτεί. Τελικά την γνώρισε στον Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ, ο οποίος έναν χρόνο αργότερα παράτησε σύζυγο και παιδιά για να την παντρευτεί αυτός.

Η ζωή τους, μεταξύ Ρώμης, Λονδίνου και Μαρακές, ήταν ξέφρενη. Τα πάρτι, η παρέα με ροκ σταρ, όπως ο Μικ Τζάγκερ, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζον Λένον και η Μαρίαν Φέιθφουλ και η χρήση ηρωίνης, ήταν μια καθημερινότητα. Τα ποσά που χαλούσαν ήταν τεράστια. Ο πατέρας του τον αποκλήρωσε.

Το 1969 το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, με το πιο παράξενο όνομα που έχει υπάρξει ποτέ. Τον ονόμασαν Tara Gabriel Galaxy Gramophone Getty. Δηλαδή «Τάρα Γκάμπριελ Γαλαξία Γραμμόφωνο Γκέτι»! Τα ναρκωτικά μερικές φορές έχουν αυτήν την επίδραση στον άνθρωπο.

Η Ταλίθα πέθανε το 1971 από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο «μεγάλος Πολ» κατάφερε να απεξαρτηθεί κάποια χρόνια αργότερα και έζησε μέχρι τα 71 του. Ωστόσο μετά τον θάνατο της συζύγου του, ένα ακόμα τραγικό γεγονός ήρθε να προστεθεί στην πολυτάραχη ζωή του.

Ο γιος του Τζον Πολ Γκέτι Γ’, ήταν ένα ατίθασο παιδί. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1956, αλλά έζησε με τους γονείς του στην Ρώμη. Αποβλήθηκε από 7 σχολεία, παράτησε τις σπουδές του και προσπάθησε να ακολουθήσει τα ξέφρενα χνάρια του πατέρα του. Το πρωί έφτιαχνε κοσμήματα και το βράδυ ξενυχτούσε στην γοητευτική Ρώμη.

Η Ντραγκέτα, η μαφία της Καλαβρίας, θέλησε την δεκαετία του ’70 να ξεφύγει από τα σύνορα της. Πως το κατάφερε; Βγάζοντας λεφτά από απαγωγές πλούσιων γόνων. Στις 3 το πρωί της 10ης Ιουλίου του 1973, απήγαγε τον 17χρονο εγγονό του μεγιστάνα Γκέτι. Αρχικά του ζήτησε 17 εκατ. δολάρια. Ο αποκληρωμένος Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ τα ζήτησε από τον πατέρα του. Η περιουσία του παππού πρέπει τότε να έφτανε μεταξύ των 2 και 4 δισ. δολαρίων. Αλλά ο τσιγκούνης παππούς αρνήθηκε να πληρώσει. «Αν τους δώσω έστω και μια δεκάρα για τον έναν εγγονό, θα απαγάγουν και τους υπόλοιπους 14» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων.

Οι μαφιόζοι της Ντραγκέτα έκαναν αρχικά υπομονή κρατώντας τον 17χρονο για 5 μήνες. Όμως, αν και το ποσό έπεφτε, ο τσιγγούνης παππούς δεν έδινε ούτε λιρέτα. Τον Νοέμβριο του 1973 όμως, οι μαφιόζοι του έκοψαν το αυτί χωρίς αναισθητικό και το έστειλαν στον πατέρα του. Ο παππούς Γκέτι αποφάσισε να πληρώσει, όχι όμως πριν ρίξει το ποσό των λύτρων στα 2,2 εκατ. δολάρια. Έδωσε λοιπόν το ποσό, αλλά ζήτησε από τον γιο του να του το ξεπληρώσει και μάλιστα με επιτόκιο 4%! Έτσι βγαίνουν τα λεφτά λέτε;

Ο εγγονός του αφέθηκε ελεύθερος. Πήρε τηλέφωνο τον παππού με σκοπό να τον ευχαριστήσει, αλλά εκείνος δεν δέχτηκε το τηλεφώνημα. Όταν ο τελευταίος πέθανε το 1976, δεν του άφησε τίποτα. Το 1981 ο «μικρός Πολ», πήρε ένα κοκτέιλ φαρμάκων και αλκοόλ, έπεσε σε κώμα και όταν συνήλθε, έμεινε τετραπληγικός, ενώ είχε σχεδόν χάσει την όρασή του. Ο πρώην μποέμ πατέρας του, που τότε είχε συνέλθει, αρνήθηκε να τον βοηθήσει οικονομικά. Αναγκάστηκε να το κάνει μετά από δικαστική απόφαση.

Τελικά τα βρήκαν και όταν ο πατέρας του πέθανε το 2003, τον εξασφάλισε οικονομικά. Όμως ο Τζον Πολ Γκέτι Γ’, πέθανε στα 55 του χρόνια 8 μόλις χρόνια μετά τον πατέρα του. Το ερώτημα είναι ένα: γιατί οι πλούσιες οικογένειες σε πολλές περιπτώσεις, είναι καταραμένες;

Η ιστορία της απαγωγής γυρίστηκε πρόσφατα σε ταινία από τον Ridley Scott, με τίτλο «All the Money in the World». Τον ρόλο του παππού έπαιξε αρχικά ο Kevin Spacey, όμως όταν οι κατηγορίες για σeξουαλικές παρενοχλήσεις ήρθαν στο προσκήνιο, ο ρόλος δόθηκε στον Christopher Plummer που ξαναγύρισε τις σκηνές! Η κατάρα των Γκέτι ζει ακόμα...

Περισσότερα: E-Radio.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share