Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου του 1997: Η ΤτΕ δίνει 1 δισ. δολάρια για να σωθεί η δραχμή - Την ημέρα του κραχ των «ασιατικών τίγρεων»

27 Οκτωβρίου 2017 14:45
Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου του 1997: Η ΤτΕ δίνει 1 δισ. δολάρια για να σωθεί η δραχμή - Την ημέρα του κραχ των «ασιατικών τίγρεων»

Τα «σημάδια» είχαν φανεί ήδη από το καλοκαίρι εκείνου του έτους. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό που έμελλε να συμβεί σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου 1997.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1997. Στην Ταϊλάνδη ξεσπά σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτελέσματα την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και τη μαζική φυγή των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημα νέα: Ποια σοβαρή εξέταση δεν τιμολογείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ!

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης επιχειρεί να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της, ωστόσο η προσπάθεια αποτυγχάνει και μέσα σε λίγες ημέρες η χώρα φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η κρίση εξαπλώνεται ταχύτατα και στις υπόλοιπες «ασιατικές τίγρεις» (Νότια Κορέα, Ινδονησία, Ταϊβάν), που χάνουν ξαφνικά τη δύναμή τους, και έτσι φτάνουμε στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Σε μια δραματική συνεδρίαση, ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κάνει «βουτιά» 6% μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Οι επιπτώσεις είναι ραγδαίες και άμεσες. Τα διεθνή χρηματιστήρια, και λόγω της διαφοράς ώρας, κατρακυλούν το ένα μετά το άλλο, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με πτώση 2,58% και τον Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να χάνει εκείνη τη μέρα 554 μονάδες!

Η σημαντικότερη επίπτωση, ωστόσο, για την Ελλάδα από τη παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση είναι οι έντονες πιέσεις στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, για τη στήριξη της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάζεται να διαθέσει εκείνη την ημέρα από τα αποθεματικά της ποσό ύψους 1 δισ. δολαρίων περίπου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρίκη: Πήγε στον γιατρό επειδή είχε τρομερό πονοκέφαλο και αυτό που βρήκανε στο αυτί της... την έκανε να ουρλιάξει (Photos+video)

Για την Ιστορία, σχετικά σύντομα, εκείνη η κρίση περιορίστηκε στις χώρες της Ασίας, με το πλήγμα βέβαια να είναι πολύ μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα τέλη του 1997 είχαν χαθεί περίπου 200 δισ. δολάρια(!) στα χρηματιστήρια της Ταϊλάνδης, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Ινδονησίας...



Πηγή: iefimerida.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share