Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 20 Οκτώμβρίου 2011: Ο φριχτός θάνατος του δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Αλ Καντάφι!

20 Οκτωβρίου 2017 08:30
Σαν σήμερα - 20 Οκτώμβρίου 2011: Ο φριχτός θάνατος του δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Αλ Καντάφι!

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι γεννήθηκε το 1942. Σε ηλικία 21 ετών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για την δράση του ως ακτιβιστής. Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έφτασε γρήγορα στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ανέβηκε στην εξουσία της Λιβύης με πραξικόπημα το 1969, σε ηλικία 27 ετών, υποστηριζόμενος από μια ομάδα αξιωματικών. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Ίντρις της Λιβύης, παραθέριζε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα, για λόγους υγείας.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για το στρατιωτικό καθεστώς του ξεκίνησαν κιόλας από το 1974. Στις 7 Απριλίου του 1976, ο Καντάφι θα καταστείλει βίαια εξεγέρσεις φοιτητών και μαθητών. Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια και συνέλαβαν, σκότωσαν ή κρέμασαν δημόσια πολλούς μαθητές και πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στο Νεκροταφείο: Εκεί κρύβεται ο δολοφόνος της Δώρας!



Εκτός Λιβύης φαίνεται πως ο Καντάφι ήταν πιο δημοφιλής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το 1977 για το καθεστώς Καντάφι ότι θυμίζει «διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων». Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πατέρας του είχε στενές σχέσεις, ήταν άλλωστε αυτός που μεσολάβησε το 1985 για να φέρει σε συμβιβασμό τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Καντάφι για το θέμα του Τσάντ, με την «συμφωνία της Ελούντας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ατελείωτο "γλέντι" στο Twitter για τα αγγλικά του Τσίπρα! «Three talk and two dance»

Από το 1986 και την επίθεση των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο Καντάφι έπαψε να έχει συμμάχους στην δύση. Όμως το καθεστώς του άντεξε. Μέχρι το 2011 (42 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας), όταν και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην χώρα.

Ο εμφύλιος λοιπόν ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα, πολλά στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν. Τον Απρίλιο, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκε ένας από τους γιους του Καντάφι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: Τι είδαμε χτες; Το άδειασμα του Μαυρίδη σε Ζώη – Κολέτσα και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση της Γαστεράτου! Ποια ομάδα κέρδισε το έπαθλο; (video)

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα, ο Καντάφι τραυματίστηκε στα δυο πόδια και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Οκτωβρίου, στον δρόμο προς την γενέτειρά του, την Σύρτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει το καλοκαίρι! Καιρός ιδανικός για παραλίες στην καρδιά του Οκτώβρη!

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα φριχτό τέλος, αφού οι αντάρτες τον έδειραν, τον έσυραν από τα μαλλιά και μετά τον σκότωσαν. Για τέσσερις ημέρες η σορός του ήταν εκτεθειμένη σε ψυγείο κρεάτων στην Μισράτα, όπου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφτασαν για να πειστούν ότι ήταν νεκρός. Το 2012 έγιναν στην Λιβύη οι πρώτες εκλογές της ιστορίας της.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share