Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - 18 Οκτωβρίου 1981: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην εξουσία!

18 Οκτωβρίου 2017 08:10
Σαν σήμερα - 18 Οκτωβρίου 1981: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην εξουσία!

Επτά χρόνια μετά την πτώση της δικτατορία αλλά και πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την Νέα Δημοκρατία, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει για πρώτη φορά στην εξουσία με μια ευρεία νίκη.

Με συνθήματα «Εδώ και τώρα αλλαγή», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», ο Ανδρέας Παπανδρέου έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους και κέρδισε τον Γεώργιο Ράλλη στην μάχη των βουλευτικών εκλογών. Οι προεκλογικές ομιλίες τους άρχισαν από διαφορετικά μέρη. Η λέξη «Αλλαγή» ξεχώριζε στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την εκστρατεία της ΝΔ, έχει μείνει το ιστορικό του Ράλλη «Δεν θέλω ου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Με Σελήνη στον Παρθένο ξεκινάει η νέα εβδομάδα! Αναλυτικές προβλέψεις από την Άση Μπήλιου


Μια σχεδόν εβδομάδα πριν τις εκλογές, έγιναν επεισόδια στην Θεσσαλονίκη, σε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου και στο Ηράκλειο, σε ομιλία του Γεώργιου Ράλλη. Οι εκλογές πάντως διεξήχθησαν χωρίς παρατράγουδα.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε το 48,07% των ψήφων και 172 έδρες, ενώ η ΝΔ αρκέστηκε στο 35,87% και στις 115 έδρες. Τρίτο κόμμα ήρθε το ΚΚΕ με 10,93% και 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στο Μαρκόπουλο: «Η Ασπασία χανόταν στις σκέψεις της αλλά...» - Φίλη της μάνας - δολοφόνου σπάει την σιωπή της!

Η ομαλή κυβερνητική αλλαγή απέδειξε ότι η δημοκρατία είχε εδραιωθεί πλέον στην Ελλάδα. Όμως ταυτόχρονα άρχισε μια περίοδο πολλών χρόνων πρωτοκαθεδρίας του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα αμφισβητούνται πολύ έντονα από τους Έλληνες ψηφοφόρους, που χλευάζουν πλέον τον όρο «Αλλαγή», που τόσο περήφανα ακολούθησαν το 1981.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share