Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα στις 11 Οκτωβρίου το 2004 η ΑΕΚ γύρισε στην «πόλη» της! - Γιόρτασε τα 80 χρόνια ιστορίας της!

11 Οκτωβρίου 2017 14:38
Σαν σήμερα στις 11 Οκτωβρίου το 2004 η ΑΕΚ γύρισε στην «πόλη» της! - Γιόρτασε τα 80 χρόνια ιστορίας της!

Η ΑΕΚ μπορεί να ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα, αλλά τα πρώτα 40 μέλη της ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη.

Η χαμένη πόλη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, είχε χαθεί. Κάποιος έγραψε ότι κάποιος αρχίζει να πεθαίνει, όταν χάσει την πόλη που γεννήθηκε. Οι Κωνσταντινουπολίτες έχασαν πόλη και περιουσίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Επίδομα - δώρο 350 ευρώ! Ποιοι το δικαιούνται;

Και έφτασαν στην Ελλάδα, προσπαθώντας να ανασυνταχθούν.

Όπως έκαναν και οι Σμυρνιοί, έτσι και οι Κωνστανινουπολίτες ίδρυσαν αθλητικά σωματεία. Η ΑΕΚ ήταν ένα από αυτά, μια ιστορική ομάδα, η Τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, βάσει τίτλων. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε από το 1924 στην Ελλάδα.

Όμως ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής της. Και στις 11 Οκτωβρίου του 2004, την χρονιά που γιόρτασε τα 80 της χρόνια, επέστρεψε στην «πόλη» της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγνώριστη: Με μαλλιά ως το γόνατο χειροτονήθηκε μοναχή η Ναταλία Λιονάκη σε τελετή στην Κένυα! Αποκλείεται να την αναγνωρίσετε! (photos+video)

Το διήμερο των εκδηλώσεων της ΑΕΚ στην Πόλη, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για κάθε οπαδό της. Το σύνθημα «ΑΕΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε» δονεί για πολλά χρόνια την εξέδρα της ΑΕΚ, ανατριχιάζοντας τους οπαδούς της.

Η επίσκεψη της ομάδας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και στην Αγιά Σοφιά, ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους και δίδαξε ιστορία στους νεότερους. Για την ΑΕΚ και για όλες τις προσφυγικές ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος ή ο Απόλλων Σμύρνης, το να επισκεφτείς εκείνα τα μέρη, είναι σαν αν γυρίζεις στο σπίτι σου, κι ας μην έχει ξαναβρεθεί εκεί ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα: Αστέρα του Παναθηναϊκού παίρνει ο Ολυμπιακός!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχτηκε την αποστολή της ΑΕΚ, τονίζοντας πως «η ΑΕΚ είναι ιδέα», ευχαριστώντας τον Ντέμη Νικολαΐδη για την ιδέα του να δώσει την επόμενη μέρα φιλικό με την Γαλατάσαραϊ, στης οποία την συνοικία, έζησαν πολλοί Έλληνες.

Την επόμενη μέρα ο προορισμός ήταν ένας και σαφής. Η Αγιά Σοφιά. Το ίδιο βράδυ, η ΑΕΚ αντιμετώπισε σε φιλικό την «Γαλατά» και για την ιστορία ηττήθηκε με 2-1. Ένα μήνα αργότερα σε ένα ματς που έγινε στο ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ να ανταποδίδει την φιλοξενία, το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο 0-0.

Όμως για την ΑΕΚ δεν είχε κανένα σκορ σημασία. Σημασία είχε το ταξίδι. Ένα ταξίδι που περίμενε 8 δεκαετίες να το κάνει. Γιατί «όποιος δεν τιμά το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον», όπως λέει μι άλλη σοφή ρήση.

Δείτε το βίντεο με την ΑΕΚ στην Πόλη:

Πηγή: e-radio.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share