Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

64 χρόνια μετά το σεισμό που ισοπέδωσε Κεφαλονιά & Ζάκυνθο: Video ντοκουμέντα από τις καταστροφές!

12 Αυγούστου 2017 19:40
64 χρόνια μετά το σεισμό που ισοπέδωσε Κεφαλονιά & Ζάκυνθο: Video ντοκουμέντα από τις καταστροφές!

Ήταν 12 Αυγούστου του 1953, όταν στις 11:25 το πρωί έλαβε χώρα ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε στην κυριολεξία τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ορισμός του "Γύπα": Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ την...έπεσε στις γυναίκες των συμπαικτών του!

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα ότι απέμεινε από το σεισμό να καταστραφεί από την φωτιά που κράτησε αρκετές ημέρες. Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, πολλοί απ' αυτούς πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ εως και τα τέλη του Σεπτέμβρη. Πάνω από 33.000 σπίτια καταστάφησαν σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.


Στην πόλη του Αργοστολίου, διασώθηκαν δύο μόνο σπίτια, το ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας Γκιντιλίνη - Κοσμετάτου και το σπίτι του Βρεττού, δίπλα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Ελάχιστα ήταν και τα οικοδομήματα που σώθηκαν στο Ληξούρι, όπως το Γηροκομείο και το αρχοντικό των Ιακωβάτων, ενώ ανάμεσα στα λίγα εναπομείναντα σπίτια στη Λειβαθώ ήταν και το ιστορικό σπίτι του Λόρδου Βύρωνος.

Στη Ζάκυνθο, οι δρόμοι κλείνουν από τα ερείπια, σκηνές φρίκης απ' άκρο σε άκρο της πόλης, αλλά και στα χωριά. Με αυτοθυσία πολλοί συμπολίτες εφορμούν στα χαλάσματα για τη διάσωση εγκλωβισμένων. Στο πλοίο Αλκυονίς, που βρίσκεται στο λιμάνι, επιβιβάζονται οι πρώτοι 40 τραυματίες που εντοπίζονται και φεύγουν για το νοσοκομείο της Πάτρας. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις που ακολουθούν γίνονται αιτία να πέσει και το άγαλμα του Σολωμού στην κεντρική πλατεία.


 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share