Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Αθήνα του... κάποτε: Αποκλείεται να γνωρίζετε πως λεγόταν το Κολωνάκι στο παρελθόν!

27 Απριλίου 2017 11:53
Η Αθήνα του... κάποτε: Αποκλείεται να γνωρίζετε πως λεγόταν το Κολωνάκι στο παρελθόν!

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια, το Κολωνάκι, θεωρείται η πιο κοσμική πόλη της Αθήνας και όχι άδικα, αφού πρόκειται και για μία από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι όμως. Αν γυρίσουμε δύο αιώνες πίσω, θα δούμε ότι το σημερινό Κολωνάκι δεν έμοιαζε σε τίποτα με εκείνη την περιοχή του 19ου αιώνα. Ούτε καν στην ονομασία…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Αποκλειστικό: Άγριο χώσιμο του Ντάνου στην Ευρυδίκη - "Θα έπρεπε να έχεις λίγο..."


Η Πατριάρχου Ιωακείμ
Πριν να γίνει το Κολωνάκι το κοσμικό στέκι της μεταπολεμικής Αθήνας, ήταν για πολλά χρόνια ένας βοσκότοπος κάτω από τον Λυκαβηττό. Ένας βοσκότοπος, που οι Αθηναίοι αποκαλούσαν «Κατσικάδικα».

Η ιστορία πίσω από τα «Κατσικάδικα» έχει μεγάλο ενδιαφέρον όμως. Τα παλιά, λοιπόν, χρόνια όταν ήθελαν να αποτρέψουν επιδημίες στα κοπάδια έσφαζαν δύο δίδυμα μοσχάρια ή άλλα ζώα (πάντα δίδυμα), αφού πιο πριν τα περιέφεραν εν πομπή στην πόλη.

Συνήθως τα έθαβαν κοντά στη Δεξαμενή (από την οποία πήρε και το όνομά της η πλατεία του Κολωνακίου, προτού μετονομαστεί επίσημα σε πλατεία «Φιλικής Εταιρείας το 1930) και έβαζαν ως ορόσημο ένα… κολωνάκι! Όπως καταλαβαίνετε «κολωνάκια» θα βρείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά η συγκεκριμένη πήρε και το όνομά της από αυτή την πρακτική μιας και δεν είχε τίποτα σημαντικότερο να αναδείξει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είδαμε στο Survivor: Η αποκάλυψη για την χαμένη ματσέτα, τα νεύρα του Κοκκινάκη με την Λάουρα και η ατάκα του αιώνα από τον Σπαλιάρα…(Βίντεο)


Η Δεξαμενή, απ’ όπου και πήρε την ανεπίσημη -πλέον- ονομασία της η πλατεία του Κολωνακίου.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1880 η περιοχή άρχισε σιγά σιγά να αποκτά τα πρώτα «παραπήγματα» και τους πρώτους κατοίκους. Κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων οικημάτων ήταν οι αυλές, τα κοτέτσια και οι κληματαριές. Δεν άργησε όμως να συγκεντρώσει επιφανείς οικογένειες της εποχής, μιας και η τοποθεσία του Κολωνακίου (σ.σ. δίπλα στα ανάκτορα) ενέπνεε την τότε υψηλή τάξη.

Όλα αυτά μετά τον Μεσοπόλεμο. Γιατί μέχρι τότε αντί για τα πρώτα οικοδομήματα και τους πρώτους κατοίκους, θα συναντούσες κάποιο κοπάδι ζώων μαζί με τον βοσκό.


Και όμως η φωτογραφία που βλέπετε έχει τραβηχτεί στο Κολωνάκι.
Για να φτάσουμε στο σήμερα και στο Κολωνάκι, όπως το ξέρουμε όλοι. Μια κοσμική περιοχή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Και να σκεφτεί κανείς πως εκεί που τώρα βρίσκονται ακριβά μαγαζιά και εμπορικοί δρόμοι, πριν από κάποιες δεκαετίες υπήρχαν μόνο κοπάδια και τίποτα άλλο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη προσοχή: Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν!

Δείτε το απόσπασμα για το Κολωνάκι από την έναρξη του βίντεο μέχρι το 25ο λεπτό:

Πηγή: exodos24.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share