Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

21 Απρίλη 1967: Η Αθήνα τη "μαύρη" μέρα που γεννήθηκε η δικτατορία! (Φωτογραφίες - ντοκουμέντα)

21 Απριλίου 2017 09:19
21 Απρίλη 1967: Η Αθήνα τη

Σαν σήμερα, μισό αιώνα πριν, στις 21 Απριλίου του 1967 γεννήθηκε στην Αθήνα η πιο μαύρη μέρα στην σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η Ελλάδα εισέρχεται στην μαύρη περίοδο της δικτατορίας!

Η δικτατορία των συνταγματαρχών που κράτησε 7 χρόνια, αλλά μας πήγε μερικούς αιώνες πίσω, ήρθε σε μία στιγμή ανύποπτη για την κοινωνία, κάτι που εκφράζεται γλαφυρά στις παρακάτω φωτογραφίες που μάζεψε για εσάς το Athensmagazine.gr από τη μέρα εκείνη!

Οι παρακάτω είναι αυτές που έχουν ληφθεί από το HILTON.

Οι ξένοι τουρίστες λιάζονται στην πισίνα του ξενοδοχείου ενώ στην στέγη διακρίνεται ένας φαντάρος φρουρός.Αποκαμωμένοι και κουρασμένοι στρατιώτες έχουν ξαπλώσει στο γκαζόν του. Όπως γράφει ο φωτογράφος, οι γκρούμ του ξενοδοχείου προσέφεραν στους ταλαίπωρους στρατιώτες σάντουιτς οι οποίο τα έφαγαν με λαιμαργία, γιατί προφανώς κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την τροφοδοσία τους.

Από το LIFE είναι και οι επόμενες από το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας γιατί ο φωτογράφος κατάφερε τελικά, επειδή ήταν ξένος, να φτάσει εκεί και μπαίνοντας στο ξενοδοχείο είδε καλοκοσμικές γηραιές κυρίες να παίζουν στην βεράντα scrabble με τον φαντάρο φρουρό στον δρόμο μπροστά στο ξενοδοχείο.
Ο μόνος που έχει αψηφήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μιας και θα είχε βρεθεί εκεί από τα χαράματα, είναι ο κουλουροπώλης της φωτογραφίας που μάλλον θα ξεπούλησε το εμπόρευμα του στους πεινασμένους φαντάρους!

Όπως είναι εμφανές από τις παραπάνω φωτογραφίες η Βουλή, αλλά και η πλατεία Συντάγματος, ήταν περικυκλωμένες από όλες τις πλευρές τους με τα τανκ του Πατακού.

Βέβαια τανκ βρίσκονται και σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας και σε νευραλγικά σημεία της όπως είναι και η πλατεία Ομονοίας.
Στις φωτογραφίες φαίνεται η τότε διαμόρφωση της πλατείας με το σιντριβάνι της που το αποκαλούσαν περιπαικτικά "το λοξό της Ομόνοιας" (σχετικά στο ΟΜΟΝΟΙΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΠΛΑΤΕΙΑ)

Η οδός Πειραιώς είναι αποκλεισμένη στο ύψος της Σωκράτους έξω από την Πολυκλινική Αθηνών, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, που αν δεν κάνω λάθος, έχουν τραβηχτεί από τα γραφεία της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, που ήσαν σε αυτόν τον δρόμο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε προλάβει να γράψει σε ένα μονόστηλο ότι ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ, αλλά τοσο αυτή όσο και οι άλλες εφημερίδες είχαν μεν τυπωθεί αλλά δε δεν κυκλοφορήσαν ποτέ λόγω του στρατιωτικού νόμου.


Και για να κάνουμε μια σύνδεση με το σήμερα!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Top