Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

CRASH TEST - ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: Που θα βρεις τους καλύτερους στην Αθήνα;;; Φάγαμε & συγκρίνουμε...

23 Δεκεμβρίου 2013
CRASH TEST - ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: Που θα βρεις τους καλύτερους στην Αθήνα;;; Φάγαμε & συγκρίνουμε...

Οι «χιονισμένες» μπουκιές των Χριστουγέννων

Οι αθεράπευτοι λάτρεις του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου διδύμου «κουραμπιές-μελομακάρονο», μπορεί να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα όταν αναφέρονται σε αυτά κατεξοχήν παραδοσιακά γλυκίσματα. Τελικά σε αυτή τη... μάχη δεν ξέρω ποιος βγήκε νικητής. Πέρα όμως από το αιώνιο αυτό δίλημμα, από το αρεστό ή μη αρεστό, η ερμηνεία είναι πιο απλή. Όποιος προτιμά το τραγανό στοιχείο στρέφεται ασυζητητί στον κουραμπιέ. Η τραγανή υφή του, το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, το αμύγδαλο που ενίοτε περιέχει και η ζάχαρη άχνη με την οποία αφειδώς πασπαλίζεται, τους καθιστούν must have για το εορταστικό τρατάρισμα. Η ονομασία του; Προήλθε από την τουρκική λέξη «kurabiye», αλλά έχει αραβική ρίζα, ενώ υπάρχει και ο αζέρικος «ghorabiye». Εμείς ανακαλύψαμε 5 από τους καλύτερους κουραμπιέδες και τους παρουσιάζουμε.

Ρεπορτάζ_Γιώργος Λ. Παπαχατζής

Πού: Κωνσταντινίδης (Βουλιαγμένης 534, Άλιμος, τηλ. 210 9942690)
Τι: Κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρου
Γιατί ξεχωρίζουν: Οπτικά με προδιαθέτουν να τους δοκιμάσω. Ευπαρουσίαστοι σε σχήμα και πληθωρικοί σε μέγεθος. Με την πρώτη δαγκωνιά τα δόντια μου μπαίνουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα ζάχαρης άχνης, ενώ την πλούσια γλυκιά γεύση την εμπλουτίζει μια πολύ διακριτική αίσθηση βουτύρου. Τα κομμάτια των αμυγδάλων ίσα που δίνουν ένα έξτρα ενδιαφέρον στη γεύση. Η δε μπσικοτένια υφή τους είναι ξεχωριστή και τους προσδίδει μια λαχταριστή τραγανή γεύση. Αυτοί οι κουραμπιέδες κυκλοφορούν και σε στρογγυλό σχήμα. Η γεύση όμως δεν αλλάζει, είναι εξίσου λαχταριστή.
Τιμή: €16,50/κιλό


Πού: Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637)
Τι: Κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρντισμένα κομμάτια αμυγδάλου
Γιατί ξεχωρίζουν: Μια μικρή μπουκιά που η γεύση της ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς ισούται με μια βόμβα γεύσης που σκάει στον ουρανίσκο. Φίνα γεύση χωριάτικου αγελαδινού που σου μαρτυρά την άριστη ποιότητά του, ενώ τα χοντρά κομμάτια του καβουρντισμένου αμυγδάλου τους χαρίζουν έντονο γευστικό χαρακτήρα με παραδοσιακό ύφος. Επίσης, η αναλογία της ζάχαρης άχνης είναι πολύ σωστή, καθώς τους προσδίδει όση ακριβώς γλύκα χρειάζεται, ώστε να μη λιγώνουν τον εκάστοτε γευσιγνώστη τους!
Τιμή: €13/κιλό


Πού: Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092)
Τι: Κουραμπιέδες με χειροποίητο φρέσκο βούτυρο
Γιατί ξεχωρίζουν: Με την πρώτη ματιά, με την πρώτη μυρωδιά, με την πρώτη δαγκωνιά, αυτό που διαπιστώνεις ευθύς αμέσως είναι ότι εδώ ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το φρέσκο βούτυρο. Γνώριζα έτσι κι αλλιώς ότι η οικογένεια Ασημακόπουλου παρασκευάζει δικό της βούτυρο αλλά και να μην το ξέρεις είναι άμεσα αντιληπτό στην πλούσια γεύση του που ως διά μαγείας δεν τους βαραίνει αλλά τους προσδίδει μια εκλεπτυσμένη γεύση. Ομολογουμένως, θα προτιμούσα μεγαλύτερη ποσότητα αμυγδάλου, αφού είναι ελάχιστη η προσθήκη του, αλλά περί ορέξεως... κουραμπιές!
Τιμή: €18/κιλό


Πού: Fotis (Ελ. Βενιζέλου 74, Ν.Ιωνία, τηλ. 210 2719847)
Τι: Κουραμπιέδες με ολόκληρα αμύγδαλα
Γιατί ξεχωρίζουν: Σπεύδω να τους δοκιμάσω αν και το πλακουτσωτό σχήμα τους με προϊδεάζει ότι κάτι κρύβουν μέσα τους. Λίγα δευτερόλεπτα μετά νιώθω ολόκληρα καβουρντισμένα αμύγδαλα να μπλέκονται με τα θρύμματα από την εύθρυπτη ζύμη του εν λόγω κουραμπιέ φέρνοντας ταυτόχρονα μια βουτυρένια «επέλαση» στον ουρανίσκο μου. Εύγε μονολογώ, εύγε... Αυτοί οι κουραμπιέδες σου θυμίζουν σπιτίσια ζαχαροπλαστική. Από το ανεπιτήδευτο σχήμα τους μέχρι τη γεύση τους και τη διακριτική τους γλύκα, δεν έχω παρά να υποκλιθώ στη νοστιμιά τους.
Τιμή: €10/κιλό


Πού: Φλέιβορ (Λεωφ. Παπάγου 148, Ζωγράφου, τηλ. 210 7795869)
Τι: Μικροί σφαιρικοί κουραμπιέδες
Γιατί ξεχωρίζουν: Αν ψάχνατε καιρό κουραμπιέδες με ατόφια παραδοσιακή γεύση αγελαδινού βουτύρου τότε θα τους ανακαλύψετε σε αυτές τις μπουκιές. Ένα σύννεφο ζάχαρης άχνης τους σκεπάζει κρύβοντας καλά την ελαφρώς τραγανή ζύμη τους. Ολόκληρα κομμάτια καβουρντισμένου αμυγδάλου κρύβονται στο εσωτερικό τους και αναδεικνύουν την ελαφρώς τραγανή υφή τους. Επίσης διαθέτουν σωστή αναλογία ζάχαρης, έτσι ώστε να μη σε λιγώνουν και να σε βάζουν αναπόφευκτα σε πειρασμό να γευτείς ακόμα έναν.
Τιμή: €12/κιλό

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ζαχαροπλαστεία

Ροή ειδήσεων

Share