Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θησαυροί στις στοές της Αθήνας: Τα 10 καλύτερα ουζερί, καφενεία και ταβέρνες! (Photos)

30 Μαρτίου 2017 13:34
Θησαυροί στις στοές της Αθήνας: Τα 10 καλύτερα ουζερί, καφενεία και ταβέρνες! (Photos)

Οσο κι αν νομίζει κανείς πως ξέρει την Αθήνα κάνει λάθος. Κάθε φορά που την περπατά κανείς, ακόμη και αν το έχει κάνει πάμπολλες φορές, πάλι κάτι νέο θα ανακαλύψει. Σε κάποια γωνία που δεν είχε προσέξει, σε ένα στενάκι, λίγο πιο παράμερα. Κάθε φορά που γυρνά από τη βόλτα του θα έχει να μιλά για το νέο μαγαζί που ανακάλυψε και θα μπορούσε να γίνει στέκι του. Πέρα, όμως, από τα μαγαζιά γωνία, ή έστω αυτά που είναι κρυμμένα στα σοκάκια υπάρχουν και άλλα, πραγματικοί θησαυροί στις πάμπολλες στοές που υπάρχουν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά.

Παραδοσιακό ουζερί, Λυκούργου 16

Γνωστό ως το ουζερί του Χάρη (γράφει το όνομα του ιδιοκτήτη στην φωτεινή ταμπέλα με μαύρο μαρκαδόρο!), βρίσκεται εντός της στοάς από το 1962. Οικογενειακή επιχείρηση, αφού πρώτα το δούλευε ο πατέρας του ως ψητοπωλείο, προσφέρει από νωρίς το πρωί θαλασσινούς μεζέδες. Αν δεν έχεις το χρόνο να καθίσεις να τους απολαύσεις, ψήνει και καφέ, αν και η σχάρα που έχει απ’ έξω και τα νησιώτικα μπλε του τραπέζια μάλλον θα σε καθυστερήσουν από την δουλειά που τρέχεις να προλάβεις.

Άσυλο, Θεμιστοκλέους 4

Γνωστό σε όσους συχνάζουν στα Εξάρχεια και στους σπουδαστές του Καποδιστριακού, που περιμένουν σε εγγραφές και ορκωμοσίες να λάβουν τα απαραίτητα χαρτιά στην γραμματεία που βρίσκεται δίπλα από το καφέ. Παρότι ο Γιώργος διαχειρίζεται το μαγαζί από το 2009, έχει διατηρήσει το όνομα που του είχε δώσει η προηγούμενη ιδιοκτήτρια, επειδή νιώθει και ο ίδιος πως εκεί είναι το άσυλό του. Με δελεαστικές τιμές που ξεκινούν από 80 λεπτά που κοστίζει ο νες, μαζί με το καφεδάκι σου τσιμπάς και μια σφολιάτα, ή κάθεσαι στα τραπεζάκια χαζεύοντας φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, πίνοντας ρακόμελο και τρώγοντας ποικιλίες μέχρι τις 8 το βράδυ που κατεβάζει ρολά.

Υποβρύχιο, Αιόλου 102

Ένα εστιατόριο με βαλκανική κουζίνα, προμηθεύει μετά τη μία το μεσημέρι τα γύρω γραφεία με μαγειρευτά σερβιρισμένα σε πορσελάνη, όπως ακριβώς θα τα σέρβιραν αν κάποιος επιλέξει να φάει σε αυτή την υπόγεια στοά της Ομόνοιας. Στόχος του Milen είναι να διατηρήσει τις τιμές του όσο πιο χαμηλά γίνεται, χωρίς όμως να μειώσει την ποιότητα των φαγητών που προσφέρει.

Αρά…ζω, Χαριλάου Τρικούπη 16

Βρίσκεται στον δρόμο που χορταίνει το μάτι σου από βιτρίνες με παπούτσια. Το όνομα του και μόνο σε προδιαθέτει για ατέλειωτο άραγμα, σε αυτό το μαγαζί που θυμίζει καφενείο βγαλμένο από μια άλλη δεκαετία. Παλιές μεταλλικές καρέκλες, καδράκια στους τοίχους και ένα ξύλινος καλόγερος σου κάνουν παρέα όταν απολαμβάνεις τα ρεβίθια, το κεμπάμπ και το ψητό μοσχάρι που αναγράφονται στον κατάλογο/ μαυροπίνακα μπροστά από την μικρή του μπάρα.

Κύθηρα, Κολοκοτρώνη 29

Δεν θα χρειαστεί να πάρεις το πλοίο της γραμμής γιατί θα τα βρεις στην στοά Τοσίτσα. Μπαίνοντας θα δεις έναν ζεστό χώρο και μια μαρμάρινη σκάλα να οδηγεί στα πάνω γραφεία, που τη δεκαετία του ’40 φημολογείται πως λειτουργούσαν ως κοινόβια στα οποία διέμεναν μοδίστρες, προκείμενου να βρίσκονται κοντά στα καταστήματα με υφάσματα που επιβιώνουν ακόμη στην περιοχή. Αυτές οι ιστορίες όμως ανήκουν στο παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί με καφέ και φτηνούς μεζέδες που παραγγέλνουν οι πελάτες, χαζεύοντας την κίνηση και την περαντζάδα της οδού Κολοκοτρώνη.

Κυλικείο, Μέγαρο Θεμιστοκλέους, Θεμιστοκλέους 1

Ο Γιάννης διατηρεί αυτό το μικρό κυλικείο στον ημιώροφο του μεγάρου και για να το ανακαλύψεις πρέπει ή να δουλεύεις κάπου κοντά ή να παρατηρήσεις την ξύλινη ταμπέλα πίσω από τη τζαμαρία που σε παραπέμπει να ανέβεις την σκάλα του κτηρίου για να δεις τι παίζει (το ασανσέρ σταματάει στον πρώτο όροφο, οπότε δεν θα σου φανεί χρήσιμο). Στα δεκάπεντε χρόνια λειτουργίας του προσφέρει ένα φαγητό ημέρας και ένα γλυκό, συνήθως είναι η καρυδόπιτα φτιαγμένη από τα χεράκια του ιδιοκτήτη.

Κυλι…οικείων γεύσεις, Καραγιώργη Σερβίας 10

Ένα χαρτόνι έξω από την στοά υπόσχεται τσίπουρο και μεζέ στα 3.80 ” φθηνά και προσεγμένα”, από τον Στέλιο που ξεκινάει να σερβίρει καφέ από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ένω παράλληλα σερβίρει τοστ, ομελέτες και σαλάτες στα άπειρα γραφεία που υπάρχουν τριγύρω καθώς και στο γειτονικό Υπουργείο Οικονομικών. Αν καθίσεις εκεί, θα σου προτείνει να δοκιμάσεις τις κολοκυθοκροκέτες, τις τυροκροκέτες και το σαγανάκι του.

Ηome Kitchen, Πανεπιστημίου 64

Με σήμα του μία κορώνα, η βασίλισσα της κουζίνας του, Άννα, δηλώνει ερωτευμένη με την Ομόνοια και τον χώρο στον οποίο άνοιξε το εστιατόριο της πριν από έναν χρόνο. Με μοντέρνα διακόσμηση και πολλά χάρτινα φωτιστικά στο ταβάνι, το μαγαζί που διαφημίζει ότι θα δοκιμάσεις φαγητά μαγειρεμένα με αγάπη προσφέρει burgers, μακαρόνια και σαλάτες σε έναν χώρο που πριν ήταν ένα τυπικό κυλικείο πολυκατοικίας του κέντρου.

Ουζερί η Στοά, Θεμιστοκλέους 11

Μία στοά που είναι κλεισμένη με μία γυάλινη πόρτα από το ’90 και μετά, είναι μονίμως κατάμεστη από κόσμο που απολαμβάνει τα θαλασσινά και τους κρεατομεζέδες στο ουζερί που βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και εφτά δεκαετίες. Ο Διονύσης λέει πως μαγειρεύουν οτιδήποτε μπορεί να συνοδεύσει ένα καραφάκι ούζο, με σπεσιαλιτέ το μανιάτικο παστό τους.

Janeiro, Λυκούργου 10

Στο σημείο που στεγαζόταν εως το 2010 το Ειρηνοδικείο, πλέον η ατμόσφαιρα της σκοτεινής αλλά διαχρονικά όμορφης στοάς αποπνέει εγκατάλειψη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ένα ασπρόμαυρο καφέ – μπαρ δίνει με την ύπαρξη του το δικό του cult ύφος. Οι φίλοι και οι γνωστοί του Διονύση πίνουν πλέον εκεί τα ποτά τους υπό το πράσινο νέον φως εντός του μαγαζιού που πέφτει πάνω σε μία προτομή αγνώστου προσώπου, ενώ ηχούν στο youtube ποπ ανατολίτικα τραγούδια.

 

Ροή ειδήσεων

Share