Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Για να ξέρετε που πάτε και τι... τρώτε! 25 νησιά, 40 ταβερνάκια, 100 ιδιαίτερες γεύσεις!

27 Ιουλίου 2017 13:50
Για να ξέρετε που πάτε και τι... τρώτε! 25 νησιά, 40 ταβερνάκια, 100 ιδιαίτερες γεύσεις!

Ο κόσμος ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα ταβερνάκια στα νησιά της χώρας, ετοιμάζονται να δώσουν και φέτος εξετάσεις στο κοινό τους. Διαλέξαμε 40 ταβερνάκια από 25 νησιά που προτείνουν πάνω από 100 ιδιαίτερες γεύσεις. Οι επιλογές προφανώς δεν συμπεριελάμβαναν τις βεντέτες και τους πρωταγωνιστές κάθε τουριστικού προορισμού. Αυτοί δεν έχουν τόσο την ανάγκη της προβολής γιατί έχουν το κοινό τους αλλά και τους υποστηρικτές τους στα ΜΜΕ. Επιλέξαμε ταβερνάκια ταπεινά, οικογενειακά, αυτά που χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες τιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Θεωρούμε ότι αξίζει να τα γνωρίσετε. Καλό σας ταξίδι και καλές γαστρονομικές απολαύσεις . Και κάτι ακόμα. Μην εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας για το service. Ξαφνικά τον Αύγουστο πενταπλασίαζεται η ζήτηση, κι αν από πλευράς παραγωγής εδεσμάτων αυτό μπορεί να καλυφθεί, η εξυπηρέτηση είναι πιο δύσκολο και μπορεί να χωλαίνει.

Δείχτε κατανόηση και βέβαια όπως μου είπε και ένας υπέροχος Κρητικός… «Slow food δεν θέλατε»…

Ταβέρνα-Ουζερί η Γαλήνη στην Αστυπαλιά

Ουζερί - Ταβέρνα Γαλήνη - Αστυπάλαια - Greek Gastronomy Guide

Πάνω στη προκυμαία στο Βαθύ – στο καλύτερο απάγκιο της Αστυπαλιάς -, βρίσκεται ένα μοναχικό κτίσμα, η ταβέρνα Γαλήνη. Ένα παραμυθένιο κτίσμα βαμένο στα λουλακιά και στα λευκά με μια στεγασμένη μακρόστενη ταράτσα, αντίκρυ στο γαλάζιο της πάντα ήρεμης λιμνοθάλασσας. Κάποιες γλάστρες με βασιλικά και με λουλούδια σπάνε την απόλυτη αίσθηση του λοιπού πετρώδους τοπίου. Η κυρά Σταυρούλα με ένα αρχοντικό πρόσωπο, παλεύει μόνη της να τα φέρει βόλτα και ο Λευτέρης, ένας Καλύμνιος ψαράς την εφοδιάζει καθημερινά με φρέσκα ψάρια. Σπεσιαλιτέ της η σουπιά με το μελάνι και το χταπόδι στιφάδο. Οι ρυθμοί είναι αργόσυρτοι, ίσως το ίδιο και το service, όταν έχει πολύ κόσμο τον Αυγουστο. Για όσους όμως ενταχθούν στο κλίμα αυτού του γαλήνιου παράδεισο, το μόνο που θα τους νοιάξει θα είναι η ταχύτητα.

Η ταβέρνα Λίντα στην Αστυπαλιά

Η ταβέρνα Λίντα στα Καμινάκια της Αστυπαλιάς βρίσκεται πάνω σε μια μαγευτική αμμουδιά, σ’ έναν όρμο περιτριγυρισμένο από άγρια βράχια και απότομους λόφους γεμάτους φρύγανα. Ένα τεράστιο περιβόλι με ζαρζαβατικά που ποτίζεται από ένα μεγάλο πηγάδι, ένα περιφραγμένο κτήμα εκατοντάδων στρεμμάτων με 1000 αιγοπρόβατα, ένα παραδοσιακό τυροκομείο, ένα τρεχαντήρι ψαρέματος, ένας ξυλόφουρνος για μαγείρεμα πλαισιώνουν το σκηνικό όπου τρεις προκομένοι ανθρώποι ο Τάσος, η Λίντα και ο Κώστας (ο γιος τους) ζουν και δημιουργούν. Στη δροσερή αυλή η Λίντα μεταξύ άλλων σερβίρει «κιτιστά» γιαπράκια (ντολμαδάκια με ρύζι και κρέας ψιλοκομμένο με μαχαίρι), πολλά μαγειρευτά με κατσίκι, συκωταριά στιφάδο, ψαρόσουπες, αγριοκάτσικο στα κάρβουνα, λαμπριάτη (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια στον ξυλόφουρνο) και σκάρο πλακί(κλασική αστυπαλιώτικη συνταγή).

Το παραδοσιακό καφενείο «Στον Πύργο» στην Αμοργό

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το παραδοσιακό καφενείο μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» – δίπλα στο μοναδικό αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια – φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγαλύτερης κόρης τους Βαγγελίτσας, που σπούδασε μαγειρική και από μικρή κολύμπησε στα βαθειά. Στην πορεία το καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά έγινε από τα πιό δημοφιλή στεκια του νησιού. Ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) τα λεγόμενα γιαπράκια, οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες που φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα – τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο), το κατσικάκι λαδορίγανη και βέβαια η ομελέτα καβουρμά – αμοργιανή τηγανιά με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά – ένα ιδιαίτερο αμοργιανό έδεσμα.

Η ταβέρνα Νίκος στην Λαγκάδα της Αμοργού

Ταβέρνα Νίκος - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα του Νίκου Βασσάλου στην Λαγκάδα λειτουργεί από γενιά σε γενιά από το 1950. Καθημερινά σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, αμοργιανή φάβα, κόκορα ελεύθερης βοσκής, κατσίκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα, μελιτζάνες φούρνου, ξεροτήγανα και άλλα χειροποίητα γλυκά που γίνονται καθημερινά από την Ιωάννα, συνοδευόμενα βέβαια από ρακόμελο και ψημένη ρακή. Η ταβέρνα έχει εντυπωσιακή θέα στη Λαγκάδα και λειτουργεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι.

Παραδοσιακό εστιατόριο ο Νώντας στην Αίγινα

Ψαροταβέρνα Νώντας - Πέρδικα, Αίγινα - Greek Gastronomy Guide

Το παραδοσιακό εστιατόριο του Νώντα βρίσκεται στην Πέρδικα της Αίγινας πάνω στη θάλασσα. Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από το 1936 από τον παπού Κυριάκο Μαρτή, το 1960 την παραλαμβάνει ο γιος του Νώντας σε ηλικία μόλις 18 ετών παλικαράκι και το 2006 το ανέλαβε η κόρη του η Σωζία, που είναι αυτή που έδωσε την σημερινή φρέσκια εικόνα. Πράγματι η βεράντα του “Νώντα” με το ξύλινο λουλακί πάτωμα, τις χωριάτικες καρέκλες με τα πολύχρωμα ναυτικά κορδόνια, τα λευκά τραπεζομάντηλα, και τις πολύχρωμες κορδέλες που κρέμονται από την οροφή δείχνει κάτι το ξεχωριστό. Εκτός από φρέσκο ψάρι, σερβίρονται ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίτες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού.

Tο οινομαγειρείο Μαρίτσα στη Σκύρο

Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα, Σκύρος

Το οινομαγειρείο-καφενείο «Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα», όπως είναι ο πλήρης τίτλος στην καλόγουστη πολύχρωμη πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος, θα το βρεις στη μέση του κεντρικού πεζόδρομου της Χώρας της Σκύρου. Εκεί, στο δρόμο για τη Μεγάλη Στράτα του χωριού, αν κάτσεις να πιείς τον καφέ σου ή να φας τους μεζέδες του, θα απολαύσεις όσο πουθενά αλλού τα δρώμενα των «κουδουνάτων». Στην κουζίνα του μαγειρεύει εδώ και χρόνια η κόρη του Μπάρμπα Γιάννη και της Μαρίτσας, η Άννα, με ζαρζαβατικά από μποστάνια σκυριανά και με κρέατα ντόπια. Είναι διάσημη για τα νόστιμα φαγητά της και την καταπληκτική στραπατσάδα της με αυγά από τις κοτούλες τους, αλλά και τα περίφημα τεροπτάρια (τραχανοπιτάκια γεμιστά με ρύζι, ντόπιο τραχανά και μυζήθρα), τη σκυριανή λαδόπιτά της (σπεσιαλιτέ της Σκύρου) φτιαγμένη από αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί. Φημίζεται επίσης και για τα λιμπιστικά κεφτεδάκια της με τον άφθονο δυόσμο και το χοντρομμένο κρεμμύδι. Η κυρά Αννα σε εκπλήσσει συνεχώς, τόσο με τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, με την γευστικότατη ομελέτα με τις ντόπιες πατάτες, την τηγανιά, το τηγανόψωμο, όσο και με την ντόπια φάβα, τον ντάκο και τις γαρίδες σαγανάκι.

Η Καβουρόπετρα στην Αίγινα

Ταβέρνα Καβουρόπετρα - Αίγινα - Greek Gastronomy Guide

Στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Αίγινας και τη Σουβάλα, στο ύψος του ταρσανά και μπροστά ακριβώς από ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο με λίγες ψαρόβαρκες βρίσκεται η ταβέρνα Καβουρόπετρα. Είναι ο χώρος όπου εδώ και λίγα χρόνια ένας νέος σεφ από σχολή, ο Παναγιώτης Μπέσης συνεχίζει μια πολυετή οικογενειακή παράδοση, βάζοντας την δικιά του σφραγίδα. Παρ’ όλο που η δύναμη της Καβουρόπετρας είναι το τηγάνι κι οι ασυναγώνιστες τηγανητές κατσούλες (το πλακουτσωτό κοκκινωπό ψάρι-καμάρι του νησιού που μοιάζει με γλώσσα) αλλά και το ψήσιμο ψαριών, καλαμαριών και χταποδιών στη σκάρα, η παρουσία του Παναγιώτη έδωσε μιά ανανεωμένη νότα στο μενού, όπου διακρίνει κανείς πολύ δυνατά πιάτα όπως το κουσκουσάκι με τις καραβίδες, οι εξόχως γεμιστές σαρδέλες και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Kαφενείο “Κύμα” στη Δονούσα

Καφενείο Κύμα στη Δονούσα - Greek Gastronomy Guide

Το καφενείο “Κύμα” δεσπόζει στο μικρό λιμανάκι της Δονούσας. Το “Κύμα” λειτουργεί από το 1948 και είναι το παλιότερο και το πιο δημοφιλές μαγαζί του νησιού. Το ‘Κύμα” είναι ταυτόχρονα καφενείο, ανοίγει από τις 7 το πρωί για να υποδεχθεί το πλοίο, όλη την ημέρα λειτουργεί ως μικρό σουπερμάρκετ, και το βράδυ σαν ταβέρνα που κλείνει αργά τη νύχτα. Μπορεί ο Νικήτας με τον γιο του Γιώργο να κάνουν τα κουμάντα, κεντρική προσωπικότητα του καφενέ όμως είναι η γυναίκα του, η Βαγγελιώ. Η Κυρά Βαγγελιώ με τα εκφραστικά μάτια και τις σταράτες κουβέντες, είναι απίκο από τα χαράματα για να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά της όπως παστίτσιο, αυτές οι πληθωρικές μερίδες της που τελειωμό δεν έχουν, κεφτέδες, ερίφι πατατάτο κι άλλα πολλά…

Η κυρά Ποθητή στην Σχοινούσα

Φάβα Σχοινούσας (κατσούνι) - Greek Gastronomy Guide

Στη Χώρα της Σχοινούσας, βρίσκεται η ταβέρνα της «κυρά-Ποθητής». Η κυρά Ποθητή δημιούργησε το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας, το 1992 πριν 25 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η Φιλίτσα – νύφη της κυρά Ποθητής – μαγειρεύει το καλοκαίρι στη Σχοινούσα, πιάτα που δεν βρίσκεις εύκολα στις Κυκλάδες – ακόμα και στα γκουρμεδιάρικα εστιατόρια! Η κυρά Ποθητή ασχολείται με τα γλυκά, την ψημένη ρακή, τα τυράκια, ενώ η Φιλιώ σερβίρει τάρτα από σχοινουσιώτικη φάβα, καραμελωμένο χταπόδι με ντόπια φάβα, τυροκουλούρα με ντόπια τυριά έως και ταρτάρ ντόπιου μοσχαριού ή ψαριού! Όχι παίζουμε!

Οινοπαντοπωλείο η Μέλισσα στο Πάνω Κουφονήσι

Οινοπαντοπωλείο Μέλισσα (του Μαύρου) - Κουφονήσια

Η Μέλισσα την δεκαετία του 1970 στο Πάνω Κουφονήσι ήταν ένα μαγαζί όπου τα έβρισκες όλα: είδη παντοπωλείου, πάγο που έφερνε ο Σκοπελίτης από την Νάξο, αλλά και ψωμί αφού ο κυρ-Αντώνης Μαύρος είχε τον μοναδικό φούρνο στο νησί. Εδώ έπινες ουζάκι με μεζέ, ή έτρωγες πίτες, μακαρόνια και ψαράκια της γυναίκας του κυρ-Αντώνη. Τώρα που «έφυγαν», τα κουμάντα στο μαγαζί τα κάνει ο Σταμάτης, ο γιός τους, το δε μαγαζί παραμένει όπως παλιά, μια σταθερή αξία, με μοναδική αλλαγή μια καλόγουστη πέργολα χρήσιμη για τη σκιά του καλοκαιριού. Από φαγητά ο Σταμάτης συνεχίζει να κάμει τις πεντανόστιμες πίτες της μάνας του (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πατατόπιτες, κολοκυθόπιτες), κατσικάκι κοκκινιστό, διάφορα μαγειρευτά και φυσικά ψαράκια.

Tαβέρνα Ω! Χαμός στη Μήλο

Ταβέρνα Ω! Χαμός - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Στην Παραλία του Παπακινού, στον Αδάμαντα βρίσκεται η πιό fun ταβέρνα της Μήλου, το «Ω! Χαμός». Το πιο δυνατό σημείο της ταβέρνας είναι το φαγητό. Υπέροχα μαγειρεμένα φαγητά, εξαιρετικές γεύσεις και πολύ χορταστικές μερίδες. Και το κυριότερο βέβαια, ότι τα κρέατα είναι δικά τους και όπως τα τυριά που προέρχονται από τα 300 περίπου αιγοπρόβατα που βόσκουν στην φάρμα τους. Από όλους τους μεζέδες ξεχωρίσαμε, το μανούρι σαγανάκι, το χοιρινό με το πετιμέζι, τα σκοτυροκολόκυθα, τα πιταράκια (πίτες στο τηγάνι με χόρτα του βουνού ή μανούρι), τους ψευτοκεφτέδες, το “σουρτούκικο” (ένα αρνάκι τυλιγμένο στην λαδόκολλα σιγοψημένο για ώρες), κόκκορας με χυλοπίτες, παϊδάκια πεντανίστιμα και για γλυκό μιά αξέχαστη πορτοκαλόπιτα.

Το μπακάλικο Γαλάνης στη Μήλο

Μεζεδοπωλείο "Μπακάλικον Γαλάνης" - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Το Μπακάλικο Γαλάνης είναι ένα από τα πιο αυθεντικα μεζεδοπωλεία του Αιγαίου! Βρίσκεται στον Τριοβασάλο έναν όμορφον οικισμό, ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα της Μήλου τον Αδάμαντα. Το «Μπακάλικο Γαλάνης» άνοιξε πρόσφατα και δίνει το δικό του στυλ και χρώμα στο χωριό. Μεζέδες, σπεσιαλιτέ και κλίμα παρεΐστικο, ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, με τη φροντίδα και την αισθητική του σήμερα. Μικρές πεντανόστιμες μεριδούλες για να μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα πιατάκια με ουζάκι και μπυρίτσα. Ωραία μεζεδάκια, κεφτεδάκια ψημένα στα κάρβουνα, αλλά και σαρδέλες, καλαμάρια και χταποδάκια. Καράβολοι, σαλιγκαράκια, σαλατούλες με κρίταμα και άλλα άγρια χόρτα, και νοστιμιές ότι προκύψει. Ο κόσμος νεανικός μακρυά τουριστική και φορκλόρ ατμόσφαιρά. Ένας όμορφος κόσμος!

Το καφενείο του Μπακόγια στη Μύκονο

Καφενείο του Μπακόγια - Γιαλός, Μύκονος

Το μοναδικό καφενείο που άντεξε στη θύελλα του εκμοντερνισμού που σάρωσε τον Γιαλό της Μυκόνου – ίσως γιατί δεν βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, αλλά σε μία υποχώρηση, αλλά και επειδή είναι μικρό – είναι το καφενείο του Μπακόγια. Το μοναδικό αυθεντικό καφενείο της Μυκόνου ανήκει στον Δημήτρη Μπακόγια από τα Τρίκαλα, που έφθασε μετανάστης στο νησί το 1970 για να δουλέψει στα μεταλλεία της Μυκομπάρ. Τέλος της δεκαετίας αναλαμβάνει το καφενείο και επί σαράντα περίπου χρόνια βαστά την τιμή του νησιού… Από το πρωί η Βασιλική η γυναίκα του Δημήτρη, στην κουζίνα, κοντά κι η κόρη της η Ασημίνα, κι η εγγονή της η Βάσω.

Το επαναλαμβάνω κουραστικά ότι ο Μπακόγιας είναι η αδυναμία μου. Εδώ θα βρείτε τα αυθεντικά μυκονιάτικα λουκάνικα, τις ομελέτες, τη μόστρα με την κοπανιστή, τη φρέσκια αθερίνα και τα καλαμαράκια εξόχως τηγανισμένα αλλά κυρίως τα μυκονιάτικα χαμόγελα που μοιράζει η οικογένεια.

Η ταβέρνα του Σπύρου και της Ματίνας στη Νάξο

Ταβέρνα της Ματίνας, Νάξος

Η Κόρωνος χειμώνα καλοκαίρι έχει μια όαση ζωής, γιατί στην καρδιά του χωριού, μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, πνιγμένη στα λουλούδια και στο πράσινο και δίπλα στην πέτρινη βρύση, βρίσκεται κρυμμένη η όμορφη ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου. Ο κυρ-Σταύρος καλλιεργεί στο μποστάνι του τα δικά του τα λαχανικά, έχει τα δικά του ζώα και βεβαίως τυροκομικά, όπως το ξινότυρο, το αρσενικό, το ανθότυρο και το κρασί από τις τοπικές ποικιλίες ποταμίσι και ροζακό. Τα φαγητά που φτιάχνει η Ματίνα είναι πολλά και λαχταριστά, μαγειρευτά (χοιρινό λεμονάτο, κατσίκι κοκκινιστό, μουσακά, λαδερά, κολοκυθάκια γεμιστά, κλπ) και το βράδυ ψήνουν και στη θράκα. Διάσημες οι τηγανητές πατάτες και υπέροχο το αρνί λεμονάτο με άνηθο. Οι πίτες πεντανόστιμες, οι ντόπιες – οι σεφουκλωτές – με σέσκουλα και μάραθο, και οι κολοκυθόπιτες με κολοκύθια, κρεμμυδάκι και μάραθο (ο μάραθος είναι ποτιστικός στο μποστάνι του κυρ-Σταύρου και βαστά όλο το χρόνο). Βέβαια η θεϊκή γεύση βρίσκεται στο επιδόρπιο, στο ταψί με το μιλφέιγ-εκδοχή Ματίνας.

Η ταβέρνα του Χάρη στις Εγγαρές Νάξου

ταβέρνα του Χάρη, Νάξος

Τα τελευταία χρόνια η φήμη του χωριού Εγγαρές ένισχύθηκε από την ταβέρνα του Χάρη! Μια οικογενειακή ταβέρνα στην είσοδο του χωριού δίπλα στο σχολείο, που για πολλούς, έχει την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα σε ολόκληρο το νησί. Με δικά τους τα κρεατικά (αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια κουνέλια, κοκκόρια) αλλά και τις τριακόσιες κότες που τους προσφέρουν πολλά αυγά η Ευγενία Αρσένη – η σύζυγος του Χάρη- δημιουργεί καταπληκτικά εδέσματα. Το πιο διάσημο είναι η ομελέτα με το λιγότερο δέκα αυγά αλανιάρας κότας, πατάτες ντόπιες και γραβιέρα Νάξου.

H ψαροταβέρνα Πριμασέρα στον Πόρο

Ψαροταβέρνα Primasera - Πούντα, Πόρος - Greek Gastronomy Guide

Η ψαροταβέρνα Πρίμα Σέρα βρίσκεται στη Πούντα, την πιο όμορφη ίσως περιοχή του καναλιού του Πόρου, που έχει κρατήσει, όσο είναι δυνατόν, αναλλοίωτα τα γραφικά στοιχεία της πόλης, τα νεοκλασσικά σπίτια, τα ψαροκάϊκα και τις βαρκούλες. Άψογος γνώστης των ψαριών και καλός μάγειρας ο Τάκης Παγώνης δεν συμβιβάζεται με το περιεχόμενο του πλούσιου μενού του μαγαζιού του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια υπέροχη κακαβιά από σκορπίνες και πετρόψαρα, άσπρη μακαρονάδα με μύδια ή την “καρμπονάρα” με καπνιστό σκουμπρί ή το ριζότο με μελάνι σουπιάς. Σπεσιαλιτέ του Τάκη είναι τα ωμά ψάρια! Δοκιμάσαμε το καρπάτσιο ξιφία, το καρπάτσιο τόνου, την ζαργάνα σασίμι, το σεβίτσε λούτσου και βεβαια την ρεγγοπατατοσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί, ξετρελαθήκαμε από τις γεύσεις αλλά και από την φιλική ατμόσφαιρα του μαγαζιού – ο Τάκης είναι ένας έξω καρδιά άνθρωπος – που συγκεντρώνει όμορφες παρέες καλοφαγάδων.

Ταβέρνα Παράδεισος στον Πόρο

Ταβέρνα Παράδεισος - Αντώνης Δρούγκας - Πόρος - Greek Gastronomy Guide

Ταξιδεύοντας βορείως του Πόρου προς στον Ναό του Ποσειδώνα, στην περιοχή Φούσα, και διασχίζοντας μιά δασώδη περιοχή, κατάφυτη με πεύκα, στο αριστερό σου χέρι ξαφνικά συναντάς μιά ημικυκλική ταμπέλα Restaurant Paradisos, πάνω από την είσοδο ενός χωματόδρομου. Στην μέση της αυλής η ταβέρνα Παράδεισος! Οι ταβερνιάρηδες, άνθρωποι απλοί, που σου προτείνουν τα φαγάκια τους. Λίγα πράγματα, αλλά όλα ένα κι ένα και φυσικά της περιοχής και των κήπων τους. Η μητέρα μια εξαιρετική μαγείρισσα, ο πατέρας στην ψησταριά και η κόρη τους σερβίρει. Καλομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, αγριοκούνελο, κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια, αρνιά και χοιρινά στη σούβλα, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, σουβλάκια, προβατίνα στα κάρβουνα.

Ταβέρνα Ρόζα στον Βουρβούλο Σαντορίνης

Ταβέρνα Ρόζα - Βουρβούλος, Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Στο ταπεινό χωριό του Boυρβούλου βρίσκεται μια από την πιό γνωστές – για τους “ψαγμένους” και τους ντόπιους – ταβέρνες της Σαντορίνης. Στην ταβέρνα Ρόζα κρύβονται οι θησαυροί της Σαντορίνης. Κατ’ αρχήν η κυρά Ρόζα στην κουζίνα και η κόρη της Μάρω στο σερβίρισμα έχουν τα πιό ζεστά χαμόγελα του νησιού και αξίζει και μόνο γι αυτό το λόγο να πας στον Βουρβούλο. Κατά δεύτερο λόγο ότι φας είναι της παραγωγής τους. Ο κυρ-Αντώνης Δαμίγος ο άντρας της Ρόζας, έχει μποστάνι, όπου καλλιεργεί τοματάκια, μελιτσάνες, φάβα, κατσούνια ενώ παράλληλα φτιάχνει το χλωρό, το ντόπιο τυρί και κρασί. Δεν φτάνουν αυτά αλλά είναι και ψαράς και κυνηγός. Αποτέλεσμα η ταβέρνα της Ρόζας να έχει του πουλιού το γάλα. Ξεκινώντας από τα κλασικά του νησιού, όπως τοματοκεφτέδες, φάβα, σαλάτα Σαντορινιά με καππαρόκουμπα (ξερή κάππαρη), μουσακά με λευκή μελιτζάνα, σκορδομακάρονα, στα σμυρνέικα σουτζουκάκια στο φούρνο και στα λαδερά της ημέρας. Το βαρύ πυροβολικό της Ρόζας είναι το κουνέλι στιφάδο ή κρασάτο, το αγριογούρουνο σαλμί και οι τσίχλες με πιλάφι ενώ δεν λείπουν και της ώρας σε κρεατικά και ψάρια.

Η Σκάλα στην Οία

Ταβέρνα Σκάλα στην Οία - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Σκάλα είναι μια ταβέρνα με ιστορία, με σταθερή γαστρονομική άποψη εδώ και τριάντα χρόνια, που τιμά τη γαστρονομία της Σαντορίνης. Δημιούργημα του Χρήστου Μαρκοζάνη και του Σταύρου Σιγάλα, δυό bon viveurs και αιώνιων εφήβων, η Σκάλα σε κερδίζει εκτός της ανυπέρβλητης θέας της, με τη φιλική και ανεπιτήδευτη εξυπηρέτηση και την εμμονή της στις στερεότυπες παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Εδώ πρωταγωνιστούν τα τοπικά προϊόντα, η φάβα, τα τοματάκια Σαντορίνης, το χλωρό κατσικίσιο τυρί, οι λευκές μελιτζάνες, η κάππαρη και τα καπαρόφυλλα σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους υψηλής ποιότητας. Από το μενού ξεχωρίσαμε το κλασικό σαντορινιό σφουγγάτο φούρνου με κολοκύθι και άνηθο, το χταπόδι μαγειρεμένο σε vinsanto, την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, τις σαρδέλες στο φούρνο με φρέσκια τομάτα και ρίγανη, τον φρέσκο μπακαλιάρο στο φούρνο με τομάτα και λαχανικά, το αρνί-κότσι-κλέφτικο τυλιγμένο σε λαδόκολλα με τομάτα, πιπεριά και φέτα και βέβαια τα ψαράκια της ημέρας, όταν και εφ’ όσον βρεθούν.

Μεζεδοπαντοπωλείο η Ειρήνη στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης - Φολέγανδρος - Greek Gastronomy Guide

Στην Άνω Μεριά, στην είσοδο του χωριού σ’ένα σημείο που στενεύει ο δρόμος και που μετά βία χωράει ένα αυτοκίνητο, βρίσκεται το καφενείο της κυρά Ειρήνης. Το βαστούσε από το 1952 ο πατέρας της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος του Ντζουάνη (συνηθισμένο όνομα στο νησί). Η κυρά Ειρήνη το παρέλαβε το 2001 όταν πέθανε ο πατέρας της. Το αυλιδάκι του καφενείου μετά βίας χωράει δυό τραπεζάκια και 5-6 καρέκλες, ο μέσα χώρος είναι ευρύχωρος. Σπεσιαλιτέ της, το κλασικό πιάτο της Φολεγάνδρου, τα ματσάτα. Καθε μέρα φτιάχνει φρέσκα ματσάτα, τα ζυμώνει και τα μαγειρεύει με κυνήγι, κόκορα, κουνέλι, κατσίκι ή χοίρο. Επίση αξίζει να δοκιμαστούν τα γεμιστά μελωμένα κρεμμύδια, ο πατσάς (όχι ο Θεσσαλονικιός πατσάς ποδαράκια, αλλά κάτι σαν μαγειρίτσα χωρίς ρύζι),τα διάφορα πιτάκια και στο τέλος το γιαούρτι με το γλυκό τριαντάφυλλο που είναι ένα ποίημα. Ίσως εδώ θα βρούμε το πιό αυθεντικό φαγητό της Φολεγάνδρου στο πιό αυθεντικό περιβάλλον.

Το Κρυφό Λιμάνι στην Ύδρα

Το Κρυφό Λιμάνι (Ο Καπετάν Ανδρέας) - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Κρυμμένο -κυριολεκτικά- σε ένα μικρό στενάκι, καμιά διακοσαριά μέτρα πίσω από την παραλία της Ύδρας, βρίσκεται το Κρυφό Λιμάνι, μια ταβέρνα που πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσει όποιος θέλει να λέγεται «ψαγμένος» όταν φεύγει από Ύδρα! Το Κρυφό Λιμάνι στεγάζεται σε ένα σπίτι με μια παραδοσιακή υδραίικη αυλή, με μια λεμονιά στη μέση να στέκει φουντωτή παρά τα 85 της χρόνια, γύρω τριγύρω πολύχρωμα λουλούδια και γεράνια και μια θεριεμένη κληματαριά με τα σταφύλια της τσαμπιά να κρέμονται από πάνω, μπερδεύοντας τους ξένους τουρίστες που τα νομίζουν ψεύτικο ντεκόρ! Νόστιμο φρέσκο ψάρι, ψητά της ώρας, καλά μεζεδάκια, όλα φτιαγμένα με μεράκι, μαγειρευτά με αυθεντικές σπιτικές συνταγές, ντόπιο καλαμάρι – πεντανόστιμο -, σε συνδυασμό με τη ζεστή και ανεπιτήδευτα φιλική εξυπηρέτηση, το καθιστούν αναμφίβολη επιλογή απόλαυσης.

Ταβέρνα «στου Πασχαλιά» στην Ικαριά

Ικαριώτικο Σουφικό - Ικαρία - Greek Gastronomy Guide

Το καφενείο-ταβέρνα «στου Πασχαλιά» του Ζαχαρία Πέδου μάς προτάθηκε από τους περισσότερους ψαγμένους φίλους. Λειτουργεί από το 1910 και βρίσκεται στο χωριό Κάμπος, ένα σπάνιο χωριό στην Ικαριά που έχει κάμπο! Το μαγαζί – φωλιασμένο στην παχιά σκιά μιας κληματαριάς με μια καταπληκτική θέα στα μποστάνια και στα βουνά- χωρίζεται με το μπαλκονάκι του από τη δημοσιά που ευτυχώς δεν είναι πολυσύχναστη. Κουμάντο κάνει ο Ζαχαρίας που, αφού έλειψε κάμποσα χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε στα πατρογονικά του για να ηρεμήσει: Δεν θέλουμε να μαγειρεύουμε με ξενικά προϊόντα. Τα μαγειρέματά μας είναι το κατσικάκι και τα ζαρζαβατικά. Σπεσιαλιτέ μας το ικαριώτικο σοφικό, η μαεργιά, αν βρούμε ψαράκια αλλά και γεμιστά με τα ζαρζαβατικά μας».

Ψαροβέρνα Λάμπη στην Πάτμο

Ψαροταβέρνα Λάμπη - Πάτμος - Greek Gastronomy Guide

Η παραλία Λάμπη βρίσκεται στο βορειότερο μέρος της Πάτμου και απέχει 9,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού. Ο δρόμος είναι πολύ καλός και σε ένα τετάρτο περίπου από τη Σκάλα φθάνει κανείς σ’ έναν κλειστό κόλπο και σε μιά παραλία που είναι πασίγνωστη για τα πανέμορφα και πολύχρωμα βότσαλα με σχήματα που παραπέμπουν σε πίνακες των εξπρεσιονιστών των αρχών του 20ου αιώνα. Στον απόμερο αυτό τόπο βρίσκεται η ταβέρνα της Λάμπης. Την επισκέφτηκα πρώτη φορά περίπου την δεκαετία του 1970. Σαράντα χρόνια δεν είχε αλλάξει σχεδόν τίποτα. Ίδια ηρεμία, ο περίγυρος αλώβητος από οικοδομική δραστηριότητα, τα ίδια μποστάνια, το εμβληματικό κτιστό τραπέζι πάνω στην ακρογιαλιά, μόνο που οι μεγαλύτερες πολύχρωμες πέτρες είχαν εξαφανισθεί.

Όσον αφορά τώρα την ψαροταβέρνα υπήρχαν ευχάριστες εξελίξεις. Το μενού πολύ πιό πλούσιο, εκτός από τις σαλάτες με βραστά λαχανικά από το δικό τους μποστάνι και τα σχετικά πρώτα, υπήρχαν αστακοί και ψάρια. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος το σαγανάκι φλαμπέ με βερμούτ που το προετοιμάζει προσωπικά η κυρά Καίτη.

Καφέ-εστιατόριο Μπαλκόνι στην Πάτμο

Εστιατόριο Μπαλκόνι - Πάτμος - Greek Gastronomy Guide

Το καφέ-εστιτόριο Μπαλκόνι βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας της Πάτμου, λίγα μέτρα μετά την πιάτσα των ταξί, εκεί που αρχίζει η ανηφόρα για να εισχωρήσει κανείς στον ιστορικό οικισμό. Κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Καστρομονάστηρου του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1795, που από τις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξενούσε το ιστορικό καφενείο της χώρας. Το Μπαλκόνι αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτμο γιατί είναι πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους επισκέπτες της Πάτμου. Η κουζίνα του έντιμη, η κλασσική ελληνική, με σπουδαίο μουσακά, γίγαντες, κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό και λεμονάτο, κάποιες σαλάτες της εποχής, όπως μιά με σπανάκι, μάραθο, κρεμμυδάκι και φέτα που είναι πραγματικά εξαίρετη. Αν χρειαστεί κάτι πιό εντυπωσιακό (αστακούς-ψάρια) για πελάτες που το έχουν ζητήσει εκ των προτέρων ο Jimmy δεν θα κολώσει.

Ουζερί Μενέλαος στη Λήμνο

Το Διαπόρι αποτελεί το επίνειο των Τσιμανδρίων και είναι ο ισθμός των 300 μέτρων γης που ενώνει τη χερσόνησο του Φακού με την υπόλοιπη Λήμνο. Εδώ βρίκεται, σε λίγα μέτρα από την παραλία, και το πασίγνωστο ουζερί του Μενέλαου. Αν δοκίμαζε κανείς να το περιγράψει με μια κουβέντα, θα έλεγε: Eλλάδα, δεκαετία του ‘60. Το ουζερί είναι στεγασμένο σ’ ένα χαμηλό και ταπεινό μακρόστενο κτίσμα παράλληλο με την θάλασσα. Η αυλή του ορίζεται από δυό σειρές δέντρων, η πρώτη από ακακίες και οι δεύτερη από μουριές. Μακριά από τις τυπικές ευγένειες η εξυπηρέτησή τους είναι ζεστή και φιλόξενη. Ο Σταύρος κοινωνικότατος μάς περιγράφει τα πιάτα ημέρας: «φασολάκια μαυρομάτικα, σαρδέλες ψητές, φάβα παντρεμμένη, σαγανάκι με το δικό τους μελίχλωρο τυρί, φλωμάρια με τριμμένο τυρί, κολοκυθάκια από το μποστάνι, σουπιές μαγειρευτές και ψαράκι ό,τι μάς φέρνουν οι βάρκες κάθε μέρα».

Καφενείον «Ο Ερμής» – Μυτιλήνη

Εστιατόριο Ερμής στη Μυτιλήνη

Στο τέλος της οδού Ερμού βρίσκεται το Καφεμεζεδοπωλείο Ερμής ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία του νησιού. Το 1997 το καφενείο το παρέλαβε η Κυβέλη από τον πατέρα της, που το είχε νοικιάσει εν τω μεταξύ για λίγο καιρό. Το βρήκε σε κακό χάλι, και το ανακαίνισε όσο πιο πιστά μπορούσε. Το σημερινό “καφεμεζεδοπωλείο Ερμής” προσφέρει όπως πάντα τους πρωινούς καφέδες, έχει όμως εξελιχθεί σ’ένα εξαίρετο μεζεδοπωλείο-εστιατόριο, για μεσημεριανό αλλά και για βραδινό φαγάκι. Οι μεζέδες πολλοί, αλίπαστα, θαλασσινά, μαγειρευτά και οι προτιμήσεις μου τα κολοκυθολούλουδα, το σφουγγάτο και η σπλήνα κρασάτη. Η ατμόσφαιρα του μαγαζιού είναι μοναδική και σε πάει χρόνια πίσω, καθώς η επίπλωση, η διακόσμηση, οι καθρέπτες, τα κάδρα είναι όλα εποχής, και εξαιρετικού πραγματικά γούστου. Δεν είναι τυχαίο ότι το “καφενείο-εστιατόριο” Ερμής είναι ο πρώτος γαστρονομικός σταθμός όσων επισκέπτονται τη Μυτιλήνη. Και η Κυβέλη τους αποζημιώνει με το παραπάνω.

Ουζάδικο-ταβέρνα του Μπαμπούκου – Μόλυβος

Ουζάδικο του Μπαμπούκου Μόλυβος Λέσβος

Ουζάδικο του Μπαμπούκου Μόλυβος Λέσβος

Εκεί στα ψαροκάικα και το πολυφωτογραφημένο λιμάνι, με φόντο το Κάστρο, ανάμεσα σ’ άλλες ταβέρνες, βρίσκεται το ουζάδικο του Μπαμπούκου, το στέκι των καλοφαγάδων. Εδώ θα βρείτε πλήθος ουζομεζέδων (κτένια, φούσκες, λακέρδες), φρέσκα λεσβιακά κρέατα, σπιτικά φαγητά, μακαρονάδες, σούπες, κακαβιά και συνήθως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Η μεγάλη αξία του μαγαζιού είναι ότι είναι ανοικτό μεσημέρι-βράδυ, όλο το χρόνο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα καλοκαιρινά θέρετρα τον χειμώνα ερημώνουν και πολύ δύσκολα βρίσκεις κάπου να φας. Το καλοκαίρι η ζωή είναι υπαίθριος και τα τραπέζια κάτω από ομπρέλες είναι στρωμένα στην προκυμαία, δίπλα στα καΐκια που φέρνουν τα ψάρια. Τον χειμώνα, στον κλειστό χώρο, καθισμένος στη ζεστασιά βλέπεις στους τοίχους να ζωντανεύει η ιστορία του Μόλυβου μέσα από φωτογραφίες προσώπων και στιγμιότυπων περασμένων χρόνων.

Κτήμα Βιόπορος – Λίμνη Κορισσίων Κέρκυρα

Αγρόκτημα Βιόπορος Κέρκυρα

Στη νότια Κέρκυρα, στο δρόμο προς τη Λευκίμη, μετά τα Βραγκανιώτικα, εάν στρίψεις σε ένα σημείο δεξιά, στην πινακίδα που γράφει ΒIOPOROS-Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα, θα βρεθείς σε ένα μέρος μαγικό. Μπροστά σου, η πανέμορφη λίμνη Κορισσίων, μια θέα μαγευτική, γύρω σου ο λόφος γεμάτος δέντρα, περιποιημένους λαχανόκηπους, μελίσσια και γάτες να λιάζονται νωχελικά στον ήλιο. Ο Βιότοπος έχει ένα εστιατόριο, στο οποίο η Αγαθή «σκίζει», το πρωινό της είναι πλούσιο, με βιολογικά προϊόντα, ελιές, χυμούς, μαρμελάδες, αυγουλάκια από τις 50 κότες της, μέλι από τις κυψέλες του γιού της Γενναίου, ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια της ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και με πίτες, παστέλια και ανάλογα την εποχή φρούτα και λαχανικά. Η κουζίνα της είναι Κερκυραϊκή με τα μπουρδέτα και τα σοφρίτα, αλλά φτιάχνει και φαγητό για χορτοφάγους, για vegan και για τους αλλεργικούς στη λακτόζη και τη γλουτένη, με αποκορύφωμα τον vegan μουσακά της! Γιατί, όπως λέει η ίδια, «ο Βιότοπος δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι αγρόκτημα, είναι τρόπος ζωής!»

Ταβέρνα Ωγνίστρα στην Παλιά Περίθεια – Κέρκυρα

Η παραδοσιακή ταβέρνα Ωγνίστρα βρίσκεται στην είσοδο του διατηρητέου οικισμού της Παλιάς Περίθειας. Το χωριό είναι ο παλαιότερος οικισμός της Κέρκυρας, ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 13ου αιώνα, ένα τοπίο ιδαίτερου φυσικού κάλους και βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων κάτω από το όρος Παντοκράτορας. Σε ένα ερημωμένο κτίριο του 1872, ο Νίκος Χειρδάρης, μετά από μιά 20ετή περιπλάνηση στον χώρο της εστίασης, με εφόδια την αγάπη για την παράδοση, επέστρεψε στο χωριό του, αναπαλαίωσε το παλιό του σπίτι και το μετέτρεψε σε ένα ζεστό γραφικό ταβερνάκι. Το όνομά του Ωγνίστρα ή αλλιώς μια γωνία του σπιτιού όπου οι γιαγιάδες μας άναβαν 
φωτιά και έβαζαν την πυροστιά και πάνω την πινιάτα, μέσα 
στην οποία μαγείρευαν τις παραδοσιακές κερκυραϊκές
νοστιμιές. Από όλες τις νοστιμιές του, όπως τα κλασικά πιάτα, κόκορας παστιτσάδα,μοσχάρι σοφρίτο, γαλέος μπουρδέτο, στραπατσάδα, τσιγαρέλι, κολοκυθόπιτα. Υποκλίθηκα στην νερατζοσαλάτα του Νίκου, μιά πολύ καθημερινή σαλάτα του κερκυραϊκού σπιτικού τους αλλοτινούς καιρούς, που όχι μόνο δεν υπάρχει στα ταβερνάκια αλλά έχει ξεχαστεί και στα νοικοκυριά.

Ταβέρνα του Ντουνιά στη Δρακώνα Κρήτης

Ταβέρνα ο Ντουνιάς στην Κρήτη

Στη Δρακώνα Κεραμειών, σε μια καταπράσινη πλαγιά των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο γύρω στα 500 μέτρα και μόλις18 χλ από τα Χανιά βρίσκεται η ταβέρνα του Στέλιου Τριλυράκη του επονομαζόμενου “Ντουνιά”. Η ιστορία ξεκινά όταν ο Στέλιος Τριλυράκης, νέο παλικάρι, επαγγελματίας μάγειρας στα Χανιά το 2004 αποφάσισε να ζήσει στο χωριό του και να ασχοληθεί με το οικογενειακό ταβερνάκι των γονιών του. Πρώτα δημιουργήθηκε η κουζίνα με παρασιές, ξυλόσομπες, ξυλόφουρνο. Ηλεκτρικές συσκευές δεν υπάρχουν και έτσι όλα τα μαγειρέματα γίνονται στη φωτιά του ξύλου. Κατόπιν φύτευσε τα μποστάνια του και δημιούργησε χώρους όπου ζουν ζώα ελευθέρας βοσκής, μικρόσωμες αγελάδες ντόπιας ράτσας, πρόβατα, κατσίκια, κουνέλια. Τα φαγητά του, πάντα της εποχής, ένα κι ένα, το ψωμί με ντόπια αλεύρια, παξιμάδια βραβευμένα, πατάτες στο ελαιόλαδο, γαρδουμάκια, κουνουπίδι με ξινόχοντρο, αρνάκι στη λαδόκολα ... Κι άμα καμιά φορά στριμωχθεί από τον πολύ κόσμο… τότε απαντά χαγελώντας: “ Eμ κουμπάροι slow food δεν θέλατε; ».

Η στροφή της γεύσης στο Βυζάρι Κρήτης

Ταβέρνα Η στροφή της γεύσης, Βυζάρι, Κρήτη

Το Βυζάρι είναι ένα χωριουδάκι με λιγοστά σπίτια σε μια ωραία τοποθεσία, στη μέση της κατάφυτης κοιλάδας του Ασωμαθιανού Κάμπου, λίγο μετά από το πανέμορφο Αμάρι. Το μαγαζί «Στροφή της γεύσης» το βαστούν ο παπάς και η παπαδιά χειμώνα-καλοκαίρι, έρχονται οι ντόπιοι για καφέ και κάποιοι ξένοι για φαγητό. «Εγώ είμαι δούλος του Κυρίου και υπάλληλος της παπαδιάς» μας λέει ο παπα-Μανώλης . Και ενώ περιμέναμε να εμφανιστεί μια τυπική παπαδιά, βλέπουμε να εμφανίζεται μια παρουσία χαρμόσυνη, όλο ενέργεια, σκέτη Τίνα Τάρνερ! Η παπαδιά έξω από ψάλτης, μαγείρισσα και ταβερνιάρισσα εδώ και χρόνια είναι εθελόντρια πυροσβέστης και μάλιστα πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών της Κρήτης. Το περιβάλλον ήρεμο, ένας κήπος με ζαρζαβατικά, μια ξυλόσομπα στην κουζίνα κι άλλη μια στο προαύλιο, ένας ξύλινος φράκτης με λουλούδια και ο παπα-Μανώλης να σου λέει ιστορίες. Ο παράδεισος. Τα φαγητά ήρθαν: Ομελέτα με αγκινάρες, πατάτες γευστικές, κατσικάκι, σαλάτες, ένα παστίτσιο θεϊκό και τέλος οι σπιτικοί λουκουμάδες.

Ταβέρνα Δροσιά στο Κτικάδο – Τήνος

Ταβέρνα Δροσιά - Κτικάδος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Ας ξεκινήσουμε χωρίς πολλές περιστροφές. Η ταβέρνα Δροσιά είναι μια από τις καλύτερες ταβέρνες που έχω γνωρίσει στο Αιγαίο. Η αισθητική του μαγαζιού υψήλου επιπέδου, ένα αυθεντικό λαϊκό γούστο. Χρώματα του Αιγαίου, όμορφα ταβάνια, δάπεδα πλακόστρωτα με περιγράμματα ασβέστη, λουλουδάκια πάνω σε χαριτωμένα τραπεζομάντηλα. Κι από εκεί βγαίνεις στην αυλή και αντικρίζεις μιά ευρύχωρη ταράτσα, σε μια όαση πράσινου, που αγναντεύει το Αιγαίο και στο βάθος τη Σύρο. Το φαγητό από την πάντα γελαστή κυρά Ειρήνη και τον άντρα της κυρ-Βασίλη. Οι μερίδες πλούσιες που στηρίζονται στα τοπικά υλικά και τις ντόπιες συνταγές. Βάση τους οι αγκινάρες σε τουρσί, σε πίτες, είτε αλά πολίτα αλλά και σε ομελέτα. Τηνιακό κατσικάκι, πιτσούνια και ένας εξαίρετος μπακαλιάρος σκορδαλιά. Κεφτεδάκια με έντονη τη γεύση του διόσμου, σαλάτες με γλυκά ντόπια ντοματάκια και κάπαρη. Κουζίνα και τηγάνι για φίλημα.

Καφεοινοπαντοπωλείο Τερέζα στην Μυρσίνη – Τήνος

Στο Καφεοινοπαντοπωλείο Τερέζα στην Μυρσίνη είναι απ’ αυτά που λέμε εντυπωσιακή εμπειρία, εκεί που συναντά κανείς τα «δαιμόνια» του τόπου. Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι μια χρωματική πανδαισία από τα εμπορεύματα του μπακάλικου, ενώ στην αυλή που είναι συνέχεια ενός δρομίσκου, κάτω από δυό πασχαλιές και μιά ακακία και ανάμεσα από δυό καμάρες είναι στρωμένα σε πεζούλια χαλάκια για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που σερβίρονται σε 6-8 τραπέζια.Το μενού της Τερέζας είναι είναι ένα τετράδιο σχολικό που γράφει με τα χέρια της τα πιάτα ημέρας. Από συνταγές, του πουλιού το γάλα: oι αρχικοί μεζέδες (αγκινάρες τουρσί, τυροπιτάκια, ντόπιο τυρί, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο, ελιές, αγγουράκι) όλοι δική της παραγωγή και κατόπιν φρουτάλια, κρέας σελινάτο, χοιρινό λεμονάτο, κατσικάκι λεμονάτο, κρέας κοκινιστό, μελιτζάνες στον φούρνο, μαραθοπιτάκια κλπ. κλπ.

Ταβέρνα Γιωσηφάκι στη Βάρη Σύρου

Ταβέρνα το Γιωσηφάκι - Βάρη, Σύρος - Greek Gastronomy Guide

Η Βάρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού απέχοντας 9 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη.Πάνω σ’ αυτήν την αμμώδη παραλία, το 1958 κτίστηκε το πρώτο καφενείο, το Γιωσηφάκη κι έτσι προέκυψαν αυτά τα υπέροχα κτίσματα όπου η θάλασσα σκάει στα πόδια τους και εμείς τώρα 60 χρόνια μετά απολαμβάνουμε το πλατσούρισμα του κύματος δίπλα μας. Νέο παιδί ο Ραφαήλ, γέννημα και θρέμμα Συριανός, δούλεψε 18 χρόνια καφετζής και μαζί με τη κοπέλα του την Λιλή, Αθηναία που τον ερωτεύτηκε για τον χαρακτήρα του και τα μαγειρέματά του, πήραν την απόφαση από εργαζόμενοι να γίνουν επιχειρηματίες. Δοκιμάσαμε τα φαγητά τους. Η σχάρα δυνατή στα ψάρια που έρχονται από τον γυαλό. Από τα μαγειρευτά το χοιρινό με λάχανο και το λεμονάτο συριανό λουκάνικο με πατάτες ήταν εξαιρετικά. Το ίδιο και το σαγανάκι Σαν Μιχάλη, η Συριανή σαλάτα (ντοματίνια, κρίθινο παξιμάδι, τυρί του πανακιού, κάπαρη, λούζα) η τηγανητή αθερίνα με κρεμμυδάκι και η μπουγιαμπέσα.

Ταβέρνα το Στέκι στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου

Στην υπέροχη παραλία του Πλατύ Γιαλού της Σίφνου ανάμεσα στα αρμυρίκια βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα «Το Στέκι».Εκεί δίπλα στη θάλασσα μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του με μια κρύα μπύρα και τους παραδοσιακούς σιφνέικους μεζέδες, όπως τους περίφημους ρεβυθοκεφτέδες που φτάχνει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Αντώνης Βενάκης, το καθαρά παραδοσιακό μαστέλο (κατσικάκι που μεγαλώνει με νερό θάλασσας) και την καπαροσαλάτα – σαλάτα από κάπαρη και κρεμμύδι- (ένα ποίημα). Νόστιμα μαγειρευτά και ψητά φαγητά, φρέσκα ψάρια όλα φτιαγμένα με μεράκι και τα δικά μας αγνά υλικά. Μιά αυθεντική παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα, και σερβίρισμα από την πανέμορφη κόρη του κυρ-Αντωνη!

Η ταβέρνα του Δράκου στην Μυλοπότα της Ίου

Μιά από τις πιό ιστορικές ταβέρνες της Ίου είναι η ταβέρνα του Δράκου -με ημερομηνία γέννησης το 1963- στην Ψιλή Άμμο της Μυλοπότας της αναπανάληπτης αυτής παραλίας του Αιγαίου. Σήμερα το μαγαζί το έχει η επόμενη γενιά, ο Γιώργος και Χρύσα, που είναι αλήθεια το έχουν αναβαθμίσει στον ύψιστο βαθμό. Μεγάλο τους προτέρημα, η συνεργασία τους με τα δυό καλυμνιώτικα καΐκια που τους ανεφοδιάζουν καθημερινώς με ότι καλύτερο υπάρχει στους γύρω βυθούς, αλλά και το πάθος τους για πιό ψαγμένες καταστάσεις! Ένα εξίσου ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό αποκλειστικά γι αυτούς και με καμάρι δείχνουν, όπου βλέπεις φωτογραφίες της παραλίας και του καφενέ πριν μισό ακριβώς αιώνα.

Ταβέρνα ο Πολύδωρος στην Ίο

Η ταβέρνα του Πολύδωρου είναι μια οικογενειακή ταβέρνα, στην παραλία Κουμπάρα. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται ένας μαυροπίνακας, με το “Τι θα φάμε σήμερα” όπου μετά την ανάγνωση έχεις ήδη καταπραΐνει την πείνα σου και έχεις χαλαρώσει αφού μπροστά σου βρίσκεται μιά τεράστια ποικιλία κλασικών μαγειρευτών φαγητών: Ντόπιο κατσικάκι στο φούρνο, κοτόπουλο χυλοπίτες, μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστά, μοσχάρι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο, μουσακά και παστίτσιο σε πήλινο, μανιταρόπιτα, μπιφτέκια τυλιγμένα σε μελιτζάνα, γάβρος στον φούρνο, γίγαντες, φάβα με τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια, τσιμέτια (κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά), μπριάμ, μελιτζάνα με τομάτα και τυρί και τέλος δυό ποικιλίες, η μια, ποικιλία τυριών με σκοτύρι, τριλογία Ομήρου (γραβιέρα), ξινοτύρι –νιώτικα και τα τρία- και με κοπανιστή Τήνου, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η ποικιλία με αλμύρα, βλήτα και αμπελοφάσουλα. Κατά τ’ άλλα ο Πολύδωρος και η γυναίκα του σε κερδίζουν με την φιλοξενία τους και την καλοσύνη τους.

Ταβέρνα Χριστιάνα στον Αμπελά της Πάρου

Ταβέρνα Χριστιάνα - Αμπελάς, Πάρος - Greek Gastronomy Guide

Από το 1980, ο Χρήστος Τριπολιτσιώτης παράλληλα με το καπετανιλίκι, έφτιαξε το πρώτο ξενοδοχείο στον Αμπελά, πλάιστην πατρική του κατοικία, και στο ίδιο σημείο την ταβέρνα «Χριστιάνα» (σύντμηση του Χρήστος και της γυναίκας του Άννας). Για το ψάρεμα και τις ανάγκες της ταβέρνας φροντίζουν οι δυο γιοί του, ο Βασίλης και ο Μιχάλης και τα καΐκια της οικογένειας. Ο ίδιος έχει ένα σκάφος πλαστικό τον «Χρήστο» 9 μέτρων και πάει καθημερινώς για δίκτυα. Κύριος στόχος του τα μπαρμπουνάκια. Στη Χριστιάνα πάνω στο γιαλό, θαυμάζεις τα φώτα της Νάξου και το φεγγάρι ειδικά όταν ανατέλει γιομάτο από πάνω της, απολαμβάνεις την άψογη περιποίηση και ξέρεις ότι θα φας, νόστιμους μεζέδες, πλήθος μαγειρευτών, την καλύτερη ψαρόσουπα και τα πιο φρέσκα πετρομπάρμπουνα από την πιο νοικοκυρεμένη οικογένεια του νησιού.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Top