Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Τα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα για τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας

8 Ιανουαρίου 2018 08:13
Τα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα για τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας

Ασία, Ευρώπη, Αφρική σμίγουν σε ένα πολύ μικρό σημείο του χάρτη, εκεί στα σύνορα τριών ηπείρων βρίσκεται η Ελλάδα. Πολυπολιτισμικό έδαφος, πάνω στο οποίο ζουν και εργάζονται μαζί με τους γηγενείς, άνθρωποι για τους οποίους πριν από μερικές δεκαετίες μαθαίναμε από μόνο από τα βιβλία. Τις περισσότερες φορές μπορούμε αδρά να περιγράψουμε το χρώμα, τα ασιατικά γνωρίσματα, το σχήμα των ματιών, ελάχιστα δε ξέρουμε για τη μουσική, την ιστορία ή το φαγητό τους, κι ας ζουν ανάμεσά μας. Ζούμε μαζί τους, όλοι σε μια μεγάλη μαρμίτα, με νοστιμευτικά κάθε λογής, πρώτες ύλες που μοιάζουν αταίριαστες, σαν την μεσογειακή παέγια με κοτόπουλο και ψάρι, σαν το ελληνικό τουρλού με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, σαν το ινδικό μπιριάνι με λαχανικά, μυρωδικά και ρύζι. Ο,τι είναι η Αναξαγόρα και η Γερανίου για την Ομόνοια, είναι η Νοταρά για τον Πειραιά: εκεί εργάζονται, μαγειρεύουν και σερβίρουν Ινδοί, Πακιστανοί, Ταϊλανδέζοι, Κινέζοι. Τα εστιατόρια τους απευθύνονται σε όλους, αληθινό φαγητό που κουβαλά κάτι από τη χώρα τους, μαγαζιά χωρίς φανταχτερές επιγραφές, κράχτες και γκλαμουράτη επικοινωνία. Φύσει ευγενικοί, θα σου εξηγήσουν πώς μαγειρεύεται το καθετί, τι είναι παραδοσιακό και τι όχι. Η αυτοψία και η εμπειρία ενός γεύματος σε καθένα από τα παρακάτω εστιατόρια μας μαθαίνει πολλά περισσότερα από το πώς να φτιάχνουμε αυθεντικό κάρι. Η γεύση είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να φτάσεις στον πολιτισμό τους.

Maharaja Kitchen

Κάποιοι λένε πως εδώ είναι ένα από τα καλύτερα ινδικά της πόλης και του δίνουν έξτρα πόντους σε σχέση με το Red Elephant και το γειτονικό του Kebab& Curry. Σε έναν ημιόροφο μιας πολυκατοικίας στη συνοικία της Τρούμπας γίνονται μικρά ινδουιστικά θαύματα. Η είσοδος είναι μεσοτοιχία με το μπαρ Blue Nights, μαγαζί που έχει αφουγκραστεί μέχρι τα ξημερώματα τους νταλκάδες των θαμώνων του. Ανεβαίνοντας τη σκάλα του για πρώτη φορά νιώθεις ότι πας να κάνεις κάτι παράνομο. Το δωμάτιο είναι μια σταλιά, μια χούφτα τραπέζια με πορτοκαλί καρεδάκια, καθαρό αλλά κάπως στενάχωρο. Πρόκειται για πατάρι και όχι για χώρο εστίασης. Ο υπεύθυνος μειλίχιος και με πολλές δεύτερες σκέψεις σου προσφέρει μια θέση και παροτρύνει, κάπως επιτακτικά, τους ανθρώπους στην κουζίνα να πάνε στις θέσεις τους. Είναι εξυπηρετικοί και πρόθυμοι, ρωτήστε να σας εξηγήσουν αν δεν καταλαβαίνετε κάτι από τον κατάλογο, τον οποίο έχουν επιμεληθεί μέσω του google translate. Ωραία naan με κιμά ή βουτύρου, το κεμπάπ μέντας – μαριναρισμένο κοτόπουλο, μαλακό και έξοχα αρωματικό, το murgh korma, κοτόπουλο μαγειρεμένο με κάσιους, καρύδια, μπαχαρικά σε γιαουρτένια σάλτσα, όπως και το murgh vindalu, με πατάτες, φλογερό και περιπετειώδες. Ρυζάκι biryani, μπασμάτι με φρέσκο κόλιανδρο (υπάρχει εκδοχή και με γαρίδες) για συνοδευτικό κι ένα όσπριο αντί σαλάτας. Με περίπου 13 ευρώ την κάνει ταράτσα ο μαχαραγιάς.

Maharaja Kitchen, Νοταρά 122, Πειραιάς, 210 4294117

Rouan Thai

Rouan Thai σημαίνει “το σπίτι της Ταϊλάνδης”. Βρίσκεται στην Τρούμπα, λίγα μέτρα από το σημείο που ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) φιλούσε παθιασμένα τη Λόλα (Τζένη Καρέζη). Η επιχείρηση ανήκει σε έναν ‘Ελληνα, συνταξιούχο ναυτικό, ο οποίος σε κάποιο από τα ταξίδια του στην Αυτοκρατορία του Σιάμ, γνώρισε ένα κορίτσι, το παντρεύτηκε και το έφερε να ζήσουν στον Πειραιά. Έκαναν οικογένεια και άνοιξαν αυτό το εστιατόριο. Εδώ και 15 χρόνια σερβίρουν παραδοσιακή ταϊλανδέζικη και καντονέζικη κουζίνα σε τουρίστες που φτάνουν το καλοκαίρι με κρουαζιερόπλοια. Θα φάτε σε μια σάλα ντυμένη με ραμποτέ, χρυσοποίκιλτα τραπεζομάντηλα με ελέφαντες, τα απαραίτητα κρόσσια και φυσικά μια 40” plasma Toshiba που παίζει βιντεοκλίπ και τηλεμάρκετινγκ της πατρίδας τους. Στην κουζίνα δουλεύουν η γυναίκα και η κόρη του, οι οποίες φτιάχνουν εντός τα 130 πιάτα που παρέχονται στον κατάλογο. Σημείωση: η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η πιο θερμή από τις ασιατικές. Θερμή σημαίνει πως αν απλώς σας αρέσουν τα καυτερά καλύτερα να προτιμήσετε Μεξικάνικο. Εδώ παίζουν με τη φωτιά. Παραγγείλαμε πιτάκια με κοτόπουλο και γλυκά μπαχαρικά, μετρίως καυτερό, ζύμη από σφολιάτα, γέμιση που έμοιαζε με μηλόπιτα, πολύ ενδιαφέρον ορεκτικό, και σουβλάκια κοτόπουλου με μια πάστα- σάλτσα από ξηρούς καρπούς, που θυμίζει φιστικοβούτυρο και είχε αρκετά δυνατή γεύση. Το phad thai, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα τους, είναι noodles μαγειρεμένα με μια ντουζίνα υλικά, τα οποία εγκλωβίζουν όλη την ουσία. Σερβίρονται μαζί με 4 γαρνιτούρες- έξτρα ενισχυτικά γεύσης: πράσινες πιπεριές σαν τουρσί, καυτερές, σκόνη από κόκκινες πιπεριές- φωτιά (η οδηγία είναι να προσθέσετε ελάχιστο, η δική μου συμβουλή είναι να μην προσθέσετε καθόλου), ξηροί καρποί σε σκόνη και άσπρη ζάχαρη. Τα βάζετε με το κουταλάκι, είτε όλα μαζί είτε ένα ένα τη φορά. Για κυρίως μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα κάρι- γλυκό, μάσαμαν, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, όλα σάλτσες για χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια ή μοσχάρι. Για να σβήσει η κάψα πάρτε thai μπίρες Chang, ελαφριές, σαν νεράκι πίνονται. Στο τέλος κέρασμα ένα μικρό επιδόρπιο με τρία layers, ιδιαιτέρως περίεργο, τόσο που δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν μου άρεσε ή όχι: πουρές γλυκοπατάτας, κρέμα καρύδας και ζάχαρη από κοκοφοίνικα (palm sugar). Προκαλέστε την τύχη σας τραγανίζοντας το fortune roll, μυρωδάτο μπισκοτάκι με κρυμμένο μήνυμα. Υπολογίστε περίπου 16 ευρώ το άτομο.

Rouan Thai, Νοταρά 131, Πειραιάς, 210-4294494

Dhaka Palace

Ντάκα είναι η πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, την κουζίνα του οποίου θα δοκιμάσετε σε αυτό το εστιατόριο που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στη Γερανίου και ονομάζεται Dhaka Palace. Το Palace εξηγείται μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα που στέκεσαι στην πόρτα. Λουλούδια – ζωγραφιστή πανδαισία, σύγχρονες τοιχογραφίες με ελέφαντες, δυο μακρόστενες εσοχές στο ταβάνι, αναπαριστούν θόλους, κρόσσια, κάπνα, ταμπέλα “απαγορεύεται το κάπνισμα”, μια ξέχωρη σάλα με καλύμματα στις καρέκλες και λευκά τραπεζομάντηλα, στο ντουβάρι αναπαρίσταται το Ταζ Μαχαλ (μάλλον). Τους επισκέφθηκα ένα πρωί, μονάχη, μπήκα με θάρρος και φρέναρα απότομα, όταν 25 ζευγάρια μάτια με κοίταξαν σαν να αντίκριζαν ΑΤΙΑ. Ιδιοκτήτης ένας νεαρός, κοντούλης με πονηρά μάτια ο οποίος έχει καταγωγή από την Καλκούτα και μιλάει σχετικά καλά τα ελληνικά. Επέμενε να κάτσω πίσω στη σάλα των επισήμων, επέμενα κι εγώ – καλύτερα εδώ δίπλα στην πόρτα, να με χτυπάει αέρας, δεν θα μείνω πολύ, ψωμάκι naan, σάλτσα, κοτόπουλο κάρι, ρύζι, ευχαριστώ. Ο,τι παραγγείλετε φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή οπότε θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να σερβιριστείτε. Για να περάσει η ώρα μπορείτε να δείτε στην plasma μια από τις δημοφιλείς ινδικές σειρές. Σενάριο με πολύ σασπένς μαζί με γκαφατζήδες πρωταγωνιστές αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ερωτύλους, σε πανάκριβες ξενοδοχειακές μονάδες με χρυσές ξαπλώστρες και τζακούζι, μπριλάντια και κινητά τηλέφωνα με κεραίες. Pure Bollywood. Έφεραν ένα παπαντάμ κριτσανιστό, ελαφρώς λιπαρό με σάλτσα γλυκοκαυτερή (κέρασμα), μια αρχοντική χάλκινη πιατέλα με ρύζι ανάλαφρα βρασμένο, αφρός (με τα φρέσκα μυρωδικά του), το κοτόπουλο σε ξεχωριστό μπακιρένιο σκεύος και μια πίτα νάαν, μόλις ψημένη, καυτή, με άλλη σάλτσα. Παρήγγειλα και μια μερίδα ρεβίθια σαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτα και φρέσκο κόλιανδρο. Το κάρι ήταν το νοστιμότερο που έχω φάει, σε μια πυκνή σαλτσούλα, υποφερτά καυτερή, με φρέσκες πιπεριές, όχι κίτρινη- καμία σχέση με τα μείγματα σαλτσών που σερβίρουν τα μοντέρνα ινδικά. Το κοτόπουλο μαλακό, τα ρεβίθια χάρμα, το σύνολο 13 ευρώ. Ανοιχτά από το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Dhaka Palace, Γερανίου 26, Ομόνοια, 210 5228604

Makkah

Στην ίδια πιάτσα, στα στενά της Αναξαγόρα, Μενάνδρου και Γερανίου που φιλοξενούν πολλές ινδικές επιχειρήσεις υπάρχει και το Makkah, ένα πιο ήσυχο στέκι, που μοιάζει πολύ με τις δικές μας ταβέρνες στην παραλία της Κατερίνης ή της Στυλίδας. Άπλα ανάμεσα στα τραπέζια, γαλάζιοι τοίχοι, τηλεόραση, άραγμα των ιδιοκτητών με καφέ στο τραπέζι κοντά στην κουζίνα και μια βιτρίνα με τους μεζέδες της ημέρας. Γυάλινη προθήκη περιποιημένη και τακτοποιημένη, με μια θλίψη που επιβάλλεται εξαιτίας των νεκρών πρώτων υλών, παρόλα αυτά χρωματιστή στο σύνολό της. Θα φάτε ρύζι biryani, αέρινο με αρκετά μπαχαρικά το οποίο συνοδεύεται από κοτόπουλο tikka, επαρκώς καυτερό, με θερμά μπαχάρια και πολλά κρεμμύδια. Έχουν ωραίο χούμους, πιτάκια λογιών λογιών και φυσικά όσπρια. Δοκίμασα φακές με πολλά μπαχαρικά, αρκετά καυτερές και κρεμυδάτες, μου θύμισαν ένα καλοκαιρινό πιάτο με μπάμιες και κάρι που μου είχε φτιάξει ο Πούμα, ένας οικογενειακός μου φίλος, από το Ισλαμαμπάτ· οι μπάμιες είχαν λιώσει, όπως και οι φακές και αυτός ο πολτός έβγαζε ένα πυκνό ζουμάκι, χάρμα. Ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ.

Makkah, Αναξαγόρα 13-15, Αθήνα 210 5248949

Chau

Το Chau (ή Chau’s) είναι το βιετναμέζικο της Ηλιούπολης εδώ και 23 χρόνια. Στον κατάλογο αριθμούνται περίπου 60 επιλογές από παραδοσιακά πιάτα του Βιετνάμ και της Κίνας. Συνοικιακό μαγαζί, απαράλλαχτο από την ημέρα που άνοιξε. Αξιοπερίεργο πως ενώ αυτή την εικοσαετία έχει σταθερή δουλειά με πελάτες θαμώνες, δεν έχει σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ για ανακαίνιση· μπαίνεις σε χρονοκάψουλα, κόκκινες κουρτίνες, καθρέφτες, καλτίλα από τα 80s και σκοτιδιά. Φως έρχεται μόνο από τα ιδιαιτέρως θερμά χαμόγελα των ιδιοκτητών. Εδώ τρώμε hot and sour σούπα, με καθαρό ζωμό, ιδιαιτέρως νόστιμη -προτιμήστε αυτή με το ποσαρισμένο αυγό ή με τα won ton, τα οποία είναι απαλά, ωραία βρασμένα. Οπωσδήποτε ρολά, είτε τα bock choi, που είναι τυλιγμένα με φύλλα κινέζικου μαρουλιού είτε ρυζόφυλλα ατμισμένα ανάλαφρα και γεμισμένα γαρίδες, φρέσκο δυόσμο και τριμμένο καρότο. Καντονέζικο ρύζι αφρός, πάπια ή μοσχάρι σε σάλτσα γλυκοπικάντικη ζελεδιασμένη και μπόλικη fish sauce ή oyster, αλμυρούτσικη. Οι νούγιες Vietnam όνομα και πράγμα, κρεμμυδάκι, φιστίκια ή λοιπά ξηροκάρπια, ίχνος λιπαρότητας, κλείνεις τα μάτια και σκέφτεσαι το Ανόι. Χειραψία κατά την είσοδο και την έξοδο με κάποιο από τα μέλη της οικογένειας Tran Van Chau. Περίπου 18 ευρώ το άτομο.

Chau, Αγίου Κωνσταντίνου 66, Ηλιούπολη, 210 9736500

East Pearl

Οι Πειραιώτες ξέρουμε το East Pearl από την ημέρα που άνοιξε, ήταν το κινέζικο της γειτονιάς. Μας έφυγε, όμως και ανέβηκε στο Σύνταγμα. Το αγαπημένο μου είναι τα μενού στα γαμήλια γεύματα. Στους γάμους τρώνε περίπου 6-9 πιάτα και το γεύμα διαρκεί πολλές ώρες. Μάλιστα λόγω διάφορων συμβολισμών, οι οποίοι κάνουν χαρούμενο το Μάο μέχρι σήμερα, τους αρέσει να τρώνε φαγητά που μαγειρεύονται ολόκληρα: ολόκληρο deep fried κοτόπουλο, ολόκληρο ψάρι, ολόκληρο γουρουνάκι ψητό, ολόκληρη πάπια. Από τα πρώτα θα διαλέξετε 3-4 dim sum (δηλαδή ορεκτικά), από ατμιστά dumplings με γέμιση κιμά ή γαρίδα, μέχρι τηγανητά ψωμάκια, spring rolls και won ton. Επίσης πολύ νόστιμη είναι η won ton σούπα με γαρίδα.Ένα τηγανητό ρύζι ή noodles είναι απαραίτητο αν παραγγείλετε πάπια, ενώ υπάρχει και η επιλογή για sushi. Προτιμήστε καβούρι, γαρίδα, σολομό και καλύτερα όχι τόνο. Η ποικιλία είναι μεγάλη και αξίζει τα λεφτά του.

East Pearl, Απόλλωνος 2, 210 3211218

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share