Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο πιο διάσημος χασάπης του πλανήτη έρχεται στην Αθήνα την Τσικνοπέμπτη! Πού θα τον βρεις και τι θα φας

15 Φεβρουαρίου 2017
Ο πιο διάσημος χασάπης του πλανήτη έρχεται στην Αθήνα την Τσικνοπέμπτη! Πού θα τον βρεις και τι θα φας

Είναι ο πιο postmodern χασάπης του κόσμου. Μια προσωπικότητα διεθνούς φήμης, που τραγουδάει άριες, ακούει AC/ DC, απαγγέλλει Δάντη κι έχει μια βαθιά φιλοσοφία γύρω από το επάγγελμά του: τα ζώα πρέπει να ζουν καλά και να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια., ενώ οι άνθρωποι οφείλουν να αποδίδουν σεβασμό σε κάθε κομμάτι τροφής.

O Dario Cecchini είναι αναμφίβολα μια μεγάλη μορφή στο χώρο της εστίασης, που έχει κάνει γνωστό το όνομά του στα πέρατα του κόσμου και έχει προσδώσει στο επάγγελμα του «χασάπη» μια άλλη διάσταση. Αυτή την Πέμπτη θα είναι καλεσμένος στο Veneze για μια διαφορετική βραδιά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:30 , με μια κρεατολαγνική παρουσίαση-ομιλία και θα συνεχίσει με ένα μενού (€ 95 με wine pairing ), όπου πρωταγωνιστούν γεύσεις από την Ελλάδα και την Τοσκάνη. Θα απολαύσετε τα signature πιάτα του δημοφιλούς καλεσμένου, όπως είναι ο διάσημος «αληθινός ζωμός» του, η «arista in porchetta» με θυμάρι, σκόρδο, φινόκιο και θαλασσινό αλάτι ή η «Francesina» – αλλά και συνταγές του Άρη Βεζενέ. Όλα τα πιάτα θα συνοδεύονται από κρασιά του οινοποιείου Τ-Oinos. Ο Darrio Cecchini ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια χασάπηδων, την Antica Macelleria Cecchini, με μακρά παράδοση.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο πατέρας του πέθανε, o ίδιος σπούδαζε κτηνιατρική και απεχθανόταν την οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά η τελευταία επιθυμία του πατέρα, ήταν ο Dario να μην αφήσει να χαθεί η παράδοση που με τόσο κόπο είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοί τους μέσα σε 250 χρόνια. Με σκληρή δουλειά και όραμα, o Cecchini κατάφερε να μάθει τα μυστικά του επαγγέλματος, αλλά και να τα μπολιάσει την προσωπική του σκέψη. «Οφείλουμε να σεβόμαστε το δώρο που μας προσφέρει: την τροφή», συνηθίζει να λέει, «χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του σώματός του, από τη μύτη έως την ουρά. Δεν υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα κομμάτια στο κρέας, όλα είναι χρήσιμα και νοστιμότατα, αρκεί να έχουν κοπεί και μαγειρευτεί σωστά, με τον δέοντα σεβασμό».

Υποστηρίζει τη πανάρχαια τέχνη του, κόντρα στα μεγάλα πολυκαταστήματα, μάχεται για την σωστή αντιμετώπιση των ζώων, γι’ αυτό απεχθάνεται τις μαζικές παραγωγές. Θεωρεί ότι το κάθε ζώο , που θυσιάζεται για να τραφεί ο άνθρωπος, αξίζει προσοχή και φροντίδα, και έτσι με μια βαθιά φιλοσοφική στάση αντιμετωπίζει τον κύκλο της ζωής και τη διατροφική αλυσίδα, δίνοντας ένα παράδειγμα στο κοινό του. Υποστηρίζει ότι τα ζώα πρέπει να τρέφονται με τις καλύτερες πρώτες ύλες, γι’ αυτό συνεργάζεται επί σειρά ετών με συγκεκριμένες φάρμες , που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει. Ο Cecchini θεωρεί ότι τα ζώα πρέπει να προφυλάσσονται από τις ασθένειες και το άγχος, ενώ είναι κάθετα αντίθετος στις επεμβάσεις όσο αφορά στον στον τρόπο αναπαραγωγής τους. Η φροντίδα και ο σεβασμός τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατο του ζώου, πέρα από την ηθική πλευρά, εξασφαλίζει την ποιότητα του κρέατος που καταναλώνουμε και κατά συνέπεια τη γεύση των πιάτων μας, όπως λέει.

Η κάθε του εμφάνιση, χαρακτηρίζεται από θεατρικότητα, καθώς είναι ένας τρομερός performer. Μέσα από τις αφηγήσεις του και αλλά και τον τελετουργικό τρόπο που αντιμετωπίζει το κρέας -ως μύστης μιας άλλης εποχής- εισάγει τους συνδαιτυμόνες σε μια ατμόσφαιρα , όπου το φαγητό αποκτάει μια διάσταση σχεδόν ιερή. Ένα από τα αγαπημένα του πιάτα είναι το Tartar sushi del chianti: κιμάς λεπτοκομμένος, που συνδυάζεται με ένα μείγμα μπαχαρικών και αλατιών που φτιάχνει ο ίδιος , ενισχυμένος με σκόρδο και νεροκάρδαμο. Συνοδεύεται με φέτες ζυμωτού ψωμιού και πραγματικά αντιπροσωπεύει την γαστρονομική κουλτούρα αυτού του ιδιότυπου χασάπη, που ξέρει να κερδίζει το κοινό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας, της οποίας δηλώνει λάτρης. Άλλωστε , όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, πιστεύει πως οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουμε πολλά κοινά στοιχεία όσο αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες και μια παράδοση που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί, γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή. Ο Cecchini θα έρθει στην πόλη μας καλεσμένος του προγράμματος EMBRACE, που δημιούργησε ο Άρης Βεζενές, η « ψυχή» του Veneze. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που ως στόχο έχουν να μας συστήσουν chef και γαστρονομικές προσωπικότητες , που ξεχωρίζουν με το έργο και τη στάση τους όχι μόνο στο χώρο της γαστρονομίας , αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Επίσης ο κύριος Βενεζές θέλει μέσα από αυτές τις συναντήσεις να προάγει και την ελληνική κουζίνα παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή την Πέμπτη βρεθείτε στο Veneze έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσετε ιδιαίτερα πιάτα, αλλά να παρακολουθήσετε έναν πραγματικό καλλιτέχνη, που θα σας εντυπωσιάσει με το πνεύμα και την στάση του απέναντι στη ζωή.

VEZENE

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια, Ιλίσια Tηλ: 2107232002

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για τα εστιατόρια της πόλης; Κάντε like στην σελίδα της κατηγορίας ΓΕΥΣΗ στο Facebook

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share