Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βγαλμένες από παλιά ελληνική ταινία: 5 ιστορικές και ρετρό ταβέρνες της Αθήνας που σε ταξιδεύουν σε ένα... νόστιμο παρελθόν!

15 Ιανουαρίου 2018 11:24
Βγαλμένες από παλιά ελληνική ταινία: 5 ιστορικές και ρετρό ταβέρνες της Αθήνας που σε ταξιδεύουν σε ένα... νόστιμο παρελθόν!

Πέντε στάσεις σε κάθε γωνιά της πόλης που σε ταξιδεύουν στο... νόστιμο παρελθόν της. Μέρη όπου κάθε πιάτο έχει πραγματικά μεγάλη ιστορία!

Δείτε τα στο AthensMagazine.gr

Δίπορτο

Αν δεν την ξέρεις, το σίγουρο είναι ότι θα την προσπεράσεις. Στο υπόγειο του νεοκλασικού κτηρίου στη γωνία Σωκράτους και Πλατείας Θεάτρου, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, βρίσκεται μια από τις παλιότερες ταβέρνες· το Δίπορτο.

Όταν το 1991 ο κος Μιχάλης άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην ταβέρνα, η ευθύνη της λειτουργίας της πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Κολιολιού (γνωστού και ως κυρ Μήτσος) που εργαζόταν δίπλα στον μέντορά του από 12 ετών. Ο κόσμος ποικίλλει. Εδώ θα συναντήσεις από καλλιτέχνες και συνταξιούχους (θαμώνες από τα παλιά), μέχρι κατοίκους των βορείων προαστίων και τουρίστες. Το μενού... λιτό. Φασολάδα, φάβα, τηγανητά ψάρια και ρετσίνα από τα βαρέλια που βρίσκονται στο χώρο.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ειδικόν

Βγαλμένο λες και από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας το Ειδικόν είναι η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά! Ήταν το 1920 όταν ο κος Αριστείδης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, άνοιξε το συγκεκριμένο μαγαζί στην καρδιά του Πειραιά και σέρβιρε χύμα ρετσίνα δικής τους παραγωγής με διάφορα μεζεδάκια, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως κλασικό μπακάλικο! Σήμερα ο γιός του Αποστόλης και ο εγγονός του Αριστείδης σε πείσμα των καιρών το διατηρούν έτσι ακριβώς όπως ήταν... ένα στέκι που αποπνέει αύρα Παλιάς Αθήνας! Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ρετρό πλακάκια, και ράφια γεμάτα από είδη καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης που ήρθαν όμως να καλύψουν πλέον τα σύγχρονα supermarket.

Δείτε περισσότερα εδώ

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Μόλις κατέβεις τα σκαλάκια που οδηγούν στη θρυλική ταβέρνα του Δαμίγου, στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, γνωστή και ως Τα Μπακαλιαράκια, θα μεταφερθείς πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1925. Εκείνη τη χρονιά τα ηνία της ανέλαβε ο παππούς Γιώργος Δαμίγος -η ταβέρνα λειτουργεί από το 1865- μετατρέποντάς την σε... ναό των γεύσεων. Η φήμη της έχει κάνει το γύρο της Αθήνας με τα μπακαλιαράκια σκορδαλιά και τη φάβα Σαντορίνης να παίζουν, μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο μενού και τις προτιμήσεις των πελατών.

Δείτε περισσότερα εδώ

Μπαϊρακτάρης (από το 1879)

Πλ. Μοναστηρακίου 2, Μοναστηράκι, Τ. 210 3213036

Έχει ταυτιστεί µε το παραδοσιακό σουβλάκι στην Αθήνα. Ξεκίνησε ως ταβέρνα από το 1879, ενώ το 1980 πέρασε στην ιδιοκτησία του Σπύρου Μπαϊρακτάρη. Από τότε έγινε σηµείο συνάντησης πολιτικών και καλλιτεχνών – το έχουν προτιµήσει πολλοί από το διεθνές jet set (οι σχετικές φωτογραφίες που κοσµούν τους τοίχους του είναι πειστήρια της µεγάλης ιστορίας του!) και αποτελεί ακόµα απαραίτητη στάση για κάθε τουρίστα της πρωτεύουσας. Καθηµερινά 08:00-04:00.

Διόσκουροι

Αδριανού 39, Αδριανού 37 & Nίσσου 1, Μοναστηράκι, Τ. 210 3253323 & Διοσκούρων 13, Πλάκα, Τ. 210 3219607

Από το 1934 το παραδοσιακό αυτό µεζεδοπωλείο ξεκίνησε ως καπηλειό, για να εξελιχθεί τελικά από το 1975 σε ένα πρωτοπόρο για την εποχή του καφενείο. Στα τραπεζάκια του έχουν καθίσει πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και ξένοι celebrities. Εδώ δεν ακούστηκε ποτέ µουσική (ούτε και ραδιόφωνο), ενώ για πολλά χρόνια σέρβιρε αποκλειστικά ελληνικό καφέ – έπειτα από πολύ καιρό ήρθαν ο φραπέ και ο espresso. Η τοποθεσία, ο επαγγελµατισµός αλλά και η ποιότητα το καθιστούν κλασική αξία για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό! Καθηµερινά 08:00-19:00 (χειµώνα) & 08:00-02:00 (καλοκαίρι).

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share