Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης Κοτζιά στον Τσίπρα!

Για ποιον άφησε αιχμές;

21 Οκτωβρίου 2018 17:05
Στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης Κοτζιά στον Τσίπρα!

Τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτεται σε μέρος του περιεχομένου της, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Στην εν λόγω επιστολή, μέρος της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» στην επιστολή υπάρχουν πολλές αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου και του ταξιδιού που έκανε στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί «βαλκανικής συμμαχίας».

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να θεωρεί ότι αυτές «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ υποστηρίζει ότι «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατιάνα Στεφανίδου - Νίκος Ευαγγελάτος: Η φωτογραφία του γιου του ζευγαριού που μας σόκαρε!

Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Ο πρώην υπουργός, φέρεται να σημειώνει στην επιστολή του ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει.

«Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα», σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Νίκος Κοτζιάς ήθελε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου ότι όποιος νιώθει δυσφορία μπορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης, επιτάχυναν τις εξελίξεις.

«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δε θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και – όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», τόνισαν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.

Τέλος, αναφορικά με την πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, στο στόχαστρο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να μπουν το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το υπουργείο Άμυνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη! Ποια ζώδια θα έχουν δύσκολη εβδομάδα;

Όσο για το υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιες πηγές τονίζουν στο «Έθνος της Κυριακής», ότι «είναι το μόνο υπουργείο και η μόνη κυβέρνηση που έχουν περάσει τα κονδύλια από τη Βουλή. Είναι ισοσκελισμένα και σε γνώση όλων των αντιπροέδρων και κατ’ επέκταση των αρχηγών των κομμάτων».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share