Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου: Άρση παρεξηγήσεων ή επικείμενη ρήξη;

20 Μαρτίου 2018 09:53
Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου: Άρση παρεξηγήσεων ή επικείμενη ρήξη;

Η ένταση ξεκίνησε με το Σκοπιανό, συνεχίστηκε με την υπουργοποίηση Κουβέλη και κορυφώθηκε με την υπόθεση των δύο κρατούμενων στρατιωτικών -Σήμερα συνεδριάζει και η ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Να δώσουν ένα τέλος στην έντονη φημολογία περί ρήξης στις σχέσεις τους και να αναζητήσουν μία νέα ισορροπία στην κυβερνητική συνεργασία τους, επιχειρούν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος, που «φούντωσαν» τη σεναριολογία περί σοβαρών προβλημάτων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Το άγνωστο παρελθόν της "Iron Barbie" και του Σώζων! Το "παρατράγουδο" και το άγνωστο δράμα!


Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα έχουν τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως με θέμα συζήτησης την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, αλλά ουσιαστικά η συνάντηση θα αφορά συνολικά την περαιτέρω πορεία της κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Το πρόβλημα μεταξύ τους έχει αρχίσει εδώ και καιρό με αφορμή το θέμα των Σκοπίων, για το οποίο οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν ενδεχόμενη λύση, που να περιέχει το όνομα Μακεδονία για τη γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια το θέμα πήρε νέα τροπή με τον ορισμό του Φώτη Κουβέλη σε θέση αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια του Μαξίμου να φτιάξει μία διάδοχη κατάσταση, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση.

Κορυφώθηκε όμως στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, αφενός με τις δημόσιες αποκλίσεις ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, που μίλησε για ομηρία από τη μία και το Μαξίμου, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη από την άλλη, που τήρησαν πιο ήπια στάση στο θέμα και αφετέρου με τις πληροφορίες ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνει χειρισμούς εν αγνοία του κ. Καμμένου.

Παράλληλα τις τελευταίες εβδομάδες φούντωσε η φημολογία περί προσπάθειας του κ. Τσίπρα να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο, κυρίως στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, ή να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνησή του με άλλες συμμαχίες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άστεγος μένει ο "βασιλιάς της Κηφισίας", Μπάμπης Βωβός! Χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό!

Το όλο σκηνικό προκαλούσε πλέον σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση, με τις δύο πλευρές να είναι εμφανώς σε απόσταση. Το δε δημοσίευμα (Φιλελεύθερος) ότι υπήρξε προ ημερών μία επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας,καίτοι διαψεύστηκε επισήμως από τις δύο πλευρές, φούντωσε την αμφισβήτηση και τη συζήτηση περί κυβερνητικής αστάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η κατάσταση άρχιζε να ξεφεύγει, τη Δευτέρα υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να «μαζευτεί» το θέμα, με τον κ. Καμμένο να επανέρχεται δριμύτερος, όπως φάνηκε.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε, ανακοινώνοντας τη σημερινή συνάντηση, ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος «σχεδιάζουν μαζί τις ενέργειες της κυβέρνησης και κάθε φημολογία περί ρήξης του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της ΝΔ για να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση».

Λίγο αργότερα ο κ. Καμμένος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν πρόκειται να σπάσει.

«Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη σχέση, μια σχέση πολιτική, που βασίζεται σε αρχές και στην δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε ότι «ο καθένας έχει την πολιτική του αυτονομία και συγκυβερνούν, για να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό». Διευκρίνισε επίσης ότι «η σχέση αυτή σε όλη αυτή την διαδρομή ήταν μια έντιμη και δημόσια σχέση και ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι».

Και διαμήνυσε ότι «η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος».

Το ενδιαφέρον, που δείχνει πάντως και τις προθέσεις του κ. Καμμένου για το πώς θα διασφαλίσει ισχυρό ρόλο στη συγκυβέρνηση, είναι ότι επέμεινε στον χαρακτηρισμό «όμηροι», που έχει χρησιμοποιήσει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και για τον οποίο χαρακτηρισμό είχε εμμέσως επικριθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη. Προφανώς ο κ. Καμμένος θέλει να ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ο ίδιος αφεντικό στο υπουργείο Άμυνας και πως δεν επιθυμεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στο συγκεκριμένο χώρο, με την έλευση του κ. Κουβέλη.

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο κ. Καμμένος συγκαλεί για σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, πιθανόν για να περιγράψει το νέο πλαίσιο της πορείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα έχει επιβάλλει, μέχρι νεωτέρας, σιωπητήριο στους βουλευτές του, ώστε να μην οξυνθούν κι άλλο οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο.

Πηγή: protothema.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share