Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Κυβέρνηση "ΓΡΑΦΙΚΕΣ οι μηνύσεις" - Αντιπολίτευση "Πρόκειται για ΣΚΕΥΩΡΙΑ"

21 Φεβρουαρίου 2018 13:26
ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Κυβέρνηση

Αντί να στηρίξουν το κατηγορητήριο, οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εστίασαν στις αντιδράσεις - Βορίδης: Αίσχος, σκευωρία - Παπαθεοδώρου: Θα ξεσκεπάσουμε το βρώμικο '18.


Με «καθυστέρηση» μιας ώρας και πενήντα λεπτών λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που απασχόλησαν την Ολομέλεια ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis.


Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης αντι να υποστηρίξουν την πρόταση της πλειοψηφίας και να επιχειρηματολογήσουν για την αναγκαιότητα σύστασης της προανακριτικής επέλεξαν να καταγγείλουν τις αντιδράσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που καταγγέλλονται.


«Γραφική η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού κατά του νυν πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος για να συνεχίσει «Ανατριχιαστική η μήνυση κατά της εισαγγελέως! Διότι έτσι στέλνεις μήνυμα στην δικαιοσύνη να μην ασχολείται με μας. Πρόκειται για τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος υποστήριξε τέλος ότι «Η Βουλή κάνει ότι λέει το Σύνταγμα. Προτείνει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για να δούμε αν έχουμε εξάλειψη των αδικημάτων λόγω παραγραφής ή επιστροφή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη» ενώ για τους «ανώνυμους» μάρτυρες υπαινίχθηκε ότι τους απειλούν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έρθουν στην επιτροπή.


Βορίδης: Ντροπή, αίσχος… σκευωρία
Την δικογραφία, την αξιοπιστία των μαρτύρων αλλά και την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιχείρησε να αποδομήσει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης προκειμένου να αποδείξει – όπως ισχυρίστηκε – πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει στήσει σκευωρία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι όλη η υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά στις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων για να συνεχίσει εξηγώντας «Πως χαρακτηρίστηκαν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ως προστατευόμενοι; Με νόμο του 2001. Τι λεει ο νόμος; Λέει ότι χαρακτηρισμός γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση εισαγγελέα και για κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι τέτοιο έδω; Όχι. Με ποια διάταξη θα έπρεπε να έχει γίνει; Με το αρ. 9 παρ 7 που προστέθηκε με το νόμο 2014. Το άρθρο αυτό λέει ότι μπορείς να κάνεις μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μετά από έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου γιατί έχουμε πολιτικά πρόσωπα και άρα απαιτείται ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Αυτό δεν έγινε. Ή μάλλον έγινε στις 9 Φεβρουαρίου αφού έφυγε η δικογραφία από την κα Τουλουπάκη και ήρθε στην Βουλή. Καλά τώρα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση θα πέσει φωτιά να τον κάψει. Αυτό αθροίζεται στην προαναγγελία Τσίπρα από 2/2017 – τα ίδια είπαν μετά όλως τυχαίως και οι μάρτυρες -, στην επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο μια μέρα μετα το συλλαλητήριο και πριν η δικογραφία πάει Βουλή».

Ο κ. Βορίδης επισήμανε δε ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν καταγγέλλει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας δωροδοκίας. «Λένε άκουσα και εκτιμώ. Τι λέει το 225 του Ποινικού Κώδικα. Λεει πως μάρτυρας που δεν είναι αυτήκοος αλλά όσα ξέρει τα ξέρει από πηγή πρέπει να ερωτηθεί από εισαγγελέα «που τα ξέρεις» και να καταθέσει την πηγή του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπολογίζεται η κατάθεσή του. Ο άλλος μάρτυρας θυμήθηκε στην πέμπτη κατάθεσή του τον Σαμαρά. Αυτοί είναι οι μάρτυρες και αυτά τα στοιχεία. Είναι ντροπή, καταισχύνη και αίσχος. Σκευωρία, αυτό κάνει η προανακριτικη».


ΔΗΣΥ: Θα ξεσκεπάσουμε το βρώμικο '18
Για πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο μίλησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και έκανε λόγο για διαδικαστικά τεχνάσματα και ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια εστίασε την κριτική του στην πρόταση της πλειοψηφίας, που δεν περιλαμβάνει άλλα αδικήματα πέραν των όσων έχουν παραγραφεί. Και που το ξέρουμε εμείς αυτό, έθεσε το ερώτημα και επισήμανε ότι δεν υπάρχει προανακριτική που να διερευνά την αρμοδιότητα της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Έτσι όπως έχει κατατεθεί η πρόταση της πλειοψηφίας είναι ανυπόστατη και άκυρη, επανέλαβε, καθώς είχε λάβει τον λόγο και επί του παρεμπίπτοντος στην έναρξη της διαδικασίας για τον αν θα στηθούν μία ή δέκα κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να πάρει θέση αν υποστηρίζει την ημερήσια διάταξη ή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΣΥ θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να καταπέσει η σκευωρία με προανκριτική για όλους και για όλα, που δε θα αφήσει στίγματα σε παρατάξεις και πρόσωπα. Ειδική αναφορά έκανε και για τους μάρτυρες, λέγοντας ότι θα αποκαλυφθεί σε κάθε περίπτωση το αν λένε ψέματα ή αλήθεια.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είπε απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν καταψηφίσει όλες τις ρυθμίσεις για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών. Μίλησε ακόμη για αμφισβητούμενες εισαγγελικές πράξεις και δημιουργία μύθου περί κάθαρσης. Άφησε αιχμές και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2015, τονίζοντας ότι δεν εξέδωσε δελτίο τιμών, θέμα το οποίο δεν έχει παραγραφεί. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία κλίματος διαφθοράς, ένα νέο 89' με μάρτυρες που δεν εισφέρουν κανένα πραγματικό στοιχείο πέρα από τον λόγο τους, προσέθεσε. Και η κυβέρνηση και οι μάρτυρες είναι απροστάτευτοι, διεμήνυσε, μιλώντας για ψευδομάρτυρες που ανακηρύχθηκαν εκ των υστέρων ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Παπαθεοδώρου στάθηκε ιδιαίτερα στη μάρτυρα που έδωσε δέκα καταθέσεις και θυμόταν κάθε φορά από ένα πολιτικό πρόσωπο.

Συμφώνησε πάντως ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, το οποίο είναι διεθνές. Και για αυτό θα πρέπει να γίνει μία ουσιαστική προανακριτική επιτροπή. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να κάψει τη διερεύνηση ενός πραγματικού σκανδάλου κατέληξε και ονομάτισε ως κέντρο του πολιτικού σκανδάλου που θα εξετάσει η προανακριτική το Μέγαρο Μαξίμου. Έθεσε, μάλιστα, συγκεκριμένα ερωτήματα για τον ρόλο Παπαγγελόπουλου- Τζανακόπουλου και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι θα ξεσκεπάσουμε το «βρώμικο '18».


Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση
Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με ένταση και ενστάσεις για την διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν και θέμα Κουρουμπλή αναρωτώμενοι γιατί να στηθούν 10 και όχι 11 κάλπες ενώ περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή γιατί υπήρξε βλάβη με τα μικρόφωνα.

Το ζήτημα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας που χαρακτήρισε την διαδικασία «θλιβερή» που στοχεύει «στην σπίλωση» πολιτικών προσώπων.

«Η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος της είναι να πάρει απόφαση για την μια κάλπη. Η ΝΔ ρητά δηλώνει ότι στην μια κάλπη για θετική ή αρνητική γνώμη σύστασης προανακριτικής ψηφίζει θετικά. Η προσπάθεια να σπιλωθούν άνθρωποι με τις 10 κάλπες είναι για εμάς απολύτως απαράδεκτη. Είναι για εμάς θέμα αρχής και θα έχουμε εντονότατη αντίδραση σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Στην αρχή της τοποθέτησή τους είπε «Συζητούμε την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που είναι μία και ενιαία. Θα μπορούσατε να έχετε υποβάλλει 10 ή 11 προτάσεις. Θα μπορούσαν οι προτάσεις να είναι σε ένα κείμενο. Η πρότασή σας όμως είναι μια και μόνη. Φαίνεται αυτό από την κατάληξη της πρότασης που προτείνετε ότι για τις παραπάνω πράξεις να μην ασκηθούν διώξεις λόγω παραγραφής και για τις άλλες να γίνει προανακριτική προκειμένου να διερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις και σε αρνητική εισήγηση να επιστραφεί ο φάκελος στην δικαιοσύνη. Πουθενά δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο. Υπάρχει αναφορά σε 11 πρόσωπα και όχι σε 10. Στα 10 δεν περιλαμβάνεται και ο κ. Κουρουμπλής. Η απόφαση είναι απολύτως λανθασμένη και πέραν του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόταση δεν αντέχει σε κριτική και αγγίζει τα όρια απόπειρας συκοφάντησης» και πρόσθεσε «Να παμε σε μια κάλπη. Καταθέτουμε πρόταση και ζητάμε η Ολομέλεια να αποφασίσει να τοποθετηθεί μια κάλπη για την σύσταση ή όχι της επιτροπής». Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «ευθύτατα λέω ότι το ζήτημα που ετέθη δεν είναι μια ή πολλές κάλπες αλλά αν για κάθε πρόσωπο (σ.σ. προτεινόμενο για παραπομπή) θα υπάρχει η επιλογή να τοποθετηθεί κάθε βουλευτής» και πρόσθεσε «ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής και προβλέπει ότι ορισμένοι εξ αυτών ενδεχομένως με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην τεθούν στις εργασίες προανακριτικής και πρέπει αυτό το ενδεχόμενο να μην το αρνηθούμε».

Επίσης, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί την στοχοποίηση ανθρώπων και παρατάξεων με εξπρες διαδικασίες.

Με «ειδικό» ρόλο η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Πάντως από την έναρξη της συνεδρίασης η κυρία Χριστοδουλοπούλου έδειξε ότι τοποθετήθηκε στο προεδρείο για την διεύθυνση της κρίσιμης συνεδρίασης προκειμένου να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο ρόλο και έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκμεταλλευόμενη το κοινοβουλευτικό της αξίωμα σπεύδει να απαντήσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει ανοικτό το μικρόφωνό της για να εκτοξεύει ειρωνικά σχόλια κατά την διάρκεια τοποθετήσεων.

Ν. Παρασκευόπουλος: Οι ευθύνες είναι ατομικές

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπονόησε ότι αν τα πέντε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για προανακριτική και παράλληλα είναι βουλευτές (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς) δηλώσουν ότι δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια κάλπη. «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα κάλπες» είπε χαρακτηριστικά

Μ. Βορίδης: Πρόταση σκευωρίας και συγκάλυψης

Με το ερώτημα προς την πλειοψηφία αν «ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μ. Βορίδης για να συνεχίσει «γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης; Η συγκεκριμένη πρόταση κατηγορίες συγκεκριμένες έχει; Για να αποφασίσετε εξάλειψη αξιοποίνου δεν πρέπει να έχετε διαγνώσει χρόνο τέλεσης και πράξη; Πως θα το δείτε αυτό χωρίς επιτροπή; Από τα έντεκα ονόματα, στα πέντε δεν κάνετε καμία αναφορά. Βενιζέλος, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. Δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτούς. Δεν υπάρχει πράξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό».

«Ζητάτε να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Θα γίνει μια ενδιαφέρουσα νομική συζήτηση. Η βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Εδώ είναι το κεφάλαιο σκευωρία. Γιατί αφού βεβαίως αυτή η δικογραφία δεν έχει τίποτα πλην τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων , που να αποτολμήσετε να διατυπώσετε κατηγορίες;» συνέχισε ο κ. Βορίδης και εξήγησε «Το αντικείμενο εδώ είναι ένα. Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. τι της θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη».


Παπαθεοδώρου: Μία κάλπη, μία προανακριτική για όλους και για όλα
Η πρόταση είναι παντελώς ανυπόστατη και άκυρη, υποστήριξε Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και στάθηκε στην ελλιπή παρουσίαση των αδικημάτων και στην απουσία του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε το σκεπτικό του Γιάννη Κουτσούκου για τη συγκρότηση προανακριτικής με πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης (σ.σ. χωρίς διαφοροποίηση για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί). Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα. Στάθηκε και στην απόσταση της πρότασης της πλειοψηφίας και της ημερήσιας διάταξης, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «μάζεψε» τα λάθη της πρότασης, και πρότεινε η συζήτηση να ξεκινήσει από την αρχή. Διαφώνησε και με το χρονοδιάγραμμα, μιλώντας για κανιβαλισμό προσώπων και θεσμών.


Παφίλης: Αφήστε τα κόλπα. Οι κουκούλες θα βγουν

Να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους χωρίς κουκούλες και σκοπιμότητες ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Χωρίς να έχουμε αυταπάτες εμείς λέμε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους. Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει το προηγούμενο του Παπαντωνίου που επιστρέψατε το φάκελο στη δικαιοσύνη. Το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Πέραν από τις νομικές ερμηνείες η ουσία είναι ότι πρέπει να πάμε έως τέλους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος στην πλειοψηφία «Να πάει η διαδικασία κανονικά ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί αδικήματα. Θα κληθούν μάρτυρες. Εδώ οι κουκούλες θα βγουν . Αφήστε τα κόλπα. Θυμηθείτε τι λέγατε στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ερχόταν ο νόμος για τις κουκούλες. Αν υπάρχει σκοπός να κλείσει άρον-άρον η διαδικασία εμείς δεν θα μετέχουμε σε τέτοιο θέατρο». Τέλος, είπε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνει η πρόταση. «Αναφέρονται δέκα πρόσωπα εμείς δεν λέμε ότι είναι ένοχοι αλλά ότι εξετάζονται» είπε σε άλλο σημείο.


Ποτάμι: Να εξεταστεί και η περίπτωση Κουρουμπλή
Στο ρόλο των γιατρών στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμυράς και επισήμανε ότι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων πρέπει να ερευνηθούν στο σύνολό τους, δηλαδή να εξεταστεί και η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η διαδικασία δε μπορεί να είναι Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει, είπε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα και προανακριτική με δυνατότητα διερεύνησης της υπόθεσης επί της ουσίας και όχι μόνο για το αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα ή όχι. Διατύπωσε και τη διαφωνία του με τις πολλές κάλπες σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσουν στη λογική της άγριας δύσης με την ένδειξη «καταζητείται»!


Ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) προανήγγειλε κατηγορητήριο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να υποστηρίξει την θέση της πλειοψηφίας για δέκα κάλπες προανήγγειλε… κατηγορητήριο. «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η πρόταση χρειάζεται αναλυτικό κατηγορητήριο. Αυτό θα προκύψει από τις εργασίες της επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «με την μορφή της καταγγελίας δομήθηκε η πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Όλα τα άλλα περί συγκάλυψης και σκευωρίας απλώς και μόνο επιχειρούν να βάλουν διαδικαστικά τερτίπια. Πρέπει να διασφαλίζεται η μυστική ψηφοφορία. Οι δέκα κάλπες το διασφαλίζουν εκτός αν υπάρξει σαφής δήλωση των πέντε εμπλεκομένων που είναι βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν. Τότε θα δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο με τα δέκα ονόματα . Πώς από πριν θα προσδιοριστεί ποιοι θα παραπεμφθούν στην προανακριτική; Πώς από πριν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι μπορεί να μην παραπεμφθούν;»

ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

aboutickets.com: Συγκρίνουμε ολα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και βρίσκουμε για εσένα το φθηνότερο εισιτήριο!
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share