Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος - Απολογισμός, εξαγγελίες, επίθεση σε ΝΔ

28 Ιουλίου 2017 23:08
Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος - Απολογισμός, εξαγγελίες, επίθεση σε ΝΔ

Με υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, εξαγγελίες και θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ως τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια του μνημονίου».

Δίνοντας το στίγμα τη διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να γνωρίζουμε μέχρι που θα τεντώσουμε το σχοινί ώστε να μην σπάσει».

Οπως διεμήνυσε «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Κατασκήνωση για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού!

Κερδίσαμε απόφαση για το χρέος

Οπως ανέφερε η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.

«Περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και κερδίσαμε μία απόφαση για το χρέος που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση και ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια των μνημονίων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός για χαλάρωση θα σας πω το αντίθετο» είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην Κ.Ε. Είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τόσες ευθύνες και δεν πρέπει να κάνουμε διακοπές» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακτήσαμε το κύρος της χώρας με τη διαπραγμάτευσή μας

Οπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός «ανακτήσαμε το κύρος της χώρας», σημειώνοντας πως αυτό δεν αποκαταστάθηκε μόνο γιατί έγιναν μεταρρυθμίσεις. «Το κύρος το ανακτήσαμε κυρίως μέσα από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η οικονομία να αρχίζει ξανά να πατά σε στέρεο έδαφος, τονίζοντας πως «διαμορφώνουμε συνθήκες ασφαλούς και οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

«Έχω την βαθιά πεποίθηση πως ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για την προοπτική αν υπάρξει μία κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία. Ακόμη κι αν μας βομβαρδίζουν με ρητορικά σχήματα για περί αριστείας λίγους μπορούν να πείσουν διότι είναι δικοί τους άνθρωποι οι υπουργοί που έκαναν περιουσίες κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων τους, δικοί τους άνθρωποι οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Η πορεία που χαράσσουμε δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες που αναλάβαμε το 2015 ήταν από τις πιο δύσκολες από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι προτεραιότητές μας ήταν καθορισμένες και καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο λαός σε απόλυτη γνώση της συμφωνίας έδωσε σε εμάς εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια κρίση; Δεν θα πιστεύετε τον τζίρο που έκανε η συναυλία των Ρέμου - Ramazzotti στο Nammos

Για τον εκλογικό χρόνο απέκλεισε αιφνιδιασμό λέγοντας ότι «βρισκόμαστε λίγο πριν τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας» και υποστήριξε ότι «ο λαός αναγνώρισε το ήθος και την εντιμότητα που δείξαμε στη δύσκολη μάχη του 1ου εξαμήνου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές».

Νέες βολές κατά της Δικαιοσύνης

Απομένουν, είπε ο κ.Τσίπρας, δύο χρόνια έως τις εκλογές του 2019, πράγμα που επιβάλλει το σχεδιασμό της Ελλάδας του μέλλοντος. «Ποιά θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Κ. Μητσοτάκης «επιδιώκει τον ταξικό διχασμό στην κοινωνία».




Οπως είπε ο πρωθυπουργός «Το δικό μας όραμα θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους νέους ν εργασθούν, εδώ στη χώρα μας. Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τα πανεπιστήμια. Θέλουμε να μπει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο από επιστροφή στο παρελθόν».

Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βρίσκεται διαρκώς σε μανιασμένη στάση, αντιπολιτευτικό αμόκ». Συγκρίνοντας με την δική του αντιπολίτευτική τακτική ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Κι εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά προτρέπαμε την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και τους δανειστές μας. Αυτοί ζητούν από τους εταίρους και τους δανειστές να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό είναι μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν ζητήσαμε από τους πολίτες να βγάλουν τα λεφτά τους από το πολιτικό σύστημα. Η σύγκρουση με τους ακραίους φιλελεύθερους θα είναι διαρκής. Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, δεν θα ανεχθούμε χυδαιότητα και λαϊκισμό» υποστήριξε.

Ο απολογισμός Τσίπρα

Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέσαμε προτεραιότητες να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος και να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας προς τους πιο αδύναμους, να κάνουμε κάνουμε τομές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Δύο χρόνια μετά, ο απολογισμός δείχνει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού» υποστήριξε.

Παράλληλα υποστήριξε στον απολογισμό του ότι «ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην οικονομία αλλά και στο νοικοκύρεμα του οίκου μας».

Εμείς σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους αδύναμους. Είμαστε εμείς που σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα βάζοντας τέλος στα θαλασσοδάνεια και αναχρηματοδοτώντας με επιτυχία το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε εμείς που είδαμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται σε βιώσιμα επίπεδα και πριν από λίγες ημέρες είδαμε την χώρα να επιστρέφει στις αγορές και την οικονομία να ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να φύγει οριστικά από την επιτροπεία. Θέλουμε την Ελλάδα αυτόνομη ξανά σε ένα χρόνο από σήμερα με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο».

Για τις θέσεις εργασίας

«Στόχος μας είναι να δημιουργούνται θέσεις πλήρους εργασίας και να γίνουν πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, όπως συνέβη στα χρόνια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και, ακόμα εντονότερα, την περίοδο της κρίσης» επισήμανε.

«Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας, όπου βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα με τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, από το 19% στο 13%» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Υγεία

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την παρέμβαση της κυβέρνησης στην υγεία, που αφορά στη θέσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ενώ είπε ότι «προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στη Βουλή, διαγράφοντας τα βεβαιωμένα χρέη που προέκυψαν από τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας μέχρι το 2015».

«Από το Σεπτέμβριο του 2015, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με 9.000 νέο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί ή αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλες 9.500 θέσεις» τόνισε και αναφέρθηκε στην ίδρυση και στελέχωση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας είπε ότι υπέρδιπλασιαστηκαν από περίπου 780 εκατ. ευρώ το 2015, το 2017 ξεπεράσαμε το 1,57 δισ., ενώ το 2019 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2,57 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τρόφιμο που υπάρχει σ' όλα τα σούπερ μάρκετ!

Για την Παιδεία

Για τα θέματα παιδείας είπε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πετύχαμε το αυτονόητο: «Όλα τα σχολεία μας, σε όλη τη χώρα και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, άνοιξαν στην ώρα τους, χωρίς ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία. Όταν κάποιοι που μας κάνουν και μαθήματα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, μοιράζανε και κάνανε μαθήματα με φωτοτυπίες μέχρι το Δεκέμβρη».

«Πέρα όμως από τη στήριξη των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, φέραμε εις πέρας μια πολύ δύσκολη και απαιτητική αποστολή την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσιπρας.

Για την εξωτερική πολιτική

Για την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε μια περίοδο έξαρσης της ανασφάλειας και της περιφερειακής αποσταθεροποίησης, χαράξαμε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, που βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής», και πρόσθεσε πως είναι μια πολιτική που καθιστά την Ελλάδα πόλο ασφάλειας και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας σε μια ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Στα εθνικά θέματα, επιμένουμε σε μια πολιτική καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου με όλους, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω στις βασικές αρχές και τις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε διατυπώσει ως χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share