Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ολλανδικές εκλογές: Ανάσα για την Ευρώπη και έναν μεγάλο χαμένο!

16 Μαρτίου 2017
Ολλανδικές εκλογές: Ανάσα για την Ευρώπη και έναν μεγάλο χαμένο!

Ανακούφιση στην Ευρώπη έφερε η επικράτηση του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές. Τα χαμόγελα δεν λείπουν στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες αυτές φέτος.

Παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα έχασε πολλές έδρες, παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη και θα συνεχίσει να κυβερνά σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ο Ρούτε εμφανίστηκε ενισχυμένος μετά την κόντρα με τον Ερντογάν και την Τουρκία.

Το βασικό ζητούμενο για τους Ευρωπαίους και τους Ολλανδούς, όπως φαίνεται, ήταν μην καταφέρει ο Βίλντερς να βάλει τους ακροδεξιούς στα σαλόνια της Ευρώπης. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυξάνει την πολιτική επιρροή του και θα συνεχίσει να προκαλεί με τις ακραίες θέσεις του.

Δείτε επίσης: Πώς είναι η Φουκοσίμα, 6 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή! (photos)

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είναι πρώτο με ποσοστό 21,3%, το κόμμα του Βίλντερς είναι στο 13,1%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 12,5%. Ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 12%, οι Σοσιαλιστές με 9,3% και οι Πράσινοι με 9%.

VVD-ALDE: 21,3%
PVV-ENF 13,1%
CDA-EPP 12,5%
D66-ALDE 12%
SP-LEFT 9,3%
GL-G/EFA 9%

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μπροστά σε ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του στη Χάγη.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επικράτηση του VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, λαμβάνοντας 33 από τις 150 έδρες της ολλανδικής Βουλής. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών (19), μεταξύ αυτών και το ακροδεξιό PVV του Γκερτ Βίλντερς, το οποίο, στις δημοσκοπήσεις έδειχνε ότι μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία, κάτι που δεν φαίνεται πως επιβεβαιώνεται.

Το κόμμα του κ. Ρούτε έχασε 8 έδρες σε σχέση με το 2012. Από τις 41 έδρες έπεσε στις 33. Το Εργατικό Κόμμα υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του, καθώς έχασε 29 έδρες μέσα σε πέντε χρόνια. Οι «νικητές» ήταν οι Πράσινοι, που κέρδισαν 12 έδρες.

Δείτε επίσης: Δεν λέει να φτιάξει ο καιρός! Τι μας περιμένει σήμερα;


Πανωλεθρία για τον Ντάισελμπλουμ

Μόλις 9 έδρες παίρνει το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ (PvdA) από τις 38 που κατείχε. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μπει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, σε σύντομη δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως «αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, με όλα μας τα μέλη» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share