Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σχεδιάζουν το πρώτο πάρκο για άτομα με αναπηρία!

Χίλια μπράβο!

12 Δεκεμβρίου 2018 12:23
Θεσσαλονίκη: Μαθητές σχεδιάζουν το πρώτο πάρκο για άτομα με αναπηρία!

Την δημιουργία του πρώτου πάρκου για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη προτείνουν οι μαθητές της Α’ Λυκείου του 11ου ΓΕΛ επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να δώσουν την ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για αυτούς πάρκο, σε ένα αθλητικό χώρο ή μία παιδική χαρά.

Η ιδέα των μαθητών του τμήματος Α1 γεννήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθώς και την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου την περασμένη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αντωνίου.

Οι μαθητές του 11ου λυκείου αποφάσισαν να κάνουν μία πρόταση στον δήμο Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί ένα πάρκο για ΑμεΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει χώρο άθλησης αλλά και παιδική χαρά.

«Τα τελευταία χρόνια σαν σύλλογος καθηγητών και σαν σύλλογος γονέων προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να ευαισθητοποιηθούμε ως πιο πολύ γίνεται σε αυτό το κομμάτι, που λέγεται ενεργός πολίτης και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται δραστηριότητες και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ», αναφέρει στο thestival.gr, ο Διευθυντής 11ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Γκούμας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γνωστό τυρί των Lidl λόγω μούχλας!

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο σχέδιο των μαθητών είναι να κατασκευαστεί το πάρκο σε κάποιο σημείο που θα είναι κοντά σε λεωφορεία ή πάρκινγκ, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές θα έχουν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρο Λεκάκη για να του παρουσιάσουν την πρότασή τους.

«Να υπάρχουν ίδιες υποδομές για όλους»

Η ανάγκη για ίδιες υποδομές, δραστηριότητες αλλά και ευκαιρίες για όλους είναι αυτή που οδήγησε τους μαθητές να συνθέσουν την πρότασή τους για το πρώτο ειδικά διαμορφωμένο πάρκο για ΑμεΑ στην πόλη.

Ο Γιώργος, μαθητής της Α΄ Λυκείου τονίζει μιλώντας στο thestival.gr πως «πρόταση είναι να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη ένα πάρκο για άτομα με ειδικές ανάγκες επειδή στην πόλη μας δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες δεν μπορεί να παίξει σε ένα από τα πάρκα που υπάρχουν στην πόλη και έτσι θελήσαμε να κάνουμε αυτή την πρόταση».

Ένα τέτοιο πάρκο έχει δημιουργηθεί στον δήμο Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα και διαθέτει γήπεδο μπάσκετ, ποδηλατόδρομο, γήπεδο μπότσε (bocce), καθώς και παιδική χαρά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι άτυχοι του ζωδιακού κύκλου που πρέπει να κάνουν υπομονή: Η Άση Μπήλιου προειδοποιεί!

«Όλοι οι πολίτες πληρώνουμε φόρους και δημοτικά τέλη δεν υπάρχουν όμως οι ίδιες υποδομές για όλους. Υπάρχουν δημόσια πάρκα για όλους εκτός από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στο Παλαιό Φάληρο υπάρχει ένα τέτοιο πάρκο και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πάρκο πχ με μπασκέτες στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές ανάγκες εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο εδώ στην πόλη μας. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία πρόταση αλλά θα πρέπει κάθε μέρα να σκεφτόμαστε αυτά τα άτομα κάθε μέρα», λέει από την πλευρά της, η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Βασιλική.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν πάρκα έτσι ώστε παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ να μπορούν να παίζουν και να αθλούνται έχοντας χώρους ειδικά σχεδιασμένους για αυτούς. Να μπορούν και αυτοί/ές να ακολουθούν τις ίδιες δραστηριότητες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους», τονίζει η 16χρονη, Βασιλεία.

Πάρκο με μπασκέτες, γήπεδο Μπότσε και παιδική χαρά

Στο σχέδιο των μαθητών είναι το πάρκο να περιλαμβάνει γήπεδο Μπότσε, μπασκέτες και παιδική χαρά προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, ενώ προτείνεται να κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Πέτρου Συνδίκα και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς θέλουμε να γίνει στην συμβολή των οδών Πέτρου Συνδίκα και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Εκεί υπήρχε παλιά μία παιδική χαρά. Θα είναι και χώρος άθλησης, μπορούν να μπουν και κάποιες μπασκέτες ή κάποια γήπεδα. Ο χώρος που προτείνουμε είναι μπροστά από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑμεΑ «Ο Σωτήρ». Συμμετέχουν σε αυτόν 300 άτομα με ειδικές ανάγκες», υπογραμμίζει στο thestival.gr, ο καθηγητής του 11ου ΓΕΛ, Άγγελος Χοτζίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χοτζίδη η προσπάθεια των μαθητών γίνεται σε συνέχεια μίας προσπάθειας, που είχε ξεκινήσει από το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς για δημιουργία πάρκου ΑμεΑ, ωστόσο δεν προχώρησε.

Η δεύτερη φάση είναι να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης για την κατασκευή του πάρκου.

«Είναι καλό σημάδι όταν έχεις από κάτω ανήσυχα παιδιά το ότι κάθονται μία ώρα και με κοιτάνε στα μάτια»

Ο νέος ηθοποιός και συγγραφέας αλλά και γνωστός για τις προσπάθειες που κάνει για την επίλυση προβλημάτων προσβασιμότητας ΑμεΑ, Δημήτρης Αντωνίου μίλησε στους μαθητές για το τροχαίο ατύχημα που είχε το 2006, το οποίο τον ανάγκασε να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και για το πως μετακινείται ένα άτομο με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλος με γνωστή οικογένεια της Πάτρας: Πεθερός άφησε έγκυος τη νύφη του και κλέφτηκαν!

«Παλιότερα η αναπηρία συνδυάζονταν με το τέλος, ήταν σαν να είχε καταστραφεί κάποιος. Δεν ήταν σύνηθες να βγαίνουν έξω οι άνθρωποι με αναπηρία, να διεκδικούν και να αγωνίζονται. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι άνθρωποι με αναπηρία θα πρωταγωνιστήσουν στον αθλητισμό, θα πρωταγωνιστήσουν στα γράμματα. Τους εξήγησα ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες διεκδικούν, φωνάζουν και ζητούν μία ίση αντιμετώπιση», αναφέρει ο ίδιος στο thestival.gr και προσθέτει: «Είναι ένα καλό σημάδι όταν έχεις από κάτω ανήσυχα παιδιά που κάνουν φασαρία το ότι κάθονται μία ώρα και με κοιτάνε στα μάτια είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα που συνήθως το κερδίζω», προσθέτει.

To 2006, o Δημήτρης παρέα με δύο φίλους περπατούσαν έξω από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς, όταν ένας οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τους παρέσυρε. Οι δύο φίλοι του τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο ίδιος έκτοτε είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Από τότε μέχρι και σήμερα δίνει την δική του μάχη για να έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ίσα δικαιώματα με όλους.

«Ήμουν η πρώτη περίπτωση με αναπηρία χωρίς να μπορώ να γράφω, όταν πέρασα στο Φυσικό του ΑΠΘ. Δεν ήξεραν πως να με αντιμετωπίσουν και μου έλεγαν δεν γίνεται και τους έλεγα θα γίνει. Όταν θέλουμε κάτι πολύ έχουμε και το μυαλό να κρίνουμε κατά πόσο μπορεί να γίνει. Άμα το προσπαθήσουμε το καταφέρνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 28χρονος.

Ο Δημήτρης Αντωνίου είναι αισιόδοξος για την πρωτοβουλία των μαθητών και θεωρεί ότι ένα τέτοιο πάρκο θα καλυτερεύσει την ζωή των ατόμων με αναπηρία.

«Τέτοια πάρκα έχουμε δει στο εξωτερικό. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια προς την καλή διάθεση που θέλουμε να δείξουμε, να φέρουμε την αναπηρία δηλαδή σε καλύτερη κατάσταση. Κάτι που δεν υπήρχε και που θα έπρεπε να το έχουμε γύρω μας σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να είμαστε θετικοί».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share