Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κως: Νέες μαρτυρίες για τον σεισμό που σοκάρουν (video)

23 Ιουλίου 2017 17:56
Κως: Νέες μαρτυρίες για τον σεισμό που σοκάρουν (video)

Κάτοικος του νησιού: «Την ώρα που είχα φθάσει στα σκαλιά, έπεσε πάνω μου μια ξύλινη ντουλάπα» - Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής ανέφεραν ζημιές, κυρίως σε κάβες και μπαρ, καθώς καταστράφηκαν τα εμπορεύματά τους

Λίγα 24ωρα μετά το χτύπημα του φονικού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ στην Κω και το νησί επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα μόνα που θυμίζουν πως ο εγκέλαδος επισκέφθηκε το όμορφο νησί του ανατολικού Αιγαίου, είναι οι καταστροφές που άφησε, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι μετασεισμοί άλλοι μικροί άλλοι πιο ισχυροί αλλά και οι μαρτυρίες όσων έζησαν από πρώτο χέρι τη δύναμη του εγκέλαδου.

Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Χαματζόγλου ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου του διαμερίσματος στην πολυκατοικία, που το ισόγειό της βυθίστηκε στο έδαφος και ο πρώτος όροφος έγινε το ισόγειο. Αγόρασε το σπίτι αυτό το 2011, σε μια πολυκατοικία κτισμένη της δεκαετία του 1980. Κάτω από το διαμέρισμά του βρισκόταν το τεχνικό γραφείο του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Σιφονιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ; Γάμος Κοσιώνη - Μπακογιάννη: Οι πρώτες εικόνες, η άφιξη των καλεσμένων και το τρομερό παρασκήνιο! (video)

Ο Δημήτρης Χαματζόγλου βρισκόταν στον καναπέ του σαλονιού του όταν ο σεισμός άρχισε να χτυπά. «Ξαφνικά άρχισα να κουνιέται ο καναπές που ήμουν ξαπλωμένος και πιάτα και ποτήρια άρχισαν να σπάνε. Η τηλεόραση έπεσε κάτω, τα ντουλάπια ανοιγόκλειναν και χτυπούσαν και εγώ κουνιόμουν, χωρίς να μπορώ να σταθώ. Προσπάθησα να τρέξω, αλλά το κτίριο πήγαινε μπρος πίσω. Το ευτύχημα ήταν όλοι και εγώ και οι άλλοι ένοικοι βγήκαμε σώοι. Μέσα σε έξι δευτερόλεπτα το κτίριο κατεδαφίστηκε και έγινε όπως βλέπετε».

Ο Χρήστος Μπουράνης ήταν ένας από τους τραυματίες του σεισμού. Χτύπησε στην πλάτη και στο πόδι όταν άρπαξε το νεογέννητο παιδί του και άρχισε να τρέχει για να βγει έξω από το σπίτι του όπου ήταν μαζί με τη σύζυγό του Επιστήμη. Ο ίδιος περιέγραψε στο protothema.gr τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε. «Αρχίσαμε να κουνιόμαστε και αμέσως έτρεξα στην κούνια που ήταν το παιδί μου. Έπεφταν πράγματα από τα ράφια και το μόνο που με ένοιαζε ήταν το παιδί μου. Έτρεξα ξυπόλητος και την ώρα που είχα φθάσει στα σκαλιά έπεσε πάνω μου μια ξύλινη ντουλάπα. Ήταν πολύ συγκλονιστικό αυτό ένιωθες λες και ήσουν σε ένα χαρτόκουτο και σε κουνούσαν. Φοβήθηκα πάρα πολύ». Η σύζυγός του Επιστήμη η οποία εργάζεται στο νησί αποφάσισε με το σύζυγό της να φύγουν για Αθήνα για να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν όσο αυτό είναι δυνατόν το σεισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ; Γάμος Κοσιώνη - Μπακογιάννη: Οι πρώτες εικόνες, η άφιξη των καλεσμένων και το τρομερό παρασκήνιο! (video)

Ένας από τους επιχειρηματίες του νησιού που εκτός του ότι έζησε τον τρόμο του σεισμού καταστράφηκε και οικονομικά εξαιτίας του είναι ο Χρήστος Πης, ο ιδιοκτήτης του κυλικείου στον έλεγχο διαβατηρίων στο λιμάνι του νησιού.

Ο ίδιος νοικιάζει το κυλικείο τα τελευταία 9 χρόνια και τώρα όπως λέει η οικονομική ζημιά που έπαθε ξεπερνά τις 150.000 ευρώ μόνο σε εμπόρευμα. Οι τεχνικοί τον ειδοποίησαν να αδειάσει το χώρο. Ο κ. Πης έδειξε στο protothema.gr τις ρωγμές που υπέστη το κατάστημά του από το σεισμό, ενώ εξήγησε επίσης πως η τουριστική σεζόν τελείωσε επιχειρηματικά για εκείνον. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι δόξα το θεό που ζούμε. Την ώρα του σεισμού δεν ήμουν εδώ ήταν όμως υπάλληλός μου και λίγοι τουρίστες. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε και όλοι σώθηκαν. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα που βλέπω τις ζημιές είναι ότι καταστράφηκα. Είχαμε τους πρόσφυγες, είχαμε το πραξικόπημα στην Τουρκία τώρα ήρθε και ο σεισμός να μας αποτελειώσει».

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής όπως είπαν κάποιοι από αυτούς στο ΘΕΜΑ έπαθαν ζημιές, κυρίως σε κάβες και μπαρ όταν καταστράφηκαν τα εμπορεύματά τους. Όλοι τους ελπίζουν πως η πολιτεία θα τους βοηθήσει οικονομικά για να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: protothema.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share