Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Στα δικαστήρια οι Γεωργιανοί μαφιόζοι που είχαν ρημάξει την Θεσσαλονίκη (photos)

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης

18 Απριλίου 2018 17:42
Στα δικαστήρια οι Γεωργιανοί μαφιόζοι που είχαν ρημάξει την Θεσσαλονίκη (photos)

Στα δικαστήρια μετήχθησαν οι 14 Γεωργιανοί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διεθνούς κυκλώματος, που είχαν «ρημάξει» τη Θεσσαλονίκη. Η ΕΛ.ΑΣ παρουσίασε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που οδήγησαν στην εξάρθρωση της μαφιόζικης οργάνωσης επαγγελματιών διαρρηκτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Power of Love: Έξαλλη η Αθηνά με το Νίκο! Η κατηγορία για στρατηγική και η απάντησή της! (video)

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 αστυνομικοί συνελήφθησαν ο 57χρονος Λάσα Σουσανασβίλι και οι δύο υπαρχηγοί της οργάνωσης καθώς και άλλα 11 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων όπου κατέληγαν τα κλοπιμαία. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση στήθηκε σε συνεργασία με τις γαλλικές διωκτικές αρχές από τις οποίες έχουν εκδοθεί και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον 57χρονο και τα άλλα δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε στη Γαλλία συνελήφθησαν πάνω από 17 άτομα μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Για το επεισόδιο στην Πυλαία οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί – σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια. Κλοπιμαία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.Κλοπιμαία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

«Επαγγελματικές» διαρρήξεις

Τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν δύο – τρεις διαρρήξεις καθημερινά και δρούσαν… επαγγελματικά όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί της ασφάλειας. «Χτυπούσαν» κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή της δράσης τους. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (25.000) ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων. Αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων.

«Από τις πιο μεγάλες υποθέσεις στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης»

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης η συγκεκριμένη υπόθεση «αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων».

Επίσης ανέφερε ότι «η εξάρθρωσης της συγκεκριμένης οργάνωσης που ενέχεται σε κλοπές και διαρρήξεις από οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτελεί προϊόν συστηματικής και μεθοδικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία.

Με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδημήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη , με τη λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ» δήλωσε.

Αργηχός τους, ο Νο 1 κακοποιός παγκοσμίως, γνωστός με το ψευδώνυμο «Το Λίπος»

Αρχηγός της οργάνωσης - ο οποίος επίσης συνελήφθη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης - ήταν ο διαβόητος κακοποιός Λάσα Σουσανασβίλι.

Πρόκειται για τον Γεωργιανό κακοποιό ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους αρχηγούς της ρωσικής μαφίας, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το dailythess.gr, η επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα από τις γαλλικές διωκτικές Αρχές για διακεκριμένες κλοπές που τελέστηκαν από το 2016 έως σήμερα.

Ο Σουσανασβίλι, ή αλλιώς γνωστός με το ψευδώνυμο «Το Λίπος», είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 14 χρόνια κάθειρξη για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ωστόσο εδώ και λίγους μήνες είναι ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση των πρόσφατων ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share