Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νεκρός ο Αριστείδης Κουδουνάρης!

Τραγική απώλεια!

4 Ιανουαρίου 2019 11:12
Νεκρός ο Αριστείδης Κουδουνάρης!

Ο ερευνητής, ιστοριοδίφης και πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, Αριστείδης Κουδουνάρης, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 χρονών.

«Εφυγε» αφήνοντας παρακαταθήκη το κορυφαίο, «Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων» από το 1880 μέχρι το 1920. Η έβδομη έκδοση του Λεξικού παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση, τόνισε: «Τιμούμε τον Αριστείδη Κουδουνάρη και για την ευγενή προσφορά του στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, Λεμεσό, με την δωρεά των προσωπικών αρχείων του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο με τη Ζένια του Power of Love! Η δημόσια καταγγελία

Ο Αριστείδης Κουδουνάρης γεννήθηκε το 1936 στη Λεμεσό. Σπούδασε εμποριολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στην Αγγλία και πολιτικές επιστήμες στο Trinity College του Δουβλίνου, όπου παρακολούθησε και μαθήματα Ιστορίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε την έρευνα για το «Βιογραφικό Λεξικό των Κυπρίων» από το 1800 μέχρι το 1920, που εκδόθηκε για πρώτη φορά, με βιογραφίες σημαντικών Κυπρίων.

Κάθε νέα έκδοση του Λεξικού ήταν βελτιωμένη και επαυξημένη και περιέλαβε και Τουρκοκύπριους, που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη της Κύπρου. Το υλικό του Λεξικού το δώρισε στο Τμήμα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο εκλιπών ήταν από τους ιδρυτές της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών το 1989, της οποίας έκτοτε ήταν πρόεδρος. Ήταν, επίσης, εκπρόσωπος της Βυρωνικής Εταιρείας «Byron Society» στο Λονδίνο το 1971 και εκτελεστικός σύμβουλος του Πιεριδείου Ιδρύματος.

Εξάλλου, τα τελευταία 50 χρόνια ο Αριστείδης Κουδουνάρης ασχολήθηκε και με τη διοργάνωση και διάθεση αντικών και οργάνωσε 42 εκθέσεις παλαιών αντικειμένων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share