Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θλίψη: Πέθανε ο Γρηγόρης Ριζόπουλος!

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου

10 Νοεμβρίου 2018 19:42
Θλίψη: Πέθανε ο Γρηγόρης Ριζόπουλος!

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Την λύπη του για τον θάνατο του Γρηγόρη Ριζόπουλου εξέφρασε το ΚΚΕ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο Γρηγόρης Ριζόπουλος γεννήθηκε στη Λάγκα Καστοριάς, στις 24/5/1929, παιδί πολυμελούς οικογένειας αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα του ελληνικού λαού εκείνη την περίοδο.

Την περίοδο της ανάπτυξης της ηρωϊκής εποποιίας του ΔΣΕ, συμμετέχει στη δράση του και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Λόγω της δράσης που ανέπτυξε, εξορίστηκε το 1947 στη νήσο Αλόννησο και το 1948 μετέβη ως εξόριστος στον Καραβόσταμο Ικαρίας. Από το 1949 ως το 1953 βρίσκεται εξόριστος στο Μακρονήσι. Από το 1949 στο Α.Ε.Τ.Ο και Ε.Σ.Α.Ι. και το 1952 στο Β.Ε.Τ.Ο. Κράτησε αλύγιστη στάση απέναντι στα βασανιστήρια και τις πιέσεις που ο ταξικός αντίπαλος επέβαλε.

Μετά την εξορία, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ως αρχιτέκτων μηχανικός. Κατά την περίοδο 1989-1991 έδωσε μάχη για την επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων στις γραμμές του ΚΚΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναταλία Γερμανού: Η αποκάλυψη που κανείς δεν περίμενε! Τι είπε για τη σχέση της με πασίγνωστο ηθοποιό;

Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με πάρα πολλές διακρίσεις. Σε διάφορους διαγωνισμούς, που έλαβε μέρος, με τα γλυπτά του έργα, έλαβε Α’ και Β΄ βραβεία. Ανάμεσα στα πιο σπουδαία έργα, που φιλοτέχνησε, ήταν το άγαλμα του “Μακρονησιώτη Αγωνιστή”, που σήμερα δεσπόζει στη Μακρόνησο.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλύγιστου συντρόφου και προέδρου της ΠΕΚΑΜ. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 14.00, από το Νεκροταφείο Παπάγου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share