Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Στο αρχείο η υπόθεση με το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα, δύο χρόνια μετά!

Οργή στις οικογένειες των θυμάτων

16 Αυγούστου 2018 17:35
Στο αρχείο η υπόθεση με το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα, δύο χρόνια μετά!

Σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από το ναυτικό δυστύχημα που άφησε την Ελλάδα άφωνη, και οι εξελίξεις τρέχουν διαρκώς...

Τον Αύγουστο του 2016 το ταχύπλοο σκάφος που –κατά την ομολογία του οδηγούσε ο 77χρονος –τότε- Θρασύβουλος Λυκουρέζος - εμβόλισε τη λάντζα «Αντωνία» που εκτελούσε το δρομολόγιο, χωρίς να αφήσει χρόνο στον χειριστή και τους επιβαίνοντες να αντιδράσουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να μείνουν για πολλή ώρα στη θάλασσα προσπαθώντας να μέινουν ζωντανοί και εν τέλει να χάσουν τη ζωή τους τραγικά 4 άτομα. Ο 58χρονος καπετάνιος του καϊκιού, ένα 5χρονο κορίτσι και ο 44χρονου πατέρα τους, αλλά και ένας 35χρονος έχασαν τη μάχη με τον θάνατο, ενώ μια 29χρονη τουρίστρια υπέστη ακρωτηριασμό στο αριστερό της πόδι.

Στις αρχές του Αυγούστου, εκδόθηκε το βούλευμα το οποίο αναφέρει πως η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο αφού μετά το θάνατο του οδηγού του ταχύπλοου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, απορρίφθηκε και το αίτημα που επέβαλαν οι οικογένειες των θυμάτων για την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών του θανόντος με 15 συγκεκριμένα πρόσωπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΡΤ: «Βόμβα» από το κανάλι! Ο γνωστός δημοσιογράφος που θα κάνει τις περιγραφές στη Superleague!

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

«Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα της σύγκρουσης σκαφών στη νήσο Αίγινα την 16-08-2016 που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τεσσάρων (04) επιβαινόντων του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” N. Αίγινας 66, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανακοινώνεται ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων περατώθηκαν μεσημβρινές ώρες σήμερα με αρνητικά αποτελέσματα.

Μετά την άμεση κινητοποίηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στις έρευνες συμμετείχαν συνολικά ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο Π.Ν., καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Η προανάκριση για το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έτσι ώστε να μη μείνει αναπάντητο κανένα ερώτημα του δυστυχήματος και να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες του.

Παράλληλα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στη ν. Αίγινα και διεξάγει ενδελεχή τεχνική διερεύνηση του συμβάντος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 επέβαιναν τα κάτωθι τέσσερα (04) άτομα:

Λυκουρέζος Θρασύβουλος, ετών 77, ως Κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με τις κατηγορίες της παράβασης των άρθρων 94, 302, 310 και 278 του Π.Κ., ήτοι συρρέον ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και πήρε αναβολή προκειμένου απολογηθεί αύριο ενώπιον της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής.

Βενετσιάνος Επαμεινώνδας - Παύλος, ετών 83

Βενετσιάνου Ευθυμία, ετών 80

Καρακάση Θεοδότη, ετών 65.

Από τους επιβαίνοντες στο βυθισθέν Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 ανασύρθηκαν νεκροί οι:

Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης

Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44

Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5

Cherednyk Jevgen, ετών 35»

Όπως είναι λογικό η είδηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών, ενώ ο δικηγόρος του έκανε νύξεις για φόβο της κοινωνικής κατακραυγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπαραγμός και οδύνη για τον 36χρονο Γιώργο που δεν θα χαμογελάσει ποτέ ξανά!

Τι ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Οι άνθρωποι ζούσαν και ζουν με την προσδοκία να δουν κάποιους ανθρώπους να λογοδοτούν για την τραγωδία. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε αγωνιώδης προσπάθεια σε αυτήν την υπόθεση να εμφανιστεί να αποδειχθεί ότι στο ταχύπλοο επέβαιναν ηλικιωμένοι άνθρωποι, ότι το οδηγούσε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, ο οποίος όχι μόνο ταχύπλοο δε μπορούσε να οδηγήσει, αλλά ούτε σε καρέκλα δε μπορούσε να κάτσει. Ήταν έτοιμος σε λίγο, με τα προβλήματα υγείας που είχε, να πεθάνει, όπως και έγινε και ότι δήθεν ήταν κάποιοι του Κολωνακίου πάνω, αυτής της νομενκλατούρας που επικρατούσε εκείνο το διάστημα στην Αίγινα. Από την πρώτη στιγμή οι συγγενείς των θυμάτων ούρλιαζαν ότι το ταχύπλοο δεν το οδηγούσε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, ούτε ήταν άλλοι ηλικιωμένοι πάνω, αλλά ήταν ένα νεαρό ζευγάρι ηλικίας περίπου 30 ετών.

Ενώ προσδοκούσαμε η Δικαιοσύνη να βρει την αλήθεια, και κάναμε μία σειρά από ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αρθεί το απόρρητο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενός ανθρώπου που σίγουρα δεν οδηγούσε και ο οποίος εμφανίστηκε αφού τον φυγάδευσε προηγουμένως ένας κύκλος ανθρώπων που στην Αίγινα κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια…

Αντί να σώσουν τα άτομα που πνίγονταν, άτομα που συνεργάζονται καθημερινά με το Λιμεναρχείο Αιγίνης, πήγαν ένα μίλι πιο πέρα, όπου είχε πάει το ταχύπλοο, να φυγαδεύσουν τους επιβαίνοντες του ταχύπλοου.

Ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος εμφανίστηκε με 8 ώρες καθυστέρηση και είπε ότι εκείνος οδηγούσε, επικαλούμενος μάρτυρες που δε βρίσκονταν καν στην Αίγινα και δικαιολογήθηκαν μετά την τραγωδία ότι πήραν το πρώτο καράβι και έφυγαν. Εδώ το πρόβλημα ποιο είναι. Ενώ εμείς κάναμε εναγώνια προσπάθεια να βρει η Δικαιοσύνη την άκρη, η ανακρίτρια δε μας άφησε, δε διέταξε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου 15 ατόμων, που ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντες και έκλεισε τη δικογραφία.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, πεθαίνει ο Λυκουρέζος, τον οποίο σε εμάς σκόπιμα εμφάνιζαν –έγινε ολόκληρη οργάνωση για να τον εμφανίσουν ως οδηγό. Όταν πεθαίνει ο μοναδικός κατηγορούμενος κλείνει η δικογραφία. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας να επιστραφεί η δικογραφία και να συνεχιστεί η ανάκριση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλοπάππου: Μυστήριο με τον θάνατο του 25χρονου! Τον λήστεψαν, αντέδρασε και έπεσε από τα βράχια

Βγαίνει ένα βούλευμα τελικώς, χωρίς αιτιολογία, από το οποίο προκύπτει ότι δεν άρουν το απόρρητο των συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνομιλιών. Η οργή των συγγενών και όσων επέζησαν είναι δικαιολογημένη. Δε θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Θα το αναδείξουμε τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς ορισμένοι φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή και τίποτα άλλο».

Το βούλευμα

Πηγή: thecaller.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share