Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τελευταίο αντίο στον «λαϊκό και διανοούμενο» καθηγητή Βασίλη Καρύδη!

Με δάκρυα και ένα ηχηρό χειροκρότημα!

21 Ιουνίου 2018 18:18
Τελευταίο αντίο στον «λαϊκό και διανοούμενο» καθηγητή Βασίλη Καρύδη!

Ήταν όλοι εκεί: o φίλος συμμαθητής του Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

που εκφώνησε και έναν από τους επικήδειους, φίλοι, υπουργοί, βουλευτές, καθηγητές, μα περισσότεροι ήταν οι μαθητές του, οι φοιτητές του και όσοι έτυχε να συναπαντήσουν στο σύντομο πέρασμά του αυτόν τον ιδιαίτερο επιστήμονα και άνθρωπο.
Εναν άνθρωπο σαν όλους τους ανθρώπους, που όμως είχε κάτι που τον έκανε ξεχωριστό, αγαπητό. Έναν καθηγητή που εντρύφησε στην εγκληματολογία και στις κοινωνικές σχέσεις, αφήνοντας πολύτιμο έργο για την επιστήμη. Με το έργο του συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση της εγκληματολογίας στη χώρα μας, αλλά και στη διαμόρφωση μιας γνήσιας κριτικής οπτικής για την αντεγκληματική πολιτική. Η προσήλωσή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών χαρακτήρισαν την πορεία του ως επιστήμονα και ενεργού πολίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Έσκασε τώρα! Οριστικό: Αυτός ο παίκτης αποχωρεί σήμερα!

Συγκινητικά ήταν και τα αποχαιρετιστήρια λόγια συμφοιτητή και αδερφικού φίλου του που αναφέρθηκε και στους αείμνηστους γονείς του Χαρίλαο και Γιώτα και τον τόπο καταγωγής τους Καρύταινα, καθώς και της κόρης του, που τόνισε αυτό που τον χαρακτήριζε: όπως ήταν μέσα στην οικογένειά του, έτσι ήταν και εκτός, με τον περίγυρό του. Με τους φοιτητές του, που οι σχέσεις μαζί του εξελίσσονταν σε δυνατές φιλίες. Αυτός ήταν ο επίλογος, όπως επισήμανε η κόρη του, «ενός πολύ φοβερού τύπου, για όλους, πλην του εαυτού του» όπως συνήθιζε να αυτοσαρκάζεται ο ίδιος.
Ο Βασίλης Καρύδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Λονδίνο (University College) και ήταν διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου δίδαξε Εγκληματολογικές Επιστήμες από το 1993. Από το 2004 ήταν καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Tο διάστημα 2010 -2016 διετέλεσε βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη .
Ανάμεσα, σε όσους παρέστησαν στην κηδεία του διακρίναμε τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τους βουλευτές Νίκο Φίλη, Θεόδωρο Φορτσάκη, Νίκο Παρασκευόπουλο κ.ά. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το στεφάνι των μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Καρύταινας, που τόσο αγαπούσε.

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share