Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

22 Μαρτίου 2018 18:58
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Το νομοσχέδιο που αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους δυο μήνες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε: «Στόχος μας είναι να θεσπίσουμε ενιαία και επίκαιρη νομοθεσία» είπε ο κ. Αποστόλου και σημείωσε πως «έχουμε στο αρχείο μας προτάσεις των ενιαίων φορέων και μια σημαντική εμπειρία από το διάλογο που έχει προηγηθεί. Επιδίωξή μας είναι να συνυπάρξουν οι φιλοζωικές οργανώσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Άστραψε και βρόντηξε ο Νάσος Παπαργυρόπουλος! Το άγριο ξέσπασμα και οι ατάκες κόλαφος! Σε ποιον τις είπε;


Κατά την παρουσίαση ο κ. Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: «τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε ένα πρωτοποριακό νόμο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και υπογράμμισε πως «η εμπειρία έδειξε ότι αυτός ο νόμος είχε κάποια προβλήματα εφαρμογής, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν στην σωστή κατεύθυνση».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως θα καταστεί υποχρεωτικό, εντός έξι μηνών, από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ιδιοκτήτης του ζώου να το στειρώνει. Αν κάποιος ιδιοκτήτης επιλέξει να μην στειρώσει το ζώο θα πληρώσει ετήσιο τέλος 100 ευρώ ετησίως. Αν κάποιος έχει ζευγάρι ζώων (αρσενικό-θηλυκό) τότε έχει τη δυνατότητα να τα έχει αστείρωτα, με την καταβολή του ειδικού τελους αστείρωτου ζώου. Με αυτόν το τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (αφορά σε σκύλους και γάτες) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Άστραψε και βρόντηξε ο Νάσος Παπαργυρόπουλος! Το άγριο ξέσπασμα και οι ατάκες κόλαφος! Σε ποιον τις είπε;


Κατά τη διάρκεια των κινήσων του ζώου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει υποχρετικά μαζί του το διαβατήριο (το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου). Τα ζώα θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένα και εγγεγραμένα στη βάση δεδομένων του υπουργείου (το κόστος τσιπαρίσματος ανέρχεται στα 6 ευρώ).

Η διαδικασία μεταβίβασης ενός ζώου γίνεται ακόμα πιο αυστηρή ώστε οι αρχές να έχουν πλήρη εικόνα του "ιστορικού" του ζώου. Θα απαγορευτούν τα ζώα βίτρινας, ενώ στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτους τις προδιαγραφές ευζωίας.

Επίσης σε κάθε κάθε δήμο θα συσταθεί ταμείο ζωοφιλίας τα οποία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο αναφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα pet-shops, το οποίου σκοπός είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share