Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Θεσσαλονίκη στο πνεύμα των γιορτών από τις 30 Νοεμβρίου: Φώτα,μουσικές & καλλιτεχνικά δρώμενα (Photos+video)

23 Νοεμβρίου 2017 12:12
Η Θεσσαλονίκη στο πνεύμα των γιορτών από τις 30 Νοεμβρίου: Φώτα,μουσικές & καλλιτεχνικά δρώμενα (Photos+video)

Η «κούκλα» Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος τα Χριστούγεννα με καλλιτεχνικά δρώμενα,μουσική,εργαστήρια για παιδιά και πολλές εκπλήξεις οι οποίες θα σας βάλουν στο χαρούμενο κλίμα των γιορτών!!!

Τον προγραμματισμό των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2017 ενέκρινε, χθες, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 23ης τακτικής συνεδρίασης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που αναμένεται να εγκαινιαστούν στις 30 Νοεμβρίου 2017 και να ολοκληρωθούν στις 7 Ιανουαρίου 2018, θα έχουν στο επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις διαδραστικού χαρακτήρα, συναυλίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, παραστάσεις και παιδικά εργαστήρια με τη συνεργασία φορέων, καλλιτεχνικών και θεατρικών ομάδων της πόλης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 30 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, σε μια βραδιά την οποία θα πλαισιώσουν τα μουσικά σχήματα «Trio Musikanti» και «ΟΝΙΡΑΜΑ».

Την Παραμονή των Χριστουγέννων θα ακουστούν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη χορωδία του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «MOYSA».

Αντίστοιχα, εορταστικό πρόγραμμα ενόψει της αλλαγής του χρόνου θα πραγματοποιηθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το σχήμα «Batala», dj πάρτυ, πυροτεχνήματα και συναυλία από το μουσικό σχήμα «IMAM BAILDI».

Πρωτοτυπία της φετινής διοργάνωσης θα αποτελέσει το θεματικό πάρκο «Η εποχή των Παγετώνων» στην πλατεία Αριστοτέλους, που θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους με προσομοίωση της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, μέσω εγκατάστασης και έκθεσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά στον εορταστικό διάκοσμο, σε όλο τον άξονα της οδού Αριστοτέλους και σε άλλα σημεία της πόλης θα εγκατασταθούν φωτεινές κατασκευές, ενώ την ατμόσφαιρα στην πόλη θα ενισχύουν ειδικές φωτιζόμενες εικαστικές εγκαταστάσεις, όπως:

  • Το «Πεφταστέρι» σε μεγάλη κλίμακα που θα τοποθετηθεί στην οδό Φιλικής Εταιρείας με προβολή στο Λευκό Πύργο και
  • Η εικαστική παρέμβαση «Κύκλοι», παιχνίδι προοπτικής από φωτεινούς κύκλους στην οδό Μητροπόλεως.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

  • «Το πιάτο των γιορτών» που επιμελούνται οι σεφ 10 εστιατορίων της πόλης, από τις 7 Δεκεμβρίου 2017 έως και 7 Ιανουαρίου 2018
  • «Τα Βοροινά των Χριστουγέννων» με γευσιγνωσία των τοπικών γιορτινών κρασιών, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας. στις 11 Δεκεμβρίου 2017
  • Την Πέμπτη κατά σειρά «Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Δημαρχείο», στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, με συλλόγους και επιχειρήσεις της εστίασης να προτείνουν τοπικά προϊόντα και χριστουγεννιάτικες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι

Και επειδή εμείς τη…λατρεύουμε τη πόλη έχουμε βρει και σας προτείνουμε τα στέκια των καλοφαγάδων…

Το Μανιτάρι Θεµιστοκλή Σοφούλη 57 (Εµπορικό Σοφούλη), Καλαµαριά, Τ. 2310 415289, www.to-manitari.gr

Από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην πόλη, το Μανιτάρι είναι ένα urban chic εστιατόριο, στον 2ο όροφο του Εµπορικού Κέντρου Σοφούλη, στην Καλαµαριά, που έχει καταφέρει να γίνει σηµείο γευστικής αναφοράς – και καθόλου τυχαία. Η ιδέα ξεκίνησε και υλοποιήθηκε το 2010 από τον ιδιοκτήτη του, Γιάννη Ζιάγκα. Λάτρης της καλής ελληνικής κουζίνας ο ίδιος, αποφάσισε να φτιάξει ένα εστιατόριο το οποίο θα εκπροσωπεί επάξια αυτήν την κουζίνα.

Η εποχική ανανεωµένη κάρτα του βραβευµένου µε Χρυσό Σκούφο consultant chef Δηµήτρη Παµπόρη, η οποία εκτελείται άψογα από τον chef Λεωνίδα Παντσιούκα, ξεχωρίζει για το mix & match των premium πρώτων υλών που φτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας και καταλήγουν σε γευστικότατους εµπνευσµένους συνδυασµούς πιάτων µιας new age δηµιουργικής κουζίνας, µε συνταγές από όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη, ο φωτεινός χώρος, οι ξεχωριστές πινελιές σε έπιπλα και αντικείµενα, τα µοναστηριακού τύπου τραπέζια, τα ιδιαίτερα φωτιστικά, τα… γήινα και ανοιχτά χρώµατα που δηµιουργούν ένα εξαίσιο dining περιβάλλον, όλα µαρτυρούν την ιδιαίτερη επιµέλεια του εστιατορίου, το οποίο σαφώς ξεκινά από το µενού, αλλά «πλαισιώνει» και την παραµικρή λεπτοµέρεια! Μας αρέσουν τα έντεχνα ελληνικά και chill out ακούσµατα, που συνοδεύουν µουσικά το γεύµα µας!

Highlight: Η ήδη ενηµερωµένη wine list εµπλουτίστηκε µε ακόµα περισσότερες εκλεκτές ελληνικές ετικέτες από διαφορετικά µέρη της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο), ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε ποτήρι…

Don´t miss: Τα πιάτα ηµέρας κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, που επιφυλάσσουν γευστικές εκπλήξεις!

Must try

• Τις κροκέτες από παλαιωµένη γραβιέρα µε διάφορα παντζάρια και κρέµα πορτοκάλι.

• Τα φρέσκα σκιουφιχτά µακαρόνια µε κοτόπουλο, σπαράγγια, κρέµα λιαστής ντοµάτας και κατίκι Δοµοκού.

• Το σιγοψηµένο στήθος κόκορα στους 65°, µε κρέµα από αγκινάρες Ιερουσαλήµ και γέµιση µαραθόπιτας.

• Τη σιγοψηµένη πανσέτα µε πορτοκάλι, µέλι και γλυκάνισο, κόκκινη κολοκύθα τουρσί και πουρέ γλυκοπατάτας µε πράσινο λεµόνι.

Canteen Δηµ. Γούναρη 7, Τ. 2310 228520,

Ύστερα από 4 χρόνια δυναµικής και πετυχηµένης παρουσίας στον all day γαστρονοµικό χάρτη της πόλης, το Canteen, στη Διαγώνιο, στην καρδιά του κέντρου, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι ένα από τα πιο αγαπηµένα και γνωστά στέκια, για όλες τις ώρες της ηµέρας!

Εντυπωσιακός ο casual chic χώρος του, ενώ τα πολύ δυνατά χαρτιά του είναι σαφώς η εποχική lunch και dinner κάρτα του, έµπνευσης και επιµέλειας του ταλαντούχου σεφ Μενέλαου Στεφανακίδη, µε λαχταριστές προτάσεις δηµιουργικής µεσογειακής κουζίνας και µε διεθνείς πινελιές, όπως επίσης το πρωινό και το brunch –δοκιµάστε οπωσδήποτε τα pancakes µε mascarpone και raspberry sauce και τα αυγά benedict µε αβοκάντο και prosciutto cotto– που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό!

Εξίσου ενηµερωµένες και ιδιαίτερες τόσο η wine list όσο και η κάρτα των cocktails. Καθηµερινά, από τις 10:00 (13:00-01:00 η κουζίνα / το brunch έως 19:00).

Must try

Από το νέο µενού, την εξαιρετική saltimbocca alla Romana (χοιρινό φιλετάκι µε φασκόµηλο, τυλιγµένο σε προσούτο µε καπνιστό πουρέ πατάτας και ελαφριά σάλτσα κρασιού).

Clochard Προξένου Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805, www.clochard.gr

Δεν συγκαταλέγεται τυχαία στις top γαστρονοµικές προτάσεις της πόλης! Άλλωστε, εδώ και 4 δεκαετίες το εκλεπτυσµένο εστιατόριο επί της Προξένου Κορµηλά, το οποίο διακρίνεται για τη συνέπεια στην ποιότητα, έρχεται πρώτο στις επιλογές των υψηλών επισκεπτών από τον επιχειρηµατικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσµο, που απολαµβάνει στη chic σάλα του µε την αστική αίγλη άριστα εκτελεσµένες συνταγές!

Όλα βρίσκονται, πάντα, υπό την υψηλή επίβλεψη του ιδιοκτήτη Γιώργου Βασίλογλου και ανανεώνονται µε τη φρέσκια αντίληψη της δεύτερης γενιάς, του γιου του, Αλέξανδρου, που συνεχίζει επάξια να κρατάει ψηλά τον πήχη! Το µενού του, το οποίο αποτελεί ωδή στην ελληνική κουζίνα, µε κάποιες διεθνείς επιρροές, είναι αποτέλεσµα της δηµιουργικής µατιάς του σεφ, που χαράσσει νέα γευστική γραµµή, προσεγγίζοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα µε µια ευρηµατικότητα, χωρίς γαστρονοµικές φανφάρες και εντυπωσιασµούς, εκδηλώνοντας την εµµονή του στις καθαρές γεύσεις που εγγυώνται οι φρέσκες πρώτες ύλες.

Η ανανεωµένη κάρτα του, εκτός από τις ραφιναρισµένες προτάσεις, παρουσιάζει και έναν πιο easygoing χαρακτήρα, ο οποίος καθιστά το Clochard ιδανικό όχι µόνο για fine dining, αλλά και για ένα light lunch, κάτι που έχει καταφέρει να προσελκύσει και το νεανικό κοινό της πόλης! Από τις φετινές εµβληµατικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίσαµε το µοσχαράκι γάλακτος, τη βιολογική κινόα µε ψητή σουπιά και θυµαρίσιο µέλι, το φαγκρί φρικασέ µε κρούστα µυρωδικών, την ώρα που το ταρτάρ πετρόψαρων και το ριζότο µε φρέσκα θαλασσινά είναι µόνο κάποια από τα πιάτα που γράφουν ιστορία στη γευστική µας µνήµη!

Η χαριστική… βολή έρχεται µε µια «σφαίρα σοκολάτας», περιχυµένη µε αλµυρή σάλτσα καραµέλας! Στα συν, το εξαιρετικά οργανωµένο και συντονισµένο service. Από €25. Καθηµερινά, 13:00-00:00 & Κυρ. 13:00-19:00.

Famigliano Τσιρογιάννη 5, Λευκός Πύργος, Τ. 2316 008188, www.famigliano.com

Με φιλοσοφία και όνοµα που παραπέµπει στην οικογένεια και την παράδοση («famiglia» στα Ιταλικά είναι η οικογένεια) και µε µότο «Handmade Happiness», το Famigliano, στον 2ο χρόνο παρουσίας του, σε πολύ προνοµιακό location –απέναντι από τον Λευκό Πύργο– συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κυρίως χάρη στο πρωτότυπο concept του: Ιταλικές συνταγές προσαρµοσµένες σε ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες!

Ο χώρος κερδίζει αµέσως τις εντυπώσεις, µε τον µεγάλο ιταλικό ξυλόφουρνο σε πρώτο πλάνο, όπου ετοιµάζονται οι λαχταριστές πίτσες µε χειροποίητη ζύµη. Έµπνευση, λοιπόν, από ιταλικές συνταγές και ελληνικά υλικά σε µεσογειακούς συνδυασµούς, µε αρκετά προϊόντα δικής τους παραγωγής (τα οµώνυµα), όπως κρασί και σάλτσες (διατίθενται προς πώληση), και η επιτυχία είναι δεδοµένη!

Επιλέξτε ανάµεσα σε φρέσκες σαλάτες, εκλεκτά ορεκτικά, ζυµαρικά και ριζότο και δοκιµάστε το ξεχωριστό Famigliano Βurger! Το casual περιβάλλον ενδείκνυται για όλες τις ώρες, από το πρωί για αρωµατικό καφέ και εξαιρετικό «φουρνιστό» πρωινό στη συνέχεια για lunch και dinner, µέχρι ιδιαίτερα cocktails το βράδυ! Καθηµερινά 08:00-01:30 (η κουζίνα).

Highlights

• H ποικιλία από µπύρες από µικρές ζυθοποιίες.

• Οι new entry προτάσεις πρωινού, που κάνουν θραύση!

• Plus, η υπηρεσία delivery!

Γλυκάνισος (Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, www.glikanisos.gr)

Ο κανόνας λέει ότι, όταν ένα εστιατόριο το προτιµούν οι ντόπιοι, δεν µπορεί παρά να είναι επιτυχηµένο. Αυτό ισχύει και για τον Γλυκάνισο. Αν και απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, «απαλλαγµένος» από τα πλεονεκτήµατα κάθε πιάτσας, έχει γίνει σηµείο αναφοράς στον γαστρονοµικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και έχει ανεβάσει τα standards στο φαγητό. Σερβίρει εκλεπτυσµένη ελληνική δηµιουργική κουζίνα θαλασσινών γεύσεων µε µεσογειακές πινελιές.

Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκουν στους ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Χρήστο και Σταύρο Σωτηρούδη, οι οποίοι, έχοντας το know how, εδώ και 9 χρόνια µάς υποδέχονται στο δικό τους εστιατόριο, το οποίο έγινε το απόλυτο meeting point των επώνυµων και µη Θεσσαλονικέων – και όχι µόνο, καθώς η φήµη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης.

Η επιτυχία οφείλεται στην ποιότητα, τη γνώση, την αγάπη και το οµαδικό πνεύµα, ενώ µπορούν να υπερηφανεύονται για ένα από τα καλύτερα service της πόλης. Το ανανεωµένο εποχικό µενού του παρουσιάζει µια πληθώρα εκλεκτών επιλογών, από ολόφρεσκα ψάρια ηµέρας µέχρι περίτεχνες γευστικές προτάσεις, από το καρπάτσιο λαβράκι, την τηγανιά τόνου, το εξαιρετικό κριθαρότο µε καραβιδοουρές και το ταρτάρ τσιπούρας έως την υπέροχη ψαρόσουπα και τα ριζότο.

Αν συνδυάσουµε µε όλα αυτά και την επίσης εκλεκτή, upgraded –περίπου 65 ετικέτες– λίστα κρασιών, ελληνικού και ξένου αµπελώνα, αντιλαµβανόµαστε γιατί τελικά ο Γλυκάνισος δεν αποτελεί τυχαία talk of the town. Καθηµερινά, 12:30-01:00.

Tip: Ενδείκνυται η κράτηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share