Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η θλίψη και ο πόνος του χωρισμού: Τα στάδια μέχρι να το ξεπεράσεις!

18 Μαρτίου 2018 12:59
Η θλίψη και ο πόνος του χωρισμού: Τα στάδια μέχρι να το ξεπεράσεις!

Είμαι 48 χρονών και με εγκατέλειψε μετά από 5 χρόνια σχέσης, ο σύντροφός μου. Νιώθω ότι τέλειωσε η ζωή μου και ότι είμαι γριά. Δε βρίσκω πουθενά ευχαρίστηση. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά, θέλω να σου πω πως κανένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος ακόμα και αν έχουμε εμείς επιλέξει να διακόψουμε τη σχέση. Επειδή λοιπόν ο κάθε χωρισμός αντιπροσωπεύει μια απώλεια, ο κάθε άνθρωπος περνάει από κάποια στάδια προκειμένου να ξεπεράσει την απώλεια αυτή.

Η ψυχολόγος Elisabeth Kubler-Ross ήταν η πρώτη που περιέγραψε τα στάδια που περνάει ο καθένας μας προκειμένου να αποδεχθεί και να ξεπεράσει κάθε απώλεια. Τα στάδια αυτά είναι:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Η ομάδα που κερδίζει το σημερινό έπαθλο (18/03) πολυτέλειας!

Το στάδιο της άρνησης: Αρχικά, για να διαχειριστεί κάποιος το «σοκ» της δυσάρεστης είδησης μίας απώλειας δυσκολεύεται να πιστέψει ότι συνέβη στην πραγματικότητα. Στη φάση αυτή οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι: «Αυτό αποκλείεται να συμβαίνει, κάποιο λάθος έγινε» ή «Αυτό δεν μπορεί να συνέβη σε ‘μένα». Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση συνήθως δεν είναι σε θέση να μιλήσουν σε άλλους, απομονώνονται και «παίρνουν απόσταση» από το δυσάρεστο γεγονός προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τον «χείμαρρο» των επώδυνων συναισθημάτων που τους κατακλύζει.

Το στάδιο του θυμού: Μετά την απομόνωση και την άρνηση της απώλειας ακολουθεί η επαναφορά στην πραγματικότητα. Στο στάδιο αυτό ο άνθρωπος καλείται να έρθει σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό του πόνο και να πάψει να αρνείται την ύπαρξή του. Επειδή στη φάση αυτή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν «αντέχουν» ή δεν είναι προετοιμασμένοι να βιώσουν την εσωτερική οδύνη της απώλειας, συχνά ο πόνος τους μετατρέπεται σε θυμό. Ο θυμός αυτός άλλοτε απευθύνεται σε άτομα του περιβάλλοντός τους και άλλοτε στο άτομο που αποχώρισε από τη ζωή του ανθρώπου που πενθεί. Αρκετοί άνθρωποι στη φάση αυτή αισθάνονται ενοχή, γεγονός που τους κάνει να θυμώνουν με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το στάδιο της διαπραγμάτευσης: Στο στάδιο αυτό, ο άνθρωπος κατακλύζεται από σκέψεις που αφορούν κυρίως το τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε κάνει προκειμένου να απέφευγε την απώλεια που βιώνει. Στόχος αυτής της αντίδρασης είναι η προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου απέναντι σε μία κατάσταση που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει. Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο να «προστατέψει» κανείς τον εαυτό του από τον επώδυνο και αμετάκλητο χαρακτήρα της απώλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάσα: Γιατί αυτό τον μήνα θα μπει σε όλους σας 50% επιπλέον του μισθού στους λογαριασμούς σας!

Το στάδιο της κατάθλιψης: Στη φάση αυτή ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τον οριστικό χαρακτήρα της απώλειας που έχει βιώσει, νιώθει βαθιά θλίψη και δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει ακόμη και τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Συχνά κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ακόμη και δραστηριότητες που άλλοτε τους προκαλούσαν ευχαρίστηση. Άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο ή στην όρεξή τους για φαγητό. Οι παραπάνω αντιδράσεις, εφόσον δε διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσιολογικές. Εάν όμως η εικόνα αυτή παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η αναζήτηση υποστήριξης από ψυχολόγο κρίνεται απαραίτητη.

Το στάδιο της αποδοχής: Στις περισσότερες περιπτώσεις απώλειας, η φάση της αποδοχής χαρακτηρίζεται από συναισθήματα υγιούς απόσυρσης και από ηρεμία. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση δεν ξεχνούν εντελώς την απώλεια που βίωσαν, όμως μαθαίνουν να ζουν με αυτή και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους. Στη φάση αυτή οι άνθρωποι τείνουν να συνάπτουν καινούριες σχέσεις, να ανακτούν την αισιοδοξία τους και την όρεξή τους για νέες εμπειρίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τον σκότωσαν γιατί...": Σοκάρει το κίνητρο για την δολοφονία του 19χρονου στο Μαρούσι!

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω πιστεύω πώς χρειάζεται να διαθέσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο προκείμενου να «περάσεις» μέσα από αυτά τα στάδια ούτως ώστε να διαφοροποιηθεί η οπτική γωνία και το πρίσμα που βλέπεις σήμερα τον εαυτό σου και τη ζωή σου. Αν παρόλ’ αυτά αισθανθείς πώς σου είναι δύσκολο να διαχειριστείς αυτήν τη διαδικασία, η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία με έναν ειδικό μπορούν να βοηθήσουν.

Πηγή Boro.gr

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share