Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έτσι θα ξεπεράσεις εύκολα το διαζύγιό σου!

23 Νοεμβρίου 2017 17:30
Έτσι θα ξεπεράσεις εύκολα το διαζύγιό σου!

Παντρεύτηκες. Και μετά χώρισες. Το επόμενο βήμα; Να δώσεις ξανά ρυθμό στη ζωή σου.

“Eίμαι μια αποτυχημένη”. “Γύρισα στο μηδέν”. “Άντε πάλι από την αρχή”. Ένα δείγμα από τις σκέψεις που στριφογυρνάνε επίμονα και επώδυνα σε όλο σου το είναι, μετά την απόφαση για διαζύγιο. Αν είσαι και μεγαλοπαντρεμένη, μερικές ακόμα ριπές αυτομαστιγώματος: “Πώς έκανα τόσο λάθος επιλογή, ολόκληρη γυναίκα;” “Είμαι πολύ αργά για να βρω κάποιον να ταιριάξω”. “Μήπως, τελικά, δεν το 'χω;” “Θα πεθάνω μόνη”. Κι αν έχεις παιδί ή παιδιά: “Γιατί του το έκανα αυτό; Γιατί του στέρησα τον μπαμπά του;” Κερασάκι, η κοινωνική πίεση και η κριτική του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, που τείνουν το δάχτυλο δασκαλίστικα ως άλλοι αλάνθαστοι κριτές. Καμία πρωτοτυπία σε όλα αυτά: “Είναι πολύ σύνηθες σε κάθε χωρισμό να υπάρχει μία αίσθηση αποτυχίας. Έχει γίνει μια προσωπική επένδυση ζωής, η οποία τελικά ‘έπεσε έξω’”, εξηγεί η ψυχολόγος - σύμβουλος σχέσεων Γιάννα Φαφαλιού. “Κάθε γάμος αποτελεί ένα συνεταιρισμό. Ακόμα κι αν η λύση του είναι κοινή, και από τα δύο μέλη, συνήθως συνοδεύεται από τα στάδια ενός πένθους, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε έναν θάνατο”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής και νικητής talent show της ελληνικής τηλεόρασης!

Δεν θα νιώθεις όμως για πολύ σαν να κυκλοφορείς με μια ταμπέλα νέον στο μέτωπό σου που γράφει “ΑΠΟΤΥΧΙΑ”. Αυτό είναι μαθηματικώς βέβαιο. Αν το καθετί που νιώθαμε διαρκούσε και παρέμενε απαράλλαχτο αέναα, τότε, επίσης, δεν θα είχες χωρίσει. Θυμάσαι που απέτυχες στις Πανελλήνιες; Δεν έγινε κάποια μη αναστρέψιμη καταστροφή στην επαγγελματική σου πορεία. Ή όταν αποκλείστηκες από τους αγώνες όπου είχες σίγουρο το μετάλλιο και το ρεκόρ; Η αίσθηση αποτυχίας που σε κατέκλυσε κράτησε όσο η σύντομη ζωή μιας μύγας. Μετά, νέα ρεκόρ, νέοι στόχοι, νέες επιτυχίες. Σου δίνουμε ιδέες για το τι να κάνεις, ώστε να φτάσεις στη χαρά και στην αυτοπεποίθηση μια ώρα αρχύτερα. Και σου θυμίζουμε ότι ένα στα τρία ζευγάρια παίρνει πλέον διαζύγιο στη χώρα μας: δηλαδή, την ώρα που ενεργοποιείς τους δικούς σου μηχανισμούς επιβίωσης, πολλές χιλιάδες γυναίκες εκεί έξω πασχίζουν μαζί σου.

H META-ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΕΠΟΧΗ

Κοίτα το ταβάνι.
Ναι. Κοίτα το. Πάρε λίγο χρόνο για να ζήσεις την αυτολύπηση μέχρι το μεδούλι, να την αφήσεις να μουλιάσει τα κύτταρά σου, να φτάσεις στον πάτο του βαρελιού, να νιώσεις ένα τιποτένιο μηδενικό. Κλάψε σαν μωρό με τις ώρες. Και ξανακλάψε γοερά, με καυτά δάκρυα. Μετά ξανακοίτα το ταβάνι μέχρι να χαρτογραφήσεις κάθε λιλιπούτεια χαραμάδα που του άφησε σημάδι ο τελευταίος σεισμός. Σημαδεμένο το ταβάνι, σημαδεμένη κι εσύ από το φοβερό ταρακούνημα. Όταν πια είσαι σε θέση να αναπαραστήσεις τη γεωγραφία του ταβανιού με κλειστά μάτια, χωρίς να έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το ακριβές σχέδιο του ιστού που έχει μισοπλέξει η αράχνη στη γωνία (γιατί σιγά μην τον έχεις καθαρίσει, μέσα σε όλη αυτή την αδράνεια), θα σηκωθείς από το κρεβάτι. Όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή θα έχεις βαρεθεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα.

Μην αφήνεις κανέναν να υποτιμά το πακέτο που έχεις φάει.
Σηκώθηκες από τα παπλώματα. Ω! τι έκπληξη: νιώθεις ακόμα αποτυχημένη. Δειλά δειλά ξεκινάς να κοινωνικοποιείσαι υποτυπωδώς. Εάν πρόκειται για το πρώτο σου διαζύγιο, προετοιμάσου να υποστείς φλυαρίες που θα ξεκινούν με το “κι εγώ όταν χώρισα από τον γκόμενό μου μπλα μπλα μπλα”. Οκ, συγκινητική η προσπάθεια της φίλης και γνωστής να δείξει ενσυναίθηση, αλλά ο χωρισμός από “γκόμενο” δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον χωρισμό από έναν σύζυγο, νυμφευμένο με τη βούλα, ντυμένο γαμπρό ενώπιον συγγενών και φίλων, νόμιμο πατέρα των παιδιών σου (αν έχεις). Και μόνο η γραφειοκρατία που απαιτείται για το διαζύγιο -δικηγόροι, υπογραφές, αλλαγή στοιχείων μητρώου στην εφορία, μεταβολή οικογενειακής μερίδας κτλ. κτλ.-, αρκεί για να σου τσακίσει το νευρικό σύστημα και να κάνει ακόμα πιο φλούο εκείνο το neon light που λαμποκοπάει στο μέτωπό σου. Το ξέρεις εσύ βέβαια ότι άλλο πράγμα “τα χαλάσαμε” κι άλλο “παίρνω διαζύγιο”, αλλά συχνά προσπερνάς τη διάκριση, διότι οι ανύπαντρες δεν πιάνουν τη διαφορά κι εσύ δεν έχεις το σθένος να εξηγήσεις. Χωρίς να το πολυκαταλάβεις, αρχίζεις και απαντάς σε ανοησίες τύπου “γιατί το έχεις πάρει τόσο βαριά; Αφού αυτό ήθελες” ή “γιατί τα βάφεις μαύρα; Όλοι μαλάκες είναι”. Αποτυχημένη και στο ότι δεν ξεπερνάς την αποτυχία, δηλαδή. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις μετά την ταβανοσκόπηση: Μην επιτρέπεις στους άλλους να σου δημιουργούν περαιτέρω αίσθηση ανημπόριας, επειδή αυτοί προσπερνούν (ή παριστάνουν ότι προσπερνούν) τις σχέσεις με ελαφρά πηδηματάκια (#diplis).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είσαι γυναίκα; Εδώ θα βρεις τις καλύτερες προσφορές του Black Friday για ένα... μικρό δωράκι στον εαυτό σου!

Ρύθμισε τον ύπνο σου
Τον πρώτο καιρό μετά τον χωρισμό, είναι πιθανό το βιολογικό σου ρολόι ναβαρέσει μπιέλα. Μπορεί να κοιμάσαι με το ζόρι δύο ώρες το 24ωρο ήμπορεί να μένεις με το ζόρι δύο ώρες το 24ωρο ξύπνια. Και μπορεί αυτό νασυνεχίζεται για μήνες, αν δεν το κουλαντρίσεις. Το πάσχον νευρικό σουσύστημα είναι το πρώτο που πρέπει να ηρεμήσει, ώστε να ηρεμήσεις κι εσύκαι να αρχίσεις να νιώσεις λιγότερο σκουπίδι και απόβλητο και ντροπή τουανθρώπινου γένους. Αν έχεις αϋπνίες, κόψε μαχαίρι τον καφέ, πάρεπασιφλόρα και βαλεριάνα. Αν το πρόβλημά σου δεν λύνεται, συζήτησεδραστικότερες λύσεις με ψυχοθεραπευτή - ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώςταμάμ για την κατάστασή σου. Αν η υπνηλία σου δεν έχει προηγούμενο,παντρέψου το ξυπνητήρι σου και μείνε του πιστή (είναι πιο εύκολο μεξυπνητήρι απ’ ό,τι με σύζυγο), αφαιρώντας κάθε μέρα μία ώρα ύπνου, ώσπουνα φτάσεις στο οκτάωρο. Βάλε αυστηρό πρόγραμμα στο τι ώρα κοιμάσαι καιτι ώρα ξυπνάς, κάθε μέρα τις ίδιες - και φρόντισε να κοιμάσαι τη νύχτακαι να μένεις ξύπνια μέρα. Το σώμα σου θέλει φως όρθιο και σκοτάδιξαπλωμένο, διαφορετικά “με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τιέχουν τα έρμα και ψοφάνε;”.

Μείνε μακριά από τον υπολογιστή
Το κάψιμο στο λάπτοπ με πέντε απανωτά επεισόδια της νέας σειράς πουκατέβασες, θα σε κάνει να ξεχαστείς μόνο προσωρινά. Ευάλωτη καθώς είσαι,είναι εύκολο να πέσεις σε εξαρτήσεις - και οι εξαρτήσεις είναι ικανέςνα φυτέψουν την απόγνωση όχι μόνο σε έναν άνθρωπο χωρισμένο και μόνο,αλλά και σε μια γυναίκα που μόλις παντρεύτηκε τον Benedict Cumberbatch.Μην κοιτάς τους φακέλους με τις φωτογραφίες από τα ταξίδια σας,περιόρισε δραστικά τον χρόνο ενασχόλησης με το facebook και με ταδιάφορα κοινωνικά δίκτυα, και προς θεού μην του κάνεις stalking.

Ασχολήσου συνειδητά με τη διατροφή σου.
Όπως και η ρουτίνα του ύπνου, έτσι και η ρουτίνα του φαγητού είναιπολύτιμη για την ψυχοσωματική σου ισορροπία. Η παραίτησή σου ίσως σεέχει κάνει να κόψεις το μαγείρεμα και να τρέφεσαι με τζανκ φουντ καισοκολάτες λερωμένες με δάκρυα. Μπορεί, πάλι, να μη βάζεις μπουκιά στοστόμα σου, μόνο αλκοολούχες γουλιές. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου καιφτιάχνε -ζήτα να σου φτιάχνουν ή αγόραζε σωστά γεύματα- που θακαταναλώνεις σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Περιόρισε τουςυδατάνθρακες, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, αύξησε τα φρούτα, τα λαχανικά, τουςξηρούς καρπούς και πίνε πολύ νερό. Συζήτησε με ένανολιστικό/εναλλακτικό/ομοιοπαθητικό γιατρό την περίπτωση να πάρειςσυμπληρώματα διατροφής ή/και ομοιοπαθητικά φάρμακα που θα βοηθήσουν τονοργανισμό σου να δυναμώσει και θα πολεμήσουν τις μαύρες σκέψεις σου(π.χ. οι βιταμίνες συμπλέγματος Β και τα λιπαρά οξέα Ω3 είναι γνωστά γιατην αντικαταθλιπτική τους δράση).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στο Πανελλήνιο: Θρίλερ με νεκρή ολόκληρη οικογένεια!

Άλλαξε (το) σπίτι.
Ο τοίχος που βάψατε μαζί. Το τραπεζάκι που κάνατε τέσσερις ώρες ναδιαλέξετε από το ΙΚΕΑ. Ο καναπές που λείπει, γιατί τον πήρε μαζί του.Όλα τον θυμίζουν. Αν είσαι αυτή που έμεινε πίσω στο σπίτι, άλλαξε τηδιάταξη των επίπλων, βάψε τους τοίχους, βάλε σε κούτες στο πατάριαντικείμενα με υψηλή συναισθηματική συγκέντρωση (π.χ. τη στεφανοθήκη μετα στέφανά σας). Εάν, τώρα που είσαι μόνη -και αποτυχημένη, μηνξεχνιόμαστε-, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις σπίτι, μετακόμισε. Ηδιαδικασία θα σε κάνει να ξεχαστείς και η αλλαγή θα σε απαλλάξει από τοδράμα του να ξυπνάς κάθε μέρα στο ίδιο υπνοδωμάτιο όπου κάνατε έρωτες ήεπικούς καβγάδες. Αν, πάλι, ξεσπιτώθηκες εσύ, ζήτω! Ξεβολεύεσαι μεν σεμια πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά η επιστροφή στις επιτυχίες ξεκινά αυτόματατη μέρα που θα πετύχεις νέο, ωραίο σπίτι σε καλή τιμή.

Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που δεν σε κρίνουν.
Το “υποστηρικτικό σου δίκτυο”, όπως το λέει η ψυχολόγος. Μπορεί να είναιοι κολλητές σου, μπορεί να είναι η μαμά σου, μπορεί να είναι τα παιδιάσου. Η ανιδιοτελής αγάπη και η αποδοχή θρέφει την αυτοεκτίμησή σου καισε εξοπλίζει με δύναμη και ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου. Ό,τι ακριβώςχρειάζεσαι αυτή τη στιγμή για να πάψεις να νομίζεις ότι τα έκανες όλαλάθος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις με την δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη: Τι συνέβη με την οικογένειά της;

Ξεκίνα μια πολεμική τέχνη.
Μαζί με τη φροντίδα της εξωτερικής σου εμφάνισης, που θα σε κάνει νανιώσεις πάλι ποθητή, η συστηματική άθληση θα οργανώσει ένα παυσίπονοπάρτι ενδορφινών στο σώμα σου. Οι πολεμικές τέχνες δυναμώνουν, εκτός απότο κορμί σου, και τη θέλησή σου. Η μέρα που θα ρίξεις εκείνη τηνμπουνιά που σκοτώνει, όχι πια με αγριεμένο μάτι, αλλά με έναχαμόγελο-απάντηση στο χαμόγελο-φλερτ του συναθλητή σου, θα είναι η μέραπου άρχισες πάλι να πιστεύεις σε σένα. Πέρασες όλα τα στάδια τηςαπώλειας -άρνηση, θυμός, θλίψη, διαπραγμάτευση- και έφτασες στηναποδοχή. Συγχαρητήρια. Δεν είσαι πια αποτυχημένη, είσαι απλώςδιαζευγμένη.

Πηγή:madame.figaro

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share